Πάτρα: "Λουκέτο" από αύριο στα διαγνωστικά κέντρα

Επ' αόριστον κινητοποιήσεις ξεκινάει από αύριο ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας. Τα εργαστήρια θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ασφυκτικό κλοιό που έχει αναπτυχθεί γύρω τους με τα απανωτά clawback και τις περικοπές στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ.

«Οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται. Το κράτος ουσιαστικά δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων τους και τελικά οδηγεί τους Ελληνες ιατρούς στην οικονομική εξαθλίωση και στην ξενιτιά» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών εκφράζοντας τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των μελών του και προσθέτει:

«Δυστυχώς η Πολιτεία/ΕΟΠΥΥ δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα ουσιαστικό για τα αιτήματα του κλάδου με επακόλουθο την καταστροφή των ιδιωτικών ιατρικών εργαστηρίων, στερώντας από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων και υποβαθμίζοντας δραματικά την υγεία του ελληνικού λαού».

Τα πάγια αιτήματα του εργαστηριακού ιατρικού κλάδου είναι:
1) Κατάργηση του clawback και αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από τα υπερπλεονάσματα, για τη στήριξη της δημόσιας υγείας των πολιτών. Είναι αδιανόητο να μπαίνει η προληπτική και κοινωνική πολιτική του κράτους σε λογική «κουρέματος» clawback μείωση των κουρεμάτων rebate στην αποπληρωμή του διαγνωστικού τομέα, με αποζημίωση στο ακέραιο της αναγραφόμενης τιμής των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ.

2) Μείωση του ΦΠΑ των αναλωσίμων φαρμάκων στο μικρότερο συντελεστή 6%
Συλλογική σύμβαση με ΠΙΣ και Ιατρικούς Συλλόγους με ακριβή αποτύπωση των αναγκών του πληθυσμού και ορθολογική χρηματοδότηση για κάθε εξέταση, ένταξη πληθυσμιακής ομάδας ή οποιασδήποτε άλλης παροχής.

3)Ενεργοποίηση «κόφτη» στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που θα αναστέλλει την αναγραφή και την εκτέλεση παραπεμπτικών όταν τελειώνει ο μηνιαίος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς αυτοί θα εκτελούν τα παραπεμπτικά αυτά μόνο στις δημόσιες δομές.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE