ΑΧΑΪΑ: Στον "αέρα" 35 αρχαιοφύλακες

Κίνδυνο για να μείνουν χωρίς φύλακες για ένα διάστημα μηνών αντιμετωπίζουν τα μνημεία της Πάτρας και της Αχαΐας, εφόσον δεν αλλάξει κάτι και δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους εγκαίρως για 35 αρχαιοφύλακες που εργάζονται στις αρχαιολογικές υπηρεσίες της περιοχής. Πρόκειται για το ζήτημα των 1.400 συνολικά αρχαιοφυλάκων σε όλη την Ελλάδα που εργάζονταν μέχρι τώρα με οκτάμηνες συμβάσεις, φυλάσσοντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που υπάρχουν σε πολλά σημεία της επικράτειας. Ανάμεσα σε αυτούς τους 1.400 και οι 35 αρχαιοφύλακες της Αχαΐας.

Οι αρχαιοφύλακες αυτοί εργάζονταν μέχρι τώρα με οχτάμηνες διαδοχικές συμβάσεις, με τη μεσολάβηση ενός τετραμήνου, μεταξύ της παλιάς και της νέας σύμβασης, τηρώντας έτσι το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει η περιορισμένου χρόνου απασχόληση να μην ξεπερνά τους οχτώ μήνες εντός ενός χρόνου. 

Όμως με την απόφαση που ανακοίνωσε το υπουργείο για τη νέα σύμβαση των συμβασιούχων εργαζόμενων η ημερομηνία που ορίζεται είναι η 1η Απριλίου του 2020, τη στιγμή που οι τωρινές τους συμβάσεις λήγουν στις 19 Δεκεμβρίου του 2019. Το γεγονός αυτό τους θέτει αυτόματα εκτός διαδικασίας, οι χώροι μένουν για το διάστημα που μεσολαβεί αφύλακτοι, ενώ οι εργαζόμενοι περνούν στο γκισέ της ανεργίας.

Πρόκειται για εργαζόμενους που έστω και με αυτόν τον τρόπο των διαδοχικών συμβάσεων είχαν βρει μία εργασία, πάνω στο αντικείμενο τους και που είχαν προσφέρει με συνέπεια τις υπηρεσίες τους για ένα μεγάλο διάστημα. Οι εργαζόμενοι ζητούν από το υπουργείο να επανεξετάσει το ζήτημα και να δώσει μία λύση στο θέμα τους, ενώ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων χρειάζεται ειδική γνώση και την αντίστοιχη πιστοποίηση για αυτό το αντικείμενο, στοιχεία που διαθέτουν οι αρχαιοφύλακες που εργάζονταν μέχρι τώρα. 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE