Πάτρα- Πανεπιστήμιο: "Ντου" φοιτητών στη σύγκλητο για το σχέδιο συγχώνευσης (ΦΩΤΟ)

ΝΕΟΤΕΡΑ

Μαζική ήταν η κινητοποίηση των φοιτητών που έκαναν "Ντου'' σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου την ώρα της συζήτησης για τη  συγχώνευση ΑΕΙ- ΤΕΙ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

 

Ψήφισμα εξέδωσε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών με το οποίο καλεί σε συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο σήμερα Τρίτη στις 14.00 το μεσημέρι. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ψηφίσματος, καλούμε όλους τους φορείς της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε Πανπανεπιστημιακή συγκέντρωση –κινητοποίηση.

"Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών συζήτησε τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ και ιδιαίτερα την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Το έντυπο- πίνακας που κυκλοφόρησε ως πρόταση αξιολογείται ως απαράδεκτο -ανεπίδεκτο έστω και στοιχειώδους προβληματισμού"", τονίζεται στο Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, το οποίο συνεχίζει ως εξής:

"Η κυβέρνηση προχωράει στην αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, με στόχο την μείωση των ιδρυμάτων και την μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και όχι την αναβάθμιση της. Αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό από τα παρακάτω: Οι συγχωνεύσεις-απορροφήσεις - συνέργειες έγιναν στο πόδι χωρίς μελέτες, το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας μέχρι προχτές συνενώνονταν με το ΕΑΠ, σήμερα με το πανεπιστήμιο Πατρών άντε και ένα κομμάτι του στο Πελοποννήσου.

• Δημιουργούνται τμήματα με στόχο την εκλογική πελατεία. Αντί για σύσκεψη με τους Πανεπιστημιακούς ο κος Υπουργός συσκέφτηκε με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους Νομούς Αχαΐας ,Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

• Δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα. Η πείρα από την προηγούμενη απορρόφηση του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας(Αγρίνιο) δείχνει ότι είχαμε μείωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου.

• Δεν προκηρύσσονται θέσεις για μέλη ΔΕΠ, για Διοικητικό και λοιπό προσωπικό τα οποία έχουν αποδεκατιστεί. Το Διοικητικό προσωπικό την τελευταία τετραετία έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 30%.

• Πετάει για «δόλωμα» την δημιουργία Ινστιτούτων – Π.Ε.Κ. που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τα διετή προγράμματα στα οποία οι διδάσκοντες θα πληρώνονται από τα δίδακτρα των φοιτητών, με στόχο να καμφθεί η αντίσταση των πανεπιστημιακών δασκάλων.

• Παρ’ ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, δεν θα προχωρήσει όπου υπάρχει διαφωνία, αντίρρηση, προωθεί νομοσχέδια φτιαγμένα στο πόδι.

• Περνάει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων του Δημόσιου Πανεπιστημίου. π.χ σε τομείς όπως τα οικονομικά και τα τεχνικά όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις της 90ης Συνόδου των Πρυτάνεων. Μετά τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, έρχονται δίδακτρα στα διετή προγράμματα, υπάρχουν στην λεγόμενη επαγγελματική κατάρτιση, ιδιωτικοποιείται πλήρως η σίτιση των φοιτητών.

• Βάζει φραγμό στους μαθητές των ΤΕΛ οι οποίοι καταδικάζονται να αποκτούν δεξιότητες ώστε να είναι «απασχολήσιμοι».

• Αν τα παραπάνω τα συνδέσουμε με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, τα θνησιγενή τμήματα που δημιουργούνται σε λίγο δεν θα υπάρχουν.

• Ευθύνες έχουν και οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων που υλοποιούν αυτήν την πολιτική και επιδόθηκαν σε συναλλαγή και αλισβερίσι.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού είναι αντίθετος στην προωθούμενη συγχώνευση. Παράλληλα η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην διοικητική μηχανή καθιστά το σχέδιο ανέφικτο. Υπενθυμίζουμε τα σημαντικότερα προβλήματα, μείωση του Διοικητικού Προσωπικού, μετατάξεις σε άλλους κλάδους, καμιά προκήρυξη νέων θέσεων, οργανισμός δεν υπάρχει, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης και πολλά άλλα προβλήματα που θα προκύψουν".

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE