Το ρεκόρ Γκινες στις... καταδίκες- Ο Πατρινός που ξεπέρασε τον Κοσκωτά!

Τα σκήπτρα στις καταδικαστικές  αποφάσεις για οικονομικά αδικήματα  κατέχει  ένας ηλικιωμένος  πατρινός.  Είναι φορτωμένος με όλες σχεδόν τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που σχετίζονται με τα οικονομικού αντικειμένου αδικήματα


Φορτωμένος με όλες σχεδόν τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που σχετίζονται με τα οικονομικού αντικειμένου αδικήματα, ο 53χρονος   από την Πάτρα, γνώριμος των φυλακών Κορυδαλλού,  μπορεί να υπερηφανεύεται για το ρεκόρ των καταδικαστικών αποφάσεων που έχει στο ενεργητικό του.

   Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά  91 (!) φορές έχει κριθεί ένοχος από δικαστήρια της χώρας,  στην Πάτρα, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Κέρκυρα , στην Ρόδο και στην Λάρισα. Σε κάποιες δε περιπτώσεις η εξωτερική πλευρά της δικογραφίας δεν είναι δυνατόν να διαβαστεί από το πλήθος των αδικημάτων που του καταλογίζονται σε κάθε υπόθεση και το χαρτί έχει αντικατασταθεί από καινούργιο, πιο ευανάγνωστο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο άνδρας με τα σημερινά δεδομένα παραμένει εκτός φυλακής, χάρη στις πρόσφατες ευεργετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Και δεν είναι ο μόνος καθώς χιλιάδες κρατούμενοι  έχουν βγει από τη φυλακή χάρη στις συγκεκριμένες διατάξεις.

       Η ποινή που του έχει καθοριστεί μετά την αίτηση που είχε υποβάλει στο  Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, επειδή  μια από τις παραπάνω αποφάσεις είχε ακυρωθεί από Δικαστήριο των Αθηνών, είναι τα 24 έτη και 9 μήνες! Σημειωτέον ότι το ανώτατο όριο ποινής που μπορεί να επιβληθεί σε κατηγορούμενο είναι τα 25 έτη. Που σημαίνει ότι μαι καταδίκη ακόμη εάν του επιβληθεί, θα σπάσει το κοντέρ των καταδικών...

Εκτός της ποινής καθείρξεως που του έχει επιβληθεί προκαλεί εντύπωση και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, στην πλειονότητά τους οικονομικά.

 Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται υπεξαιρέσεις αντικειμένου μεγάλης αξίας σε βαθμό κακουργήματος, απάτες, έκδοση ακάλυπτων επιταγών, κλοπή ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφων... ακόμα και η  μη απόδοση εργατικών εισφορών προς το ΙΚΑ.  Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι οικονομικές καταδίκες του επιβλήθηκαν τη δεκαετία της κρίσης και αφορούσαν οικονομικά αδικήματα. Ήταν η περίοδος που το κράτος επεδίωκε να βρει χρήματα και είχε ποινικοποιήσει τις οφειλές προς το Δημόσιο. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πολλές καταδίκες του επιβλήθηκαν παρότι ο ίδιος δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί στο ακροατήριο λόγω σοβαρών κωλυμάτων. Παρόλα αυτά οι δικαστές δεν του έδιναν αναβολή και προχωρούσαν στην επιβολή ποινής.

Πάνω από πέντε πυκνογραμμένες σελίδες είναι το ποινικό του μητρώο όπου καταγράφονται οι αποφάσεις που κατά καιρούς του έχουν επιβληθεί. Σε όποιο δικαστήριο έχει εμφανιστεί οι δικαστές μένουν άφωνοι όταν πληροφορούνται το σύνολο των καταδικαστικών αποφάσεων του κατηγορουμένου και το ποινικό του παρελθόν. Όσο για τα ελαφρυντικά, οι δικηγόροι που κατά καιρούς τον έχουν υπερασπιστεί αυτεπαγγέλτως, μιας και ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να τους πληρώσει, δεν τολμούν να ζητήσουν μια πιο ήπια ποινική μεταχείριση βάσει ελαφρυντικών, γνωρίζοντας το ποινικό του παρελθόν.

         Η ποινική του εμπλοκή ξεκινάει το 1985 οπότε και καταδικάστηκε για πρώτη φορά   και από τότε δεν υπάρχει εφετειακή περιφέρεια στην οποία να μην έχει κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα. 

 Ο κατηγορούμενος έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, διότι  δεν είχε μόνιμο τόπο κατοικίας και  αναζητούσε την τύχη του σε διάφορες περιοχές, όμως όπως τελικά φάνηκε το έκανε για να επεκτείνει την εγκληματική του δράση.

   Η ποινή της καθείρξεως των οκτώ ετών ( που είναι και η βαρύτερη από όλες που τον βαρύνουν) του επιβλήθηκε στις 26  Φεβρουαρίου του 1997 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και ακολουθεί ένα πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων πολυετών και πολύμηνων φυλακίσεων. 

 

             Σημειωτέον ότι ο Γιώργος Κοσκωτάς, που κατηγορήθηκε για την υπεξαίρεση 25 δισεκατομμυρίων δραχμών, τη μεγαλύτερη στα ποινικά χρονικά της χώρας,  καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε 12ετή κάθειρξη και  παραμένει ελεύθερος.

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE