Δεκτή η παραίτηση του Πατρινού αρχηγού της ΕΛΑΣ-Το παρασκήνιο(ΝΕΟ)(ΦΩΤΟ)

Νεότερη Ενημέρωση 11.43

Δεκτή έγινε η παραίτηση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αριστείδη Ανδρικόπουλου, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Σε ένα κράτος δικαίου ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις Υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος».

Νεότερη Ενημέρωση 10:29:00 

Οι προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τις αλλαγές προσώπων φάνηκαν με το… «καλημέρα σας» και πριν καλά καλά ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη «κλείσει» λίγες ώρες στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός ήταν να συγκαλέσει σύσκεψη με τους κλαδάρχες της ΕΛ.ΑΣ και τους επιτελείς κυρίως της ΓΑΔΑ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν κλήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και κανένας από τους αντιστρατήγους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον Πατρινό Αριστείδη Ανδρικόπουλο να του υποβάλει την παραίτησή του. Οι ίδιες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι αρχικά, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, επικαλούμενος και τον θεσμικό του ρόλο.

  • Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά την άρνηση αυτή, φέρεται να έδωσε εντολή να μην περάσει κανένα υπηρεσιακό έγγραφο από το γραφείο του αρχηγού της Αστυνομίας για υπογραφή. Με τον τρόπο αυτό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά κατέστησε «ανενεργό» τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο και του έθεσε σαφές πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της εξόδου.

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του.

  • Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αντικατασταθεί, αρχικά, από τον υπαρχηγό του Σώματος, τον αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη. Για το μέλλον του Αριστείδη Ανδρικόπουλου αλλά και τις υπόλοιπες αλλαγές που προτίθεται να κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείου και την ηγεσία της Αστυνομίας αναμένονται, εντός της ημέρας, ανακοινώσεις από τον ίδιο τον υπουργό.

Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές στο σύνολο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα γίνουν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, μετά τις 22 Ιουλίου δηλαδή όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή.

Ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος έγινε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. πριν από μερικούς μήνες, όταν έγιναν οι κρίσεις στο Σώμα. Είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο Μάιο βρέθηκε στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Συντάγματος. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η φορά που ο αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος είχε δώσει το παρών σε κομματική εκδήλωση. Είχε βρεθεί και σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη

Η αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη

Οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν την αντίδραση της τέως υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, η οποία με ανάρτησή της στο Facebook, σχολίασε την πρόθεση του διαδόχου της να «ξηλώσει» την ηγεσία της Αστυνομίας.

«Σε λίγες ώρες μετά από «αντικειμενική» αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς», έγραψε η πρώην υπουργός.

Νεότερη Ενημέρωση 2019-07-10 08:00:00

Την παραίτησή του υπέβαλλε χθες αργά το βράδυ (Τρίτη) ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος.
Την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ είχε ζητήσει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αρχική Ενημέρωση 2019-07-09 23:000:00

Χωρίς τον αρχηγό και τους άλλους τέσσερις αντιστρατήγους της Αστυνομίας έγινε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Το γεγονός ότι μετείχαν στη σύσκεψη για την ασφάλεια όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί από ολόκληρη την Αττική και από τις ειδικές υπηρεσίες, αλλά όχι η φυσική ηγεσία του Σώματος, δείχνει ότι στο σχεδιασμό του κ.Χρυσοχοϊδη δεν περιλαμβάνονται τόσο ο Πατρινός αρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, όσο και οι άλλοι τέσσερις αντιστράτηγοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "protothema.gr", ήδη έχει ζητηθεί η παραίτηση του κ.Ανδρικόπουλου, η παρουσία του οποίου σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ προ των ευρωεκλογών είχε προκαλέσει σάλο.

Αυτή ήταν η δεύτερη σύσκεψη, αλλά η πρώτη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που έθεσε ως στόχο να ανακοινώσει τη νέα αντεγκληματική πολιτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις 22 Ιουλίου και να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

Η πρώτη σύσκεψη αφορούσε τον αντιπυρικό σχεδιασμό και έχει στόχο να αποκτήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου σαφή και πλήρη εικόνα για τον έως σήμερα σχεδιασμό, τα διαθέσιμα μέσα και το δυναμικό προκειμένου να γίνουν άμεσα οι οποίες αλλαγές ή διορθώσεις κριθούν αναγκαίες, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο και τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά πιεστικά.

Παράλληλα δόθηκε εντολή να γίνει άμεσα, εντός των προσεχών ημερών, χαρτογράφηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της αστυνομίας, με στόχο να διαπιστωθεί από ποιες υπηρεσίες μπορεί να βγουν αστυνομικοί στο δρόμο, από τα γραφεία. Η νέα αντεγκληματική πολιτική θα ανακοινωθεί θα τεθεί σε εφαρμογή στις 22 του μήνα.

Σημειώνεται ότι το παρών στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του κ.Χρυσοχοϊδη έδωσε και ο κ.Φώτης Νασιάκος, πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, με κομβικό ρόλο στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Στους διαδρόμους της Κατεχάκη λέγεται ότι ο κ.Νασιάκος θα αναλάβει ρόλο άτυπου συμβούλου του κ.Χρυσοχοϊδη.
capital.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE