Πάτρα: Βρέθηκε από την... κόλαση στην ελευθερία

Με αισθήματα λύτρωσης αποχώρησε χθες από το δικαστήριο, ένας 35χρονος κάτοικος χωριού της Δυτικής Αχαΐας, καθώς γλύτωσε την τελευταία στιγμή από την ποινή των ισοβίων δεσμών, ενώ η οκταετής κάθειρξη με την οποία καταδικάστηκε, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι το εφετείο. Ο 35χρονος ήταν συγκατηγορούμενος με δύο ακόμα αλλοδαπούς, για μεγάλη φυτεία κάνναβης που είχε βρει η Αστυνομία σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Απαλλάχθηκαν όλοι τους, για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, όμως καταδικάστηκαν για τα ναρκωτικά. Να σημειωθεί ότι, η οργανωμένη φυτεία κάνναβης, που βρέθηκε στα σύνορα Αχαΐας - Ηλείας, αποτελούνταν από 300 δενδρύλλια, πλήρως ανεπτυγμένα, εκτιμώμενης αξίας άνω των 750.000 ευρώ.

Στην δίκη, ο ένας αλλοδαπός ομολόγησε την ενοχή του, ισχυριζόμενος ότι οι κανείς άλλος δεν είχε εμπλοκή, ωστόσο, το δικαστήριο καταδίκασε και τους τρεις κατηγορούμενους σε 8 χρόνια κάθειρξη, για κατ΄επάγγελμα διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ

Το σημαντικό είναι ότι, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε και στους τρεις παρόντες κατηγορούμενους, το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου με αποτέλεσμα η βάση ποινής τους, να πέσει σε κάθειρξη οκτώ ετών, ενώ για τον Ελληνα κατηγορούμενο, το δικαστήριο δέχθηκε την αναστολή της ποινής μέχρι το εφετείο, με καταβολή εγγύησης 5000 ευρώ και με τον περιοριστικό όρο, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Συνήγορος υπεράσπισής του 35χρονου, ήταν ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δήλωσε στην «Π» τα εξής: «Είναι μια προβλεπόμενη από το νόμο διαδικαστική εκδοχή, η οποία όμως, σπανίως αποδίδεται από τα δικαστήρια. Το δικαστήριο στην προκειμένη περίπτωση, εξέτασε τα ειδικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης, όπου ναι μεν το κατηγορητήριο ήταν πολύ βαρύ, όμως, τα στοιχεία ήταν υπέρ της αθωώσεως του κατηγορουμένου. Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για συμμετοχή του στη συγκεκριμένη πράξη. Ομως το δικαστήριο, εφήρμοσε μια χρυσή τακτική. Αφ΄ενός μεν, προστάτευσε την άποψη της Αστυνομίας, από την άλλη πλευρά όμως, κατοχύρωσε στον κατηγορούμενο τα εξής: Οτι η κρίση του μεν, ήταν καταδικαστική με μια σχετικά ελαφρά ποινή οκτώ ετών καθείρξεως, αλλά, τον αθώωσε για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να απομυθοποιηθεί και η κατηγορία και το κυριότερο απ΄όλα, του χορήγησε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ

Ο κ. Κούγιας στην αγόρευσή του, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος, δεν είναι ένας κακοποιός. Μέχρι την ημέρα που συνελήφθη, είχε μεγαλώσει στο χωριό του, ασχολούμενος με την κτηνοτροφία και τους αγρούς του. Μάλιστα, επικαλέστηκε και τον πρόσφατο γάμο του, αλλά και την υποστήριξη που είχε από το χωριό του, όπου όλοι είχαν αντιληφθεί, πως η αστυνομία παρακολουθούσε την φυτεία. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή, και το μόνο στοιχείο που τον ενέπλεξε στην υπόθεση, ήταν ότι, η φυτεία υδρεύονταν από ένα αυλάκι, από το οποίο έπαιρνε και αυτός νερό, εκτός του οικοπέδου του.

Ο κ. Κούγιας χαρακτήρισε ευτυχές το αποτέλεσμα της δίκης, γιατί ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής μέχρι το εφετείο, ενώ εξέφρασε και την ικανοποιησή του για την διαδικασία, γιατί όπως είπε, «αυτές οι αποφάσεις, δεν βοηθούν μόνο τους κατηγορουμένους, αλλά και εμάς τους δικηγόρους, να αντιληφθούμε ότι οι δικαστές, είναι άνθρωποι οι οποίοι, δεν ακούν μόνο τις επιταγές της αστυνομίας, αλλά την δική τους κρίση».

Πηγή: pelop.gr

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE