Ώρες ανησυχίας από τους σεισμούς στην Ηλεία-Τι κάνουν οι κάτοικοι-Τι λένε οι σεισμολόγοι(VIDEO&ΦΩΤΟ)

Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους της Ηλείας από τους απανωτούς σεισμούς μέχρι και 4.2 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, καθώς η γη σείεται, ενώ οι δηλώσεις μερικών εκ των επιστημών, αυξάνουν την ανησυχία τους.

Στην Ανδραβίδα πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στις παλτείες ενώ τοπιικά σάιτ της Ηλείας κάνουν λόγο για περίπου 300 άτομα, ποπυ εγκατέλειψαν την περιοχή και αναχώρησαν για Πάτρα και Αθήνα.....

Οι σεισµολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την σεισμική ακολουθία που εξελίσσεται εδώ και λίγες ηµέρες στην περιοχή της Ηλείας και ιδίως στην Κυλλήνη, αλλά και νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας, ενώ κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνουν στην περιοχή.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης εμφανίζεται ανήσυχος και επιμένει ότι η περιοχή είναι ακόμα διεγερμένη. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσελέντης δηλώνει εξοργισμένος όταν ακούει διάφορους υπεύθυνους να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση του νομού Ηλείας υπάρχει θέμα. Εξοργίζομαι να ακούω υπεύθυνους φορείς και Προέδρους υπευθύνων τομέων να λένε, ότι το πολύ μπορεί να κάνει πέντε Ρίχτερ στην περιοχή και ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε. Σας θυμίζω όμως ότι από το Γενάρη είχαμε την άποψη με τον καθηγητή Βαρώτσο, λόγω κάποιων σημάτων που είχαμε λάβει από τους σταθμούς του Πύργου και της Πάτρας, ότι η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος θα έχει κάποια σεισμική διέγερση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Πιστεύω ότι η περιοχή είναι ακόμα διεγερμένη και είναι πολύ πιθανό να έχουμε έναν ισχυρό σεισμό, βέβαια ο σεισμός μπορεί να γίνει και στη θάλασσα οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει πρόβλημα, μπορεί να γίνει σε κάποιο σημείο στην ξηρά εκτός του οικιστικού ιστού. Πάντως ότι είναι να γίνει θα γίνει σε ένα μήνα».

Ο σεισµολόγος και µέλος της επιτροπής εκτίµησης σεισµικού κινδύνου Γεράσιµος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο facebook επισημαίνει ότι «δεν αποκλείεται να είναι προσεισμοί».

«Η ανάλυση των καταγραφών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην εξελισσόμενη από τις 3-5-2019 σεισμική δράση στην Ηλεία, στον κόλπο της Σκαφιδιάς, και επίσης στην περιοχή της Ανδραβίδας το τελευταίο 48ωρο, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη φύση της σεισμικής ακολουθίας. Μέσα στα ενδεχόμενα βρίσκεται και η περίπτωση των προσεισμών, οπότε προκύπτει η ανάγκη της συνεχούς ανάλυσης και αξιολόγησης», έγραψε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε ότι «ο οποιοσδήποτε επιστήμονας έχει το δικαίωμα να κάνει δηλώσεις, όμως οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της Ευρώπης έχουν υπογράψει μία συμφωνία με την οποία δεσμεύονται για τις εκτιμήσεις σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και ειδικά στην περίπτωση που αυτή μπορεί να είναι ανησυχητική. Οι αρμόδιοι για να εκτιμήσουν είναι τα επίσημα όργανα της πολιτείας και οι πληροφορίες να μη διακινούνται άσκοπα και χωρίς κανέναν έλεγχο από τους επιστήμονες και τα ΜΜΕ αλλά να τηρείται μία δεοντολογία».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν όργανα τα οποία ενημερώνουν την πολιτεία σχετικά με την εξέλιξη μίας δραστηριότητας όταν αυτή είναι ανησυχητική. Υπάρχει η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, η οποία όταν υπάρχει σοβαρό θέμα εκτιμά και ενημερώνει την πολιτεία με εμπιστευτικές ή μη εμπιστευτικές εκθέσεις».

«Δεν μπορούμε να τρελαίνουμε τον κόσμο με συνεχείς δηλώσεις για ανησυχία. Όλες αυτές οι δηλώσεις οι οποίες είναι γενικές και αόριστες, δεν συνεισφέρουν σε κάτι. Με όλο τον σεβασμό απέναντι στον κ. Τσελέντη, η έκφραση ''να κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα'' δεν συνεισφέρει και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Είναι θέμα δεοντολογίας, είναι θέμα αυτοπροσδιορισμού, είναι θέμα αυτοσεβασμού, με πολύ συντεταγμένο τρόπο να ενημερώνει αλλά να μη δημιουργεί αδικαιολόγητο πανικό. Δυσκολεύομαι να καταλάβω που εδράζεται αυτή η παραφιλολογία και δημιουργείται αυτή η αναστάτωση», πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος τονίζοντας, ωστόσο ότι «μόνο ο εισαγγελέας μπορεί αυτεπάγγελτα να φρενάρει κάποιον».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι «έχουμε μία συντεταγμένη κοινωνία και υπάρχουν οι δομές που είναι υπεύθυνες για τη διάχυση της πληροφόρησης. Δεν υπάρχει όργανο υπεύθυνο για τον έλεγχο της διάχυσης της πληροφορίας. Υπάρχουν συντεταγμένα όργανα της πολιτείας που λειτουργούν στον ΟΑΣΠ για την εξέταση των θεμάτων της πρόγνωσης. Στην επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου πρέπει να υποβάλλουν όλοι οι συνάδελφοι κάποιο δεδομένο το οποίο έχουν και θα μας οδηγήσει σε μία πρόγνωση σεισμικής δραστηριότητας. Αυτή η επιτροπή εκτιμά την εγκυρότητα της πληροφόρησης, κάνει διάφορες διαπιστώσεις και εφόσον υπάρχει λόγος διαβιβάζει τα στοιχεία αυτά προς τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας είναι ο υπεύθυνος φορέας των καταστροφών στη χώρα μας και των σεισμών και η οποία θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προφυλαχθεί ο πληθυσμός».

«Ως επιστήμονες έχουμε τεράστια κοινωνική ευθύνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις και να εμπεριέχουμε σε αυτές τις εκτιμήσεις προσωπικούς λόγους, όπως προσωπικής προβολής, διεκδίκησης θέσεων. Θα πρέπει να τηρείται η επιστημονική δεοντολογία και δεν θα πρέπει να εμπεριέχονται στην πληροφόρηση που διαχέεται στον κόσμο σκοπιμότητες. Αυτές οι σκοπιμότητες είναι επικίνδυνες και υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κοινωνική ευθύνη όλων αυτών που κάνουν αυτές τις δηλώσεις», πρόσθεσε ο κ.Λέκκας.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE