Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών

Το Σάββατο στις 14 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών. Αποτελεί μια ευκαιρία να προωθηθούν και να υποστηριχθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες πρώτων βοηθειών από τους  απλούς πολίτες.

Το Σάββατο στις 14 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών. Αποτελεί μια ευκαιρία να προωθηθούν και να υποστηριχθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες πρώτων βοηθειών από τους  απλούς πολίτες.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός φορέας και παροχέας πρώτων βοηθειών παγκοσμίως για περισσότερα από 150 χρόνια. Κάθε χρόνο πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι εκπαιδεύονται  παγκοσμίως από τους 190 Εθνικούς Ερυθρούς Σταυρούς. Οι γνώσεις πρώτων βοηθειών θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους τους ανθρώπους, ως μια ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική πράξη, που εξουσιοδοτεί τους ανθρώπους να σώζουν ζωές και να βοηθούν στην αποκατάσταση από ξαφνική ασθένεια ή τραυματισμό.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών είναι αφιερωμένο σε όλες εκείνες τις ομάδες συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε αποκλεισμό. Είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ότι οι πρώτες βοήθειες είναι για όλους και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη πηγή προσφοράς στην κοινωνία. Άλλωστε οι πρώτες βοήθειες, ως πράξη, αποτελούν ύψιστη έκφραση ανθρωπισμού, αφού παρέχονται χωρίς διάκριση σε όποιον έχει ανάγκη και γι’ αυτό η γνώση τους θα πρέπει να είναι προσιτή σε όλους με πλήρη σεβασμό στη διαφορετικότητα, χωρίς διαχωρισμούς.

Η γνώση Πρώτων Βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική δράση. Η σημαντικότητα της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην πιστοποιημένη εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών για κάθε ηλικιακή ή επαγγελματική ομάδα πολιτών παγκοσμίως. 

Τη σημασία των πρώτων βοηθειών στην κοινωνία, είχε ως στόχο να αναδείξει η δράση του υπουργείου Υγείας που έγινε το πρωί με επίδειξη πρώτων βοηθειών στο Σύνταγμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών.

Στην επίδειξη Πρώτων Βοηθειών βασικής υποστήριξης της ζωής, που έγινε από διασώστες του ΕΚΑΒ, έδωσε το "παρών" και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε πως ο λόγος ύπαρξης του Υπουργείου, αλλά και του ΕΚΑΒ - που είναι το πρώτο κομμάτι του ΕΣΥ που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή- είναι να σώζονται ζωές, να ανακουφίζονται ευπαθείς ομάδες, να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος τα βασικά των Πρώτων Βοηθειών. Ξεκινώντας από σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν σε ολόκληρη τη χώρα. Η επόμενη κίνηση που θα κάνουμε, σε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και το υπουργείο Παιδείας, είναι να οργανώσουμε τέτοιες δράσεις στα λύκεια όλης της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και τόνισε:

«Είμαι σίγουρος ότι το ΕΚΑΒ θα κάνει ό,τι μπορεί, για να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Θέλουμε και τους συμπολίτες μας δίπλα στο Σύστημα Υγείας. Το Σύστημα Υγείας δεν είναι κάτι άυλο και θεωρητικό. Είναι οι διασώστες μας, οι νοσηλευτές μας, οι γιατροί μας που πασχίζουν καθημερινά. Γιατί η προσπάθεια να σώσεις έστω και μία ανθρώπινη ζωή, είναι κάτι ιερό».

Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου

Η γνώση πρώτων βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους στο περιβάλλον τους και μέσα από τις ασφαλείς παρεμβάσεις τους να ανατρέπουν την πορεία μιας δύσκολης κατάστασης ή ακόμα να σώζουν ζωές.

Η σημαντικότητα της γνώσης πρώτων βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην εκπαίδευση πολιτών παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες βοήθειες δεν υποκαθιστούν την ιατρική φροντίδα, απλά αποτελούν παροδική υποστήριξη μέχρι να φτάσει η κατάλληλη βοήθεια. Αν και για ορισμένα επαγγέλματα αποτελούν υποχρέωση, συνήθως αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Στην εποχή μας η ανάγκη γνώσης πρώτων βοηθειών από όλους τους πολίτες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η αύξηση των τροχοφόρων, με συνέπεια τον μεγάλο αριθμό τροχαίων, αλλά και η αύξηση του ποσοστού των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων υπάρχει το περιθώριο να σώσουμε ζωές, εάν παρέμβουμε έγκαιρα.

Στον τόπο μας, πέραν των κρατικών φορέων, Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα πρώτων βοηθειών με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και την προετοιμασία των πολιτών στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, τόσο γιατί αναγνωρίζεται η αξία των πρώτων βοηθειών όσο και γιατί πιστεύεται ότι όλοι είμαστε σε θέση να δώσουμε βοήθεια εκεί που χρειάζεται νοουμένου ότι έχουμε τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE