Ν.Κεραμέως - «Δεν υπάρχει περίπτωση να συσταθεί Νομική Σχολή»

Κατηγορηματική η Ν.Κεραμέως «Η Νομική Σχολή Πατρών καταργείται»: Δήλωσε στην εφημερίδα ''Πελοπόννησος'' η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χθες το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όταν της ζητήθηκαν οριστικές εξηγήσεις ως προς το επίμαχο ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικό διάβημα προς τη νέα ηγεσία του υουργείου έκανε ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας.

Η υπουργός εμμένει στη θέση ότι «δεν χρειάζεται άλλη νομική σχολή η χώρα», θεωρώντας ότι υπάρχει πληθωρισμός στον κλάδο.
Γεγονός είναι ότι δεν προκαλεί έκπληξη η θέση της, αφού ανάλογη στάση είχε επιδειχθεί από τη ΝΔ όταν δρομολογήθηκε η ίδρυση. Σημειωτέον ότι η δρομολόγηση αυτή έχει πάρει χαρακτήρα νόμου, συνεπώς θα έχουμε το μοναδικό φαινόμενο σχολής που καταργείται πριν συσταθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φωτήλας φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι, εάν η Κυβέρνηση δεν αναιρέσει τη στάση της, τουλάχιστον οφείλει να μεταφέρει τους πόρους που θα κατευθύνονταν στη σχολή, σε άλλες ανάγκες του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από το περιβάλλον του Αγγελου Τσιγκρή γινόταν χθες το σχόλιο προς την «Π» ότι ο αχαιός βουλευτής (και νομικός) περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και την επίσημη τοποθέτηση της νέας υπουργού Παιδείας. Ο ίδιος τελεί σε αναμονή των δηλώσεων αυτών και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί δημόσια στο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, επισήμαιναν οι ίδιοι συνεργάτες του, «είναι βουλευτής Αχαΐας». Τοποθέτηση που επιτρέπει την εκδοχή ότι η τοποθέτησή του θα είναι ανάλογη των συμφερόντων του νομού και των πολιτών του.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ζήτησε νηφαλιότητα, όταν ρωτήθηκε από την «Π» και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για δήλωση προθέσεων και τίποτα παραπάνω αυτή την ώρα. «Μένει να το δούμε. Εχω τοποθετηθεί δημόσια στο θέμα και δεν αλλάζει τίποτα. Θα συνεχίσω να διαβουλεύομαι στο μέτρο που μου αναλογεί και μου επιτρέπεται να αλλάξω την άποψη της Κυβέρνησης» μας είπε. Ο Ν. Φαρμάκης δεν συμφωνεί με τη λογική και τα επιχειρήματα που έχουν εκφράσει όσοι αντιτίθενται στην ίδρυση νέας νομικής σχολής στην Πάτρα σχετικά με την ανεργία που αντιμετωπίζει ο νομικός κόσμος.

Ο νέος περιφερειάρχης έχει δηλώσει ανοικτά ότι χωράει και τέταρτη νομική σχολή στην Ελλάδα (αν και απόφοιτος της νομικής της Θράκης). Στις προθέσεις του είναι να αναλάβει πρωτοβουλία για διάλογο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.Υπέρ της θέσπισης αυστηρών ακαδημαϊκών κριτηρίων για κάθε νέο πανεπιστημιακό τμήμα τάσσεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Μαζαράκης, με χθεσινή παρέμβασή του.

«Ενα ισχυρό επιχείρημα των υποστηρικτών της ίδρυσης τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα, είναι ότι θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση των άλλων τριών νομικών σχολών της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει εάν παρέμενε σταθερός ο συνολικός αριθμός των εισακτέων. Με δεδομένο όμως ότι για αυτό αποφασίζει το υπουργείο και όχι το πανεπιστήμιο, αλλά και από την παλαιότερη ελληνική εμπειρία, το επιχείρημα αυτό μάλλον σαθρό είναι» υποστηρίζει και εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι και η νομική σχολή της Πάτρας να αποτελέσει προθάλαμο για τελική είσοδο στη νομική σχολή Αθηνών.
Στο επιχείρημα της αναχαίτισης του φαινομένου της εξόδου των ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό αναφέρει ότι είναι μεν υπαρκτό, «[…] αλλά εάν το υιοθετούσαμε εξολοκλήρου θα έπρεπε να ιδρύσουμε τουλάχιστον 10 ακόμη ιατρικές σχολές. Ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία και υποαπασχόληση μαστίζει τον νομικό κόσμο… Μην παραγνωρίζουμε όμως και το γεγονός ότι στην Κομοτηνή το σύνολο των πανεπιστημιακών σχολών υπηρετούν όχι μόνο την ακαδημαϊκή τους αποστολή αλλά και τα εθνικά συμφέροντα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή».

Υποστηρίζει δεν πρέπει να επιτραπεί η σύνδεση της παιδείας με τοπικισμούς και κομματικά... «χατίρια», όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση «θα σταθεί μακριά, τόσο από ανεύθυνους τοπικισμούς, όσο και αγκυλώσεις, που τόσο πολύ δε μας αφήνουν να δούμε παραπέρα το μέλλον».

Των Κ. ΜΑΓΝΗ, Μ.ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Σε διαφορετικούς ρυθμούς από την Πάτρα, χορεύει η Κομοτηνή. Η δήλωση της υπουργού Παιδείας έχει προκαλέσει ικανοποίηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Κομοτηνής και στην τοπική κοινωνία.
«Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την ακύρωση του νόμου Γαβρόγλου που ιδρύει νέα Νομική στην Πάτρα από την νέα υπουργό Παιδείας. Ηταν μια προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν τον συναντήσαμε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη. Μας είπε ότι θα ήταν στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του και χαιρόμαστε που τηρεί τη δέσμευσή του. Ευοδώθηκαν οι κόποι μας. Είχαμε μαζί μας τους δικηγορικούς συλλόγους αλλά και την τοπική κοινωνία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Από την άλλη, η Πάτρα και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος έπαιξε ρόλο στο να ληφθεί η απόφαση ίδρυσης της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η απόφαση ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μια ιστορική κατάκτηση για την πόλη και για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Μια κατάκτηση που ήρθε ως αποτέλεσμα πολύχρονων, επίμονων και συστηματικών διεκδικήσεων. Και θέλω να υπενθυμίσω ότι η 4η Νομική Σχολή, μ' έδρα την Πάτρα, θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και στην διεύρυνση της ακαδημαϊκής του εμβέλειας» και προειδοποιεί:
«Κάθε πιθανή πρωτοβουλία που θ' αποβλέπει στην ακύρωση της Νομικής Σχολής της Πάτρας είναι αυτονόητο ότι θα μας βρει μετωπικά και ανυποχώρητα αντίθετους. Θα βρει αντίθετους όλους τους φορείς της πόλης και της Περιφέρειας, αντίθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα και θέλω να πιστεύω και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της Πάτρας, της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας».

Η ΟΕΒΕΣΝΑ
Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Νομού Αχαΐας θεωρεί ότι η πρόθεση ακύρωσης δημιουργίας Νομικής Σχολής που ήταν αίτημα ετών, αποτελεί αναμφίβολα αρνητική εξέλιξη τόσο για το Πανεπιστήμιο Πατρών όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Σε παλαιότερο δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας είχε επισημανθεί η αναγκαιότητα και το όφελος της δημιουργίας μια τέτοιας σχολής αφού εκτιμάται ότι θα συμβάλλει δραστικά στη μείωση του κόστους σπουδών των επιτυχόντων στη Νομική από περιοχές της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. «Επιπλέον, μια τέτοια αρνητική εξέλιξη διενεργείται εις βάρος της ανάπτυξης της πόλης μας σε πνευματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο υποστηριζόμενη από ανεπαρκή επιχειρήματα.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς και το πολιτικό προσωπικό της περιοχής να πάρουν θέση και να συμβάλουν τα μέγιστα για την αποφυγή της ακύρωσης ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE