Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρών : Παρά τις δεσμεύσεις... συνεχίζουν την αποχή από τα χειρουργεία

Νεότερα : Μετά από την σημερινή έκτακτη συνάντηση των αναισθησιολόγων και του Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α με τον Διοικητή και Υποδιοικητη της 6ης ΥΠΕ οι γιατροί του αναισθησιολογικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις καθημερινές στάσεις εργασίας στο Αναισθησιολογικό του Νοσοκομείου, απέχοντας από τα χειρουργεία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή τους :"παρά την προφορική τους διαβεβαίωση -όπως και πριν έναν ακριβώς μήνα σε αντίστοιχη συνάντηση με την Ε.Ι.Ν.Α- δεν έχει επιταχυνθεί σε πρακτικό επίπεδο καμιά διαδικασία για την πρόσληψη των τεσσάρων επικουρικών γιατρών των οποίων είτε έχει ήδη λήξει η σύμβαση είτε πρόκειται να λήξει τέλη Νοεμβρίου.

Το Αναισθησιολογικό τμήμα για να λειτουργήσει με ασφάλεια απαιτείται η απασχόληση 20 αναισθησιολόγων . Αυτή τη στιγμή οι υπηρετούντες είναι μόλις 12  και εγείρονται σοβαρά ζητήματα διασάλευσης της λειτουργίας του τμήματος και κατ’ επέκταση των χειρουργείων συνολικά.

Απευθυνόμαστε σε εσάς, που παρά την προσωρινή σας ταλαιπωρία, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι αυτή μας η κινητοποίηση στοχεύει πρωτίστως στην διασφάλιση ποιοτικών και επαρκών υπηρεσιών Δωρεάν Δημόσιας Υγείας. Σ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα σας θέλουμε συμπαραστάτες" καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τους γιατρούς του Αναισθησιολογικού Τμήματος ΠΓΝΠ και το ΔΣ της ΕΙΝΑ

Προηγούμενη Ανάρτηση: 20 χειρουργεία αναβλήθηκαν την Δευτέρα στο ΠΠΝΠ λόγω της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι αναισθησιολόγοι.

Από την Δευτέρα πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα αφού το αναισθησιολογικό τμήμα έπαψε να χορηγεί αναισθησία σε τακτικά περιστατικά διαμαρτυρόμενο για την υποστελέχωσή του και την έλλειψη σημαντικών μέσων εργασίας.

Οι ασθενείς μπαίνουν σε νέα λίστα αναμονής.

Ανακοίνωση της Ενωτικής Συνεργασίας Υγειονομικών για τις στάσεις εργασίας στο αναισθησιολογικό τμήμα του Ρίου αναφέρει:

Η επικείμενη απόλυση τριών επικουρικών γιατρών αναισθησιολόγων , γιγαντώνει ένα χρόνιο πρόβλημα του αναισθησιολογικού τμήματος που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια με κενές οργανικές θέσεις, κοντά στο όριο ασφαλείας.

Από τη μία, λοιπόν, πανηγυρισμοί για την καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική και από την άλλη συρρίκνωση τόσο ιατρικού όσο και λοιπού προσωπικού. Πόσο αντιφατικό και υποκριτικό μπορεί να είναι αυτό?

Μέσα σε όλο αυτό, αναδείχθηκε όμως για ακόμη μία φορά το ψεύτικο προσωπείο του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ τόσο στην ΕΙΝΑ όσο και στο Σωματείο Εργαζομένων ΠΓΝΠ  έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές και να ζητήσουν πίστωση χρόνου για την κυβέρνηση.

Πίστωση χρόνου σε αυτούς που έχουν ως στόχο την περαιτέρω διάλυση του ΕΣΥ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων που πήραν τη σκυτάλη από τους ίδιους που κυβερνούν σήμερα.

Πίστωση χρόνου σε αυτούς που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων των νοσοκομείων και τη μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις.

Καμία πίστωση χρόνου, όμως, δε δίνουμε σε αυτούς που μειώνουν κι άλλο τον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία, σε αυτούς που ετοιμάζουν ισχυρό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση.

Καμία ανοχή σε αυτούς που κυβερνούν και στους δούρειους ίππους τους στα σωματεία.

 Στηρίζουμε τις καθημερινές στάσεις εργασίας του αναισθησιολογικού τμήματος και των χειρουργείων.

Διεκδικούμε:

Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για να επιτελέσει το ΕΣΥ τον κοινωνικό του ρόλο απέναντι στον πολίτη.

"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΚΙ -ΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΡΙΟΥ"

παράταξή μας, από την αρχή που προέκυψε το θέμα στο Αναισθησιολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ λόγω της υποστελέχωσης από τη λήξη της θητείας των επικουρικών ιατρών, είχε διαφωνήσει με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΙΝΑ να υιοθετήσει τις καθημερινές στάσεις εργασίας μετά  τη δέσμευση του Διοικητή της 6 ΥΠΕ για δρομολόγηση επίλυσης του προβλήματος.Η παραπάνω δέσμευση επαναβεβαιώθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην 6η ΥΠΕ μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή  κ. Καρβέλη και στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑ και συνάδελφοι Αναισθησιολόγοι. Συγκεκριμένα μας ανακοινώθηκε ότι οι :

  • 4 θέσεις των επικουρικών ιατρών θα επαναπροκηρυχθούν άμεσα και η πλήρωση τους από τους ενδιαφερόμενους θα είναι ταχεία

  • Οι κρίσεις 2 θέσεων επιμελητών Β που εκκρεμούν με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης επισπεύδονται

  • Αναμένεται να προκηρυχθεί μια θέση επιμελητή Β που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη που είχε ανασταλεί λόγω εκλογών και θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά από σχετικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας

  • Η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής δεν θα επιβαρύνει το Αναισθησιολογικό τμήμα αφού θα προκηρυχθούν θέσεις για τον ειδικό αυτό σκοπό

  • Ότι προβλήματα έχουν ανακύψει σε εξοπλισμό θα διευθετηθούν

Συνεπώς με δεδομένη την επαναδιατύπωση της δέσμευσης για επίλυση των άμεσων ζητημάτων από την 6 ΥΠΕ αλλά και της εκφρασμένης βούλησης της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το θέμα των επικουρικών ιατρών εμμένουμε σαφώς στην προτροπή μας για αναστολή των κινητοποιήσεων.

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: 

Ε.Ι.Ν.Α: Καθημερινές στάσεις εργασίας για το Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία στο ΠΓΝΠ

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης καθίσταται πλέον επισφαλής τόσο για το ιατρικό προσωπικό, όσο και την παρεχόμενη ποιότητα περίθαλψης  στους ίδιους τους  ασθενείς. Εδώ και αρκετό καιρό, τόσο οι αναισθησιολόγοι του ΕΣΥ, όσο και η Ε.Ι.Ν.Α, έχουμε προειδοποιήσει για το επικείμενο αδιέξοδο που θα επέλθει τον Νοέμβριο και εφεξής,  τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τα αρμόδια επιστημονικά όργανα και την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν η σιωπή και η αδιαφορία.

Ο αριθμός των υπηρετούντων αναισθησιολόγων του νοσοκομείου βαίνει διαρκώς μειούμενος. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι πέντε, με μόνο τις δύο εξ αυτών να έχουν προκηρυχθεί, αναμένοντας να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία κρίσεων εδώ και μήνες. Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται επίσης η συνταξιοδότηση κι άλλων συναδέλφων. Η ειδικευόμενη γιατρός είναι μόλις μία και η λίστα αναμονής άδεια εδώ και πολύ καιρό. Οι επικουρικοί γιατροί από τέσσερις κατέληξαν πλέον τρεις , των οποίων η σύμβαση λήγει στα τέλη  Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με άλλων 300 συναδέλφων πανελλαδικά.

Οι ανάγκες που διαρκώς αυξάνονται είναι αδύνατο να καλυφθούν από τους εναπομείναντες γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι έχουν πάνω από είκοσι χρόνια συνεχούς εργασίας στις πλάτες τους κατά μέσο όρο. Οκτώ χειρουργικά τραπέζια καθημερινά στο τακτικό πρωινό ωράριο, μαιευτήριο,ακτινολογικό,αγγειογράφος,διακομιδές, διασωλήνωση ασθενών σε ΤΕΠ και  κλινικές. Το δίλημμα είναι πλέον σαφές. Ή θα ενισχυθεί και θα ανανεωθεί άμεσα με μόνιμο προσωπικό, επιμελητές Β’ το Αναισθησιολογικό Τμήμα ή θα μετακυλίεται η κρίση της υποστελέχωσης στους εναπομείναντες γιατρούς με την ταυτόχρονη παραβίαση της νομοθεσίας για ασφαλή χορήγηση αναισθησίας, με τις ανάλογες συνέπειες και κινδύνους για τους ασθενείς.

Οι διακηρύξεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου καθώς και τοπικών παραγόντων για λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής και της Μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο ΠΓΝΠ – μονάδες που απαιτούν μεταξύ άλλων και αναισθησιολογική συνδρομή- είναι έωλες, όσο το μόνιμο προσωπικό βαίνει διαρκώς συρρικνούμενο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προχωράμε σε καθημερινές στάσεις εργασίας της Ε.Ι.Ν.Α στο Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία, αρχής γενομένης την Δευτέρα 25/11 από την αρχή της βάρδιας έως τις 13μμ. Προσωπικό ασφαλείας για τις ώρες αυτές τίθενται οι εφημερεύοντες γιατροί της ημέρας. Θα χορηγείται αναισθησία μόνο στα επείγοντα χειρουργεία και όχι στα προγραμματισμένα .

Απαιτούμε:

Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων για τις μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων που έχουν ήδη προκηρυχθεί (2)

Άμεση προκήρυξη όλων των υπόλοιπων κενών οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων (3)

Μετατροπή των θέσεων που καλύπτουν οι επικουρικοί γιατροί σε οργανικές (ένταξή τους στο οργανόγραμμα των νοσοκομείων) και ταυτόχρονη προκήρυξή τους

Τήρηση της νομοθεσίας για ασφαλή χορήγηση αναισθησίας

Επαναπροκήρυξη των θέσεων  και άμεση τοποθέτηση των  4 επικουρικών ιατρών, σαν λύση άμεσης ανάγκης

 

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE

Ευθύνη

Αυγ 02, 2020 Hits:40 ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευθύνη

Αυγ 01, 2020 Hits:69 ΑΠΟΨΕΙΣ