Αχαΐα: Αυξημένη αστυνομική παρουσία στις Εθνικές οδούς- Εντατικοί οι έλεγχοι


"Επί ποδός" οι αστυνομικές δυνάμεις της Αχαίας τις τελευταίες ημέρες για όσους απομακρύνονται από τις εστίες τους. Οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν το Σαββατοκύριακο αλλά και την Μεγάλη Εβδομάδα.

"Επί ποδός" οι αστυνομικές δυνάμεις της Αχαίας τις τελευταίες ημέρες για όσους απομακρύνονται από τις εστίες τους. Οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν το Σαββατοκύριακο αλλά και την Μεγάλη Εβδομάδα.


Στην Αχαϊα, αστυνομικά μπλόκα έχουν αναπτυχθεί και σήμερα στα διόδια της Ολυμπίας Οδού, στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών στον Ψαθόπυργο, στη Νέα Εθνικό Πατρών Πύργου αλλά και εντός του δικτύου της παλιάς Πατρών Πύργου, όπως και στην 111. Αστυνομικά μπλόκα υπάρχουν και στα διόδια της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης όπου την Πέμπτη βεβαιώθηκαν πρόστιμα σε 20 άτομα λεωφορείου που πήγαινε Αλβανία, οι οποίοι δεν είχαν τις σχετικές βεβαιώσεις.


Κλειστές οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η παρουσία της Αστυνομίας γύρω από εκκλησίες θα εντείνεται όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα. Ο φόβος των αρμόδιων στελεχών που σχεδιάζουν τα μέτρα είναι να υπάρξει προσπάθεια από πιστούς να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες έξω από τις εκκλησίες.

Για να αποφευχθεί πάντως κάτι τέτοιο οι εκκλησίες για πρώτη φορά φέτος δεν θα χρησιμοποιήσουν μεγάφωνα. «Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε, μετά τόση προσπάθεια από την πλευρά της πλειοψηφίας των πολιτών, να χυθεί η καρδάρα με το γάλα. Ο καλός καιρός και ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσουν κάποιους σε λάθος αποφάσεις, σε μία περίοδο που -σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι η πιο κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας. Θα είναι καταστροφικό να μεταδοθεί ο ιός από τις πόλεις στα χωριά», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

«Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό», δήλωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας: «Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

Έλεγχοι και στα λιμάνια

Ενδελεχείς ελέγχους, ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιούν από το πρωί σε όλα τα λιμάνια της χώρας, στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

 Η μετακίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας επιτρέπεται για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, αλλά και των μεταφορικών μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από αυτά.

Για την περίπτωση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και το ΜΑΝ, τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας, ο περιορισμός των μετακινήσεων με τα πλοία της ακτοπλοΐας δεν περιλαμβάνει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του λιμενικού σώματος που συμμετέχουν σε δράσεις και επιχειρήσεις σε νησιά, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους. Επίσης, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που εργάζονται σε νησί. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, αλλά και τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης ανάγκης εφόσον τούτο αποδεικνύεται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE