Ο Αντώνης Λιβάνης και οι πατρινοί που εμπιστευόταν

 Ο Αντώνης Λιβάνης ο στενότερος από τους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, που έφυγε χθες σε ηλικία 94 ετών, διατηρούσε πάντοτε επαφές με την Πάτρα, την γενέτειρά του.

Μάλιστα παρότι σε προχωρημένη ηλικία είχε έλθει τον Μάρτιο του 2018 στην πόλη με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του γιατρού και βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού με τίτλο: «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες», που είχε εκδώσει ο εκδοτικός οίκος που είχε δημιουργήσει και ήταν από τους πλέον πετυχημένους στην Ελλάδα.
Αλλωστε είχε την ευκαιρία να βρεθεί και να συνομιλήσει με δύο «δικούς του» ανθρώπους, τον Απόστολο Κατσιφάρα και τον Μιχάλη Κίτρου. Τόσο ο πρώην Περιφερειάρχης , όσο και ο γιατρός και πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ, διατηρούσαν στενές σχέσεις, για δεκαετίες, με τον Αντώνη Λιβάνη, τον οποίο συμβουλεύονταν σε πολλές περιπτώσεις για πολιτικά ζητήματα. Αλλά και ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου τους άκουγε για ζητήματα της περιοχής και μάθαινε λεπτομέρειες για την ανθρωπογεωγραφία της.

Μάλιστα ο Αντώνης Λιβάνης στις περιφερειακές εκλογές του 2014 βρέθηκε στην Πάτρα για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα, είχε επισκεφθεί το εκλογικό του κέντρο στην πλατεία Γεωργίου και με θερμά λόγια μιλούσε για τον Περιφερειάρχη και το έργο του, αλλά και τις προοδευτικές πολιτικές καταβολές του.

 

Απ. Κατσιφάρας: Εφυγε ενας φλογερός πατριώτης

Με αφορμή τον θάνατο του Αντώνη Λιβάνη ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Αντώνης Λιβάνης σφράγισε με την πολιτική παρουσία και προσφορά του μια ολόκληρη εποχή. Δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπηρέτησε με πάθος, με συνέπεια, με προσωπικούς αγώνες και ανυποχώρητο σθένος τις αρχές της Δημοκρατίας, της Προόδου, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης και υπήρξε πρότυπο πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.

Φλογερός πατριώτης, ακατάβλητος αγωνιστής, πνεύμα ανήσυχο και οξυδερκές, αφιέρωσε τη ζωή του στην προάσπιση των προοδευτικών αξιών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του λαού της.
Για όλους εμάς που για πολλά χρόνια είχαμε την τύχη να μας τιμά με τη φιλία του, ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε μέχρι τέλους ένας σπουδαίος δάσκαλος, μια αυθεντική και ψύχραιμη φωνή ανάλυσης της πραγματικότητας, των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων.

Χαρισματικός, πάντα ευγενής και σεμνός, πάντα ευθύς και γενναιόδωρος, ο Αντώνης Λιβάνης με την αμεσότητα και την ειλικρίνεια που τον διέκρινε, αποτύπωνε με απαράμιλλη διαύγεια και διορατικότητα τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και μαζί το δημόσιο αίσθημα.

Ο θάνατος του κάνει φτωχότερη και την Αχαΐα, τόπο που ο ίδιος λάτρεψε όχι μόνο με όρους συναισθηματικούς αλλά και με όρους πολιτικής παρέμβασης καθώς βρισκόταν πάντα δίπλα και υποστηρικτικός στις διεκδικήσεις και στα οράματα της περιοχής.

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Στην πολιτική, στις εκδόσεις, στην κοινωνία. Στους δικούς του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE