Αχαϊκή Τράπεζα: Στην τελική ευθεία η κύρια ανάκριση

Στην τελική της ευθεία, μπαίνει η κύρια ανάκριση για την υπόθεση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, καθώς την επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών συνολικά 94 ατόμων, που εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στην δικογραφία.

Πηγές της «Π» αναφέρουν την Παρασκευή, πέρασε από την πόρτα της 3ης ανακρίτριας, ένας ακόμα επιχειρηματίας που είχε διατελέσει κατά το παρελθόν μέλος της διοίκησης, της υπό εκκαθάριση τράπεζας και ταυτόχρονα είχε δανειοδοτηθεί από αυτήν, με ελεγχόμενες διαδικασίες. Κατά πληροφορίες, ο επιχειρηματίας φέρεται να αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται στην δικογραφία, ενώ η ανακρίτρια, του επέβαλε χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση να παρουσιάζεται στο τμήμα, εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι σήμερα, σε τουλάχιστον ένα ακόμα πρώην μέλος της διοίκησης της τράπεζας έχουν επιβληθεί παρόμοιοι περιοριστικοί όροι αλλά με υψηλότερη χρηματική εγγύηση που φτάνει τις 50.000 ευρώ, για την οποία όπως πληροφορείται η «Π» έχει ήδη υποβληθεί αίτημα μείωσης.
Τις απολογίες τους έχουν δώσει ακόμα, μικρά και μεσαία στελέχη της τράπεζας, σε κάποια από τα οποία έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι που αφορούν από μερικές χιλιάδες ευρώ έως και απαγόρευση εξόδου από την χώρα, ενώ τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κληθούν σε απολογία και τα διευθυντικά στελέχη των ανώτερων κλιμακίων της τράπεζας.

Η κύρια ανάκριση θα ολοκληρωθεί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία έχουν ήδη λάβει προθεσμία, ενώ τελευταίος απ΄όλους εκτιμάται ότι θα απολογηθεί ο πρώην πρόεδρος του τραπεζικού ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται ότι, η υπόθεση έφτασε στην ανάκριση, μετά από έρευνα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία κατέληξε σε παραγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα της από κοινού και κατ' εξακολούθηση κακουργηματικής απιστίας σε βάρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για ζημιά 209.437.991,67 ευρώ.

Ο οικονομικός εισαγγελέας αποδίδει ζημία σε βάρος της τράπεζας και κατ' επέκταση σε βάρος των μεριδιούχων, η οποία προήλθε από καταχρηστική διαχείριση της περιουσίας της, κυρίως από τα διοικητικά συμβούλια. Παράλληλα, ευθύνες καταλογίζει και στα κλιμάκια ελέγχου της τράπεζας.
Από την άλλη, οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως όλες οι διαδικασίες που ακολουθούσαν ήταν νόμιμες και σύμφωνες με το καταστατικό και πως οι αποφάσεις του ΔΣ λαμβάνονταν έπειτα από εισήγηση του κατά περίπτωση οργάνου.

Πηγή: pelop.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE