Πάτρα: Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα-Όχι από Εμπόρους και Εμπορουπαλλήλους

Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 14 Ιουλίου τα καταστήματα με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας 11:00 – 18:00, ενώ η λειτουργία τους είναι προαιρετική, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων 2019, που θα ολοκληρωθούν έως τις 31 Αυγούστου.

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική. Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

  • Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (από- έως).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εμπορικός Σύλλογος και Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας τάσσονται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή και το τονίζουν ξεκάθαρα στις ακόλουθες ανακοινώσεις τους:

Κάλεσμα ΕΕΣΠ για την Κυριακάτικη Αργία 14/7/2019

  • "Αγαπητέ Συνάδελφε / Φίλε καταναλωτή,
  • Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών καλεί τους συναδέλφους του την Κυριακή 14/7/2019 να κρατήσουν τα καταστήματά τους ΚΛΕΙΣΤΑ και τους καταναλωτές να μην δώσουν ούτε ένα € στην αγορά την Κυριακή.
  • Η εφαρμογή εδώ και 6 χρόνια του Μνημονιακής έμπνευσης μέτρου έχει πείσει και τους  πλέον δύσπιστους για  το που μας οδηγεί η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Διεθνείς μελέτες όπως και οι μελέτες του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών) αποδεικνύουν ότι με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας δεν προκύπτει κανένα οικονομικό όφελος. Το αποτέλεσμα  είναι η μεταφορά τζίρου από την Μικρομεσαία τοπική επιχείρηση (ΜμΕ) στις πολυεθνικές αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Συνέπεια αυτού είναι η αύξηση της ανεργίας και η συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας
Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όποιος δεν θέλει να δουλεύει Κυριακή δεν ψωνίζει Κυριακή.

  • Όσο δελεαστικές και αν ακούγονται οι σειρήνες των «υπερπροσφορών» πρέπει να έχει υπ’ όψιν ότι αυτός είναι που θα κληθεί τελικά να πληρώσει το επιπλέον κόστος της Κυριακάτικης λειτουργίας. Ο καταναλωτής πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις, βγαίνει κερδισμένος γιατί στηρίζει την τοπική οικονομία, καταπολεμά την ανεργία, έχει καλύτερη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Κυριακή είναι μια μέρα ξεχωριστή. Να την κρατήσουμε «Όμορφη σαν Κυριακή» για την προστασία των οικογενειακών σχέσεων, για την διατήρηση των κοινωνικών δραστηριοτήτων, για το δικαίωμα στην ξεκούραση, σωματική και πνευματική, για τον σεβασμό στα ήθη και τα έθιμά μας.

  • Συνταγματική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
  • Την πόλη μου στηρίζω και κερδίζω
  • Κανένα € στα ανοικτά καταστήματα την Κυριακή"

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας
"Αυτη την Κυριακη 14/7/2019  τα καταστηματα προαιρετικα θα ειναι ανοιχτα απο τις 11 το πρωι και μετα.
Οι εργαζομενοι στον τομεα του εμποριου καλουνται να εργαστουν αλλη μια Κυριακη κατα κυριο λογο χωρις να παρουν δευτερο ρεπο μεσα στην εβδομαδα η να αμειφθουν παραπανω που ειναι και δικαιωμα τους.
Ο Συλλογος Εμπορουπαλληλων Πατρας καλει τους καταναλωτες να μην προτιμησουν την Κυριακη για τα ψωνια τους καθως και τους εργοδοτες να μην ανοιξουν τα καταστηματα τους αφου ειναι προαιρετικο το ανοιγμα.
Επισης καλουμε ολους τους εργαζομενους και καταναλωτες να καταγγειλουν φαινομενα ασυδοσιας και εκμεταλλευσης οπου τα καταστηματα ανοιγουν πριν τις 11 το πρωι."

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE