700% αυξήθηκαν οι φόροι στα ακίνητα -Το δράμα των ενοικίων - Κατάρρευση εισοδήματος ιδιοκτητών

Το εισοδηματικό και φορολογικό δράμα που έζησαν και εξακολουθούν να ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αποτυπώνουν τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων. Κατακόρυφη μείωση του συνολικού εισοδήματος από ενοίκια, κατακόρυφη αύξηση των φορολογούμενων που δηλώνουν εισοδηματίες καθώς αυτήν ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματος που τους απέμεινε και πολύ μεγάλη πτώση του μέσου εισοδήματος από ενοίκια. Αυτά έγιναν σε συνδυασμό με την επιβολή ενός νέου και πολύ τσουχτερού φόρου κατοχής ακινήτων, του ΕΝΦΙΑ αλλά και πολλαπλών νέων επιβαρύνσεων μέσω αύξησης υφιστάμενων φόρων.

Παρά το γεγονός ότι η οικοδομή και η κτηματαγορά γενικότερα είναι ένα από τα πιο ισχυρά έμβολα του κινητήρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση της φορολόγησής τους ήταν το αγαπημένο μέτρο των κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης και ειδικά στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η φορολογική στοχοποίηση των ακινήτων καθώς και το πλήγμα χαμηλής ζήτησης που δέχτηκαν τα ακίνητα λόγω της κρίσης είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση των μισθωμάτων αλλά και των εισοδημάτων των ιδιοκτητών. Τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων της φορολογίας εισοδήματος είναι αποκαλυπτικά της πίεσης στην οποία βρέθηκαν τα εισοδήματα των ιδιοκτητών:

- Το συνολικό εισόδημα από ενοίκια ήταν το 2008, τελευταία χρονιά πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, στα 8,644 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2017, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν συνολικό εισόδημα από ενοίκια ύψους 6,192 δισ. ευρώ. Έτσι οι ιδιοκτήτες έχασαν συνολικά εισοδήματα ύψους 2,452 δισεκατομμυρίων ευρώ ή περίπου 28%. Μάλιστα, οι συνολικές απώλειες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στα 9 χρόνια της παραπάνω περιόδου προσεγγίζουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

- Αν και μοιάζει παράδοξο, ο αριθμός των χαρακτηριζόμενων φορολογούμενων από τη φορολογική διοίκηση ως "εισοδηματιών" σχεδόν διπλασιάστηκε την ίδια χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα, ενώ το 2018 χαρακτηρίζονταν ως εισοδηματίες, δηλαδή έχοντες το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από ακίνητα 593.892 φορολογούμενοι, ο αριθμός αυτός το 2017 εκτοξεύθηκε στους 955.375. Η εξήγηση υπάρχει στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι που ήταν μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες είτε έμειναν άνεργοι είτε έκλεισαν τα βιβλία τους με αποτέλεσμα να παραμείνουν με μοναδική πηγή εισοδήματος κάποιο ενοίκιο και έτσι να χαρακτηριστούν ως εισοδηματίες.

- Το μέσο εισόδημα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι από ενοίκια κατέρρευσε τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέσο εισόδημα από ενοίκια που δήλωνε κάθε ιδιοκτήτης ήταν το 2018 στα 14.554 ευρώ ενώ σήμερα έχει περιοριστεί στα 6.481 ευρώ.

Οι φόροι στα ακίνητα

Τα ακίνητα βρέθηκαν στο επίκεντρο του φορολογικού κυκλώνα που έπληξε τους φορολογούμενους στα χρόνια της κρίσης.

Ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δέχτηκαν τη χαριστική βολή με νέες αυξήσεις φόρων. Οι επιβαρύνσεις που έγιναν από το 2009 έως και το 2014 ήταν οι εξής:

- επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στους κατέχοντες σημαντική ακίνητη περιουσία

- επιβλήθηκε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το επονομαζόμενο και χαράτσι

- μειώθηκε το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολόγησης εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, με την οποία φορολογούνταν και τα ακίνητα

- αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας

- συγχωνεύθηκε το "χαράτσι" με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και "γεννήθηκε" ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο γνωστός ΕΝΦΙΑ

- καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο για το εισόδημα από ενοίκια και θεσπίστηκε ειδική κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων με συντελεστές από 11% έως 33%.

Από το 2015

Από το 2015 και μετά, όμως, επήλθαν νέες σημαντικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα:

- Αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.Τα εισοδήματα από ενοίκια υπάγονται σε εισφορά αλληλεγγύης

- Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 45%

-Επιβλήθηκε φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (π.χ. airbnb)

- Αυξήθηκαν οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% αλλά ο φόρος αρχίζει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ

- Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα

- Αυξήθηκε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα

-Αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα τον ΕΝΦΙΑ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος έγινε η πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ θα έχουν μια μείωση του ΕΝΦΙΑ το πολύ έως 100 ευρώ. Ωστόσο, ο τρόπος παροχής της έκπτωσης είναι τέτοιος ώστε για την πλειονότητα των ιδιοκτητών η έκπτωση θα είναι της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ.

Κατά 700% αυξήθηκαν οι φόροι στα ακίνητα την 10ετίας της κρίσης στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΟΟΣΑ

Σαν την κότα που γεννά τα «χρυσά» αυγά αντιμετωπίστηκαν από την εφορία στη χώρα μας τα ακίνητα αλλά και η γη την 10ετία της οικονομικής κρίσης (2009-2018), καθώς λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάγκης για αύξηση των φορολογικών εσόδων αποτέλεσαν την ιδανικότερη και μονιμότερη πηγή εσόδων για τα δημόσια ταμεία με όχημα κυρίως τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποδίδει ετησίως 2,7 δισ. ευρώ.

Ερευνα που διεξήγαγε ο ΟΟΣΑ (Οικονομικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την περίοδο 2009-2018 αποκάλυψε ότι ενώ στις περισσότερες χώρες-μέλη του κατεγράφη μείωση η σταθεροποίηση στην επιβαλλόμενη φορολογία στα ακίνητα και στη γη, στην Ελλάδα η φορολογία εκτινάχθηκε στα ύψη, καθώς τα έσοδα από 0,3% του ΑΕΠ το 2009, μια δεκαετία μετά (έτος 2018) έφτασαν στο 2,1% του ΑΕΠ το οποίο μεταφράζεται σε ετήσια φορολογικά έσοδα ύψους 3,8 δισ. ευρώ και αύξηση 700%.

Μετά από αυτή την φορολογική «έκρηξη» η χώρα μας συγκαταλέγεται πλέον στις πιο ακριβές, φορολογικά, χώρες για τα ακίνητα και τη γη, και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει πλέον την 5η κατά σειρά θέση, μετά τον Καναδά,το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Από την άλλη η επιβάρυνση, υψηλή η χαμηλή, επί των ακινήτων επηρεάζει σημαντικά την αξία και τον όγκο των επενδύσεων σε μια χώρα καθώς κάθε επιχείρηση καλείται να συνεισφέρει, σε ετήσια βάση, για κάθε επένδυση, υψηλούς η χαμηλούς φόρους για τα ακίνητα η τα πάγια στοιχεία που διαθέτει.

Σύμφωνα με μελέτη της Tax Foundation, η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων στη χώρα μας για τα ακίνητα που διαθέτουν(πάγια στοιχεία κλπ) διαμορφώνεται στο 1,5% του τζίρου τους, όταν στην Πορτογαλία αγγίζει το 0,5%, στο Βέλγιο το 0,7% και στη Γερμανία το 0,3%.Μάλιστα οι επιβαλλόμενοι φόροι στις παραπάνω χώρες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Μοναδικές χώρες στην Ευρώπη,σύμφωνα με τη μελέτη της Tax Foundation,που επιβάλλουν υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα των επιχειρήσεων, από ότι η χώρα μας, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,5%,η Γαλλία με 1,7% και η Πολωνία με 1,6%.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE