Ψηφιακή ημερίδα διαβούλευσης για φορείς και πολίτες πραγματοποιείται  την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, από τις 09.30 το πρωί, στο πλαίσιο του ανοικτού διαλόγου που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας, για το σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027.

Τη διαδικασία θα ανοίξει με ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ η  Προϊσταμένη ΕΥΔ Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας. Άλκηστις Σταθοπούλου θα προχωρήσει στην  παρουσίαση των προτεραιοτήτων για την Προγραμματική  Περίοδο 2021 - 2027.

Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα, ο ανώτερος εμπειρογνώμων, Ευρωπαϊκής Επιτροπή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης  Χρίστος Γκόγκος, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο  2021-2027 -Προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης», ενώ η   Programme Assistant, EU policies / ESF and FEAD in Greece and Cyprus Ευαγγελία Γερολυμάτου θα αναλύσει το θέμα: «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και  Νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027». 

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομίας το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης (Μονάδα Α’) Κωνσταντίνος Βλάχος  θα αναφερθεί στις «αναπτυξιακές, επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες του  ΕΤΠΑ για τις Περιφέρειες στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027». Ακολούθως, το στέλεχος της  Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και  Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ (Μονάδα Β’) Μαίρη Ζαμπέλη θα αναφερθεί στο θέμα «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027».

Κατά το δεύτερο μέρος της διαδικασίας θα δοθεί ο λόγος σε φορείς και πολίτες. Συγκεκριμένα θα κληθούν να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι όσοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών και θα ακολουθήσει συζήτηση. 

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, θα μεταδίδεται μέσω του ιστότοπου www.dytikiellada.gr, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης από το ευρύτερο κοινό, δεδομένου ότι ο ανοικτός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και με την ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων στην πλατφόρμα της διαβούλευσης: pde.espa2127.gr, που παραμένει ανοικτή έως τις 15 Μαΐου 2021.

Στόχος της διαβούλευσης είναι η ενημέρωση για τις διαδικασίες σχεδιασμού, τις προτεραιότητες της περιόδου 2021-2027, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Δυτικής Ελλάδας  εν όψει της νέας περιόδου.

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή το απόγευμα της Πέμπτης . Το χαρακτηριστικό του ήταν η έντονη βουή που τρόμαξε τους πολίτες.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός είναι έντασης 2,4 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος είναι 5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού ουσιαστικά είναι μέσα στην Πάτρα καθώς όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εντοπίστηκε ένα χιλιόμετρο βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης. 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου, συνάντηση του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα με τον Πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρο Στεργίου.

Η συνάντηση έγινε για να συζητηθούν τα θέματα που ανακύπτουν με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και στόχο την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης. 

Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ για τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής και τα απαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να τύχουν θετικής απάντησης από την κυβέρνηση.

Τα αιτήματα του κλάδου είναι δίκαια όπως τα ανέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ κ. Στεργίου.

Πρόκειται για κλάδο επαγγελματιών που επί μήνες παραμένουν χωρίς δουλειά και δίνουν αγώνα επιβίωσης, ενώ τα μέτρα που έχει ονομάσει η Κυβέρνηση ως «μέτρα στήριξης» του κλάδου είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Με επιστολές του Δημάρχου Πατρέων, προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πέτσα, η Δημοτική Αρχή ζητά τη μη καταβολή προς το Δήμο του ετήσιου τέλους για έκδοση της άδειας για το 2021 από τα καταστήματα εστίασης, αλλά μόνο από την ημερομηνία ανοίγματος της εστίασης και να ρυθμιστεί με νομοθετική ρύθμιση καθότι ο νόμος αναφέρει ότι «το ετήσιο τέλος καταβάλλεται ανεξαρτήτου χρόνου χρήσεως».

Επίσης με νέα επιστολή Δημάρχου (εστάλη σήμερα στον κ. Πέτσα και κοινοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ) και λόγω του αιφνιδίου (3/5/2021) ανοίγματος της εστίασης, ζητείται νομοθετική ρύθμιση για παράταση της έκδοσης της υπ’ όψη άδειας μέχρι 31 Μαΐου 2021, προκειμένου όλοι οι επαγγελματίες να έχουν εφοδιαστεί με την απαιτούμενη άδεια, αφού το χρονικό διάστημα της εξαγγελίας μέχρι το άνοιγμα της εστίασης είναι ελάχιστο μεσολαβούσης και της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά κυρίως λόγω οικονομικών δυνατοτήτων του κλάδου.

Επίσης για τις άδειες των ατελώς παραχωρημένων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που έχουμε εκδώσει ως Δήμος για το έτος 2020, να ισχύουν και για το έτος 2021 στα όρια που είχαν εκδοθεί, χωρίς νέες υποβολές αιτήσεων και δικαιολογητικών και νέες άδειες ατελούς παραχώρησης να εκδοθούν μόνο για νέες αιτήσεις.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια και της σημερινής επιστολής του Δημάρχου προς τον αρμόδιο Υπουργό από τον οποίο θα ζητήσει και τηλεφωνικά ο Δήμαρχος την άμεση ρύθμιση των αναφερόμενων για να αποφευχθούν και κυρώσεις σε βάρος των υπ’ όψη επαγγελματιών από ελεγκτικές αρχές.

Ο Αντιδήμαρχος καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τους επαγγελματίες του κλάδου και διεκδικεί από την κυβέρνηση όχι μόνο την ικανοποίηση των ζητημάτων αυτών αλλά και μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα σε έναν κλάδο που μετά από μήνες χωρίς δουλειά, δίνει τον δικό του αγώνα για την επανεκκίνηση. Είναι γνωστές –τόνισε- οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής για τα τέλη που έχει λάβει, με μειώσεις δημοτικών τελών, με επιστροφές τελών για τα lockdown του 2020 και του 2021 που τα καταστήματα ήταν κλειστά, για ατελώς παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα υπάρξουν νέες συναντήσεις με το Σύλλογο ΣΚΕΑΝΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί και των από κοινού διεκδικήσεων.

 

 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών και η Πρυτανική Αρχή, τα ανώτατα ακαδημαϊκά διοικητικά όργανα, τα οποία έχουν εκλεγεί από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελούν τους κύριους θεσμούς έκφρασης της αυτοτέλειας του ιδρύματος. Στα μεγάλα ζητήματα και στις προκλήσεις που θα εμφανισθούν η Πανεπιστημιακή Κοινότητα  θα πρέπει να αντιδράσει με διάλογο, συναινέσεις, σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, ενότητα και χωρίς καμία μορφή βίας.

 

 

 

Η Σύγκλητος πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, καλεί όλη τη Πανεπιστημιακή Κοινότητα σε διάλογο και

 

α) θεωρεί την κατάληψη και παρεμπόδιση εισόδου σε κτίρια, σε συνθήκες Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας,  παράνομη ενέργεια, αντιδημοκρατική πράξη και παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και αυτοί που καταλαμβάνουν χώρους του Πανεπιστημίου συμβάλλουν ηθελημένα ή άθελά τους στην εξασθένιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και θεσμών

 

β) ενημερώνει τη Πανεπιστημιακή Κοινότητα ότι τέτοιες ενέργειες θα έχουν ως συνέπεια τη διακοπή στη λειτουργία στους υπό κατάληψη χώρους  και θα λαμβάνονται μέτρα που προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός του Πανεπιστημίου Πατρών

 

γ) καλεί όλη τη Πανεπιστημιακή Κοινότητα να διαφυλάξει το δικαίωμα στην έκφραση διαφορετικών απόψεων και την υποχρέωση σεβασμού του Πανεπιστημιακού Ασύλου από όλους.

 

 

 

Η Σύγκλητος εκφράζει την στήριξη της στις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Την επάνδρωση του αστυνομικού ιατρείου με επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, με επιστολή που απέστειλε σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Υγείας Βασίλη Κικίλια, μεταφέροντας σχετικό αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης εστιάζει στις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν χαρακτηρίζοντας απόλυτα δικαιολογημένη και απαραίτητη την στελέχωση του ιατρείου για την παροχή  πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ένστολους πολίτες (εν ενεργεία, συνταξιούχους και στις οικογένειές τους). 

«Για χρόνια η περιοχή μας διέθετε στρατιωτικούς ιατρούς που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της αστυνομίας. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχουν επιφορτιστεί με πρόσθετα καθήκοντα, η λειτουργία ενός ιατρείου και οδοντιατρείου που θα παρέχουν πλήρως υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θα αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στην καθημερινή μάχη που δίνουν για την εφαρμογή νόμων» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπονάνος επισημαίνοντας ότι η στελέχωση με οδοντιάτρους θα ήταν ένα πρόσθετο όφελος για τους υπαλλήλους της ΕΛΑΣ και καταλήγει: 

«Στην επάνδρωση μπορούν να συμβάλουν και ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι που θα λειτουργούν σε συγκεκριμένο χώρο με καθορισμένο πλαίσιο εργασιακής απασχόλησης. Η περιφερειακή αρχή είναι πρόθυμη να συμβάλει σε ό,τι η Πολιτεία κρίνει ότι μπορούμε να φανούμε αρωγοί στην μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας στους ένστολους συμπολίτες μας».

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE