Πάτρα: Το ηχηρό λουκέτο της Frigoglass-Η κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας

Στις περιοχές με τα ηχηρά λουκέτα που συντάραξαν μέσα σε λίγες μέρες την ελληνική βιομηχανία, εντάσσεται δυστυχώς η Πάτρα, καταδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα αποβιομηχάνισης που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια η χώρα.

Δύο βιομηχανικές μονάδες με βαρύ όνομα και ιστορία στην Ελλάδα, όπως είναι αυτές της Frigoglass στην Πάτρα και της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ πρόσφατα και η ελαιουργική Μινέρβα, που διατηρεί τρία εργοστάσια σε Βοιωτία, Γιάννενα και Ανδραβίδα, βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για την πώλησή τους.

Αν και οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές μεταξύ τους, το αποτέλεσμα ήταν η κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας.

Συγκεκριμένα η Frigoglass διέκοψε την παραγωγή της στην Πάτρα στο πλαίσιο γενικότερων αναδιαρθρώσεων του ομίλου, ενώ η ΔΕΛΤΑ, θυγατρική του ομίλου της Vivartia, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής του εβαπορέ «Γάλα Βλάχας» στο Πλατύ Ημαθίας ύστερα από 45 χρόνια λειτουργίας.

Στην απόφαση αυτή, όπως επισημαίνει το "Ποντίκι", προχώρησε διότι αφενός η μονάδα είναι παλιά και το κόστος εκσυγχρονισμού της πολύ μεγάλο και αφετέρου οι πωλήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος βρίσκονται εδώ και χρόνια σε φθίνουσα πορεία.

  • Πάντως η αλήθεια είναι ότι η Frigoglass προσπαθούσε εδώ και χρόνια να σώσει τη μονάδα της Πάτρας, αλλά το ότι συνέχιζε επί δέκα και πλέον χρόνια να είναι ζημιογόνος οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση να την κλείσει οριστικά.

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο ήταν το πρώτο του ομίλου και είχε εξελιχθεί σε κέντρο παραγωγής ανταλλακτικών ψυγείων για τα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη με βάση ένα πρόγραμμα ενίσχυσής του που είχε ξεκινήσει προ πενταετίας. Και τότε στελέχη του ομίλου έλεγαν ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το εργοστάσιο, με το οποίο υπήρχε και συναισθηματική σύνδεση της οικογένειας Δαυίδ, αφού ήταν το πρώτο του ομίλου, να παραμείνει σε λειτουργία και να διασωθούν και οι 80 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που είχε πληγεί σημαντικά απ’ την κρίση.

Ωστόσο όπως επισημαίνει το "Ποντίκι", αυτές οι προσπάθειες πλέον τερματίζονται, αφού «οι παραπάνω πρωτοβουλίες, τελικώς, δεν κατέστησαν ανταγωνιστική την ελληνική παραγωγική μονάδα του ομίλου».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, η Frigoglass δηλώνει ότι «αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή στήριξή» τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει καλέσει σε διαβούλευση τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κάτω Αχαΐα «προκειμένου να διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του ομίλου».

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE