Ζάκυνθος : Δύσκολη νύχτα -171 πυροσβέστες στη "μάχη" της κατάσβεσης

Νέο: Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο, όπου ενισχύθηκαν και πάλι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πλέον δεν απειλείται το χωριό Κερί, όπου οι φλόγες έκαψαν ένα σπίτι, ενώ προξένησαν ζημιές σε αγροικίες και σε ένα τουριστικό κατάλυμα.

Νέο:Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο, όπου ενισχύθηκαν και πάλι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πλέον δεν απειλείται το χωριό Κερί, όπου οι φλόγες έκαψαν ένα σπίτι, ενώ προξένησαν ζημιές σε αγροικίες και σε ένα τουριστικό κατάλυμα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη ακόμα στο τρίγωνο μεταξύ των χωριών Λιθακιά, Αγαλά και Κερί, αλλά δεν έχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πολλές διάσπαρτες εστίες, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά μέχρι το απόγευμα, καθώς εκείνη την ώρα η ΕΜΥ προβλέπει μικρή ενίσχυση των ανέμων.

Η άπνοια βοήθησε το έργο των πυροσβεστών

Τη νύχτα και το πρωί υπήρχε άπνοια που βοήθησε το έργο των πυροσβεστών, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Συνολικά, αυτήν τη στιγμή, μαζί με τις ενισχύσεις που έφτασαν στο νησί από όλη την Ελλάδα, επιχειρούν στην πυρκαγιά 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, δύο ομάδες ΜΕΤΠΕ, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του δήμου. Σημειώνεται, ότι από χτες το βράδυ βρίσκεται στο νησί και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με κλιμάκιο ειδικών της Γραμματείας, οι οποίοι συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης μαζί με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής.

16/09 Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα, ενώ παραμένουν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε μία προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.Η κατάσταση έχει βελτιωθεί όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ζακύνθου στο ΘΕΜΑ 104,6, νωρίς το πρωί, όμως έχουν γίνει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται στο Κερί.

Αναλυτικά, αυτή τη στιγμή, στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, δύο ομάδες ΜΕΤΠΕ, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης 13 υδροφόρες και πέντε μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν δύσκολη και σκληρή μάχη, προκειμένου να σώσουν τα χωριά Κερί και Αγαλά, δημιουργώντας ζώνες προστασίας γύρω από τους οικισμούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαιτίας της φωτιάς έχουν προκληθεί ζημιές σε δύο τουλάχιστον σπίτια. Και τα δύο χωριά εκκενώθηκαν χθες και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ζακύνθου. Στο Κερί εκκενώθηκε και ξενοδοχειακή μονάδα.

Σύμφωνα με το zantetimes.gr, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου σήμερα θα παραμείνουν κλειστά το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Κερίου. Επίσης δεν θα εκτελεστούν με τα μέσα μεταφοράς οι μετακινήσεις των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα χωριά Κερί και Αγαλά.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Δύσκολη ήταν η μάχη που έδωσαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην κεντρική πλατεία του χωριού Κερί στήθηκε συντονιστικό κέντρο, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συντονίζει από εκεί όλες τις ενέργειες των πυροσβεστών και όλων των άλλων εμπλεκομένων στην επιχείρηση.Τεράστια πυροσβεστική δύναμη περικύκλωσε το χωριό ώστε να το προστατέψει.Στο σημείο μετέβησαν πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας ώστε να συνδράμουν το έργο των Ζακυνθινών πυροσβεστών.Στην περιοχή έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσκόλευε το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το ermisnews.gr, μία κατοικία τυλίχθηκε στις φλόγες στη θέση Απελάτη στο Κερί.Το σπίτι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που είχε εκκενωθεί νωρίτερα. Ευτυχώς οι ένοικοι του σπιτιού είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα.Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά δημοσίευσε η ιστοσελίδα ermisnews. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες οι φλόγες βρέθηκαν πολύ κοντά σε σπίτια.

15/09 Η νύχτα αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τη Ζάκυνθο, όπου εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου η φωτιά στο Κερί. Το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα ενώ - ευτυχώς - οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει αρκετά. Με την δύση του ηλίου σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και πλέον το βάρος πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα. Η φωτιά χαρακτηρίζεται από πολλές διάσπαρτες εστίες που μπορούν να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή.

Η πυρκαγιά ξέσπασε και κατακαίει από τις 11:00 το πρωί της Κυριακής δασική έκταση στα χωριά Αγαλάς και Κερί στη Ζάκυνθο. Η πυρκαγιά σύμφωνα με αναφορές από τοπικά ΜΜΕ καίει κοντά σε σπίτια στο χωριό Κερί, που έχει εκκενωθεί. Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί δύο κατοικίες, η μια εκ των οποίων βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε νωρίτερα και στο οποίο διέμεναν 120 άτομα. Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στην οροφή ενός ξενοδοχείου. 

Oσο αφορά το χωριό Κερί έχει εκκενωθεί πλήρως από τους κατοίκους του, ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη. Ο δήμαρχος του νησιού Νικήτας Αρετάκης υποστήριξε πως το μέτωπο έχει έκταση άνω των 10 χιλιομέτρων κι ότι υπάρχει κίνδυνος περικύκλωσης του χωριού Κερί λόγω της κατεύθυνσης που έχουν πάρει οι φλόγες. Προσέθεσε πάντως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν απειλούνται άμεσα άλλοι οικισμοί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο νησί μετέβη αεροπορικώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.

Νεότερα:  Στις αυλές των πρώτων σπιτιών στο χωριό Κέρι έχει φτάσει το πύρινο μέτωπο . Oι επίγειες δυνάμεις δίνουν σκληρό αγώνα προκειμένου να μην φτάσουν στις κατοικίες που απειλούνται. Οι άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν με αποτέλεσμα το έργο της κατάσβεσης να γίνεται κάτω υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Σύμφωνα με το ErmisNews, παρά τις τεράστιες και ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών αλλά και εθελοντών, έγινε γνωστή η πληροφορία ότι κάηκε κατοικία στην θέση Απελάτη στο Κερί Ζακύνθου. Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που πριν λίγη ώρα είχε εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοικοι του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα. Στο μεταξύ, αρκετοί είναι οι κάτοικοι στο Κερί, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Προηγούμενη Ανάρτηση: Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που κατακαίει από τις 11.00 το πρωί δασική έκταση στα χωριά Αγαλάς και Κερί. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης σχέδιο εκκένωσης των δύο χωριών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους των δύο χωριών και ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους. 

 

Προηγούμενη Ανάρτηση: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη Ζάκυνθο, στο χωριό Αγαλάς, την Κυριακή, αλλά οι φλόγες έφτασαν στο χωριό Κερί και εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Ζάκυνθο δυσκολεύουν την προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Το αρχικό μέτωπο διασπάστηκε και ένα πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε προς το χωριό Κερί.

Εκκενώθηκαν σπίτια λόγω της φωτιάς

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας, έπειτα και από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διέταξαν προληπτικά την εκκένωση των πρώτων σπιτιών του χωριού Κερί, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που επί πέντε ώρες μαίνεται στην περιοχή του Αγαλά και του Κερίου αποφασίστηκε η εκκένωση ξενοδοχειακής μονάδας στο Κερί. Με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν στο ξενοδοχείο, και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου. Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο σημείο για να προστατεύσει την μονάδα και όποιες άλλες περιουσίες κινδυνεύσουν.

Στο σημείο επιχειρούν 9 οχήματα με 20 πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα. Ήδη, συνεχείς ρίψεις νερού πραγματοποιούν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Παράλληλα, από την διοικητική της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέα Ρίζο ζητήθηκε επίγεια πυροσβεστική δύναμη από την Πάτρα που αναμένεται αργότερα στη Ζάκυνθο.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE