Ασύλληπτο : 2009 - 2019 χάσαμε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στη χώρα μας από τον Ιό της Γρίπης

Για ακόμη μια χρονιά δυστυχώς δεκάδες άνθρωποι χάθηκαν απο τον ιό της γρίπη στη χώρα μας και ενώ βρισκόμαστε μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου και εκτιμάται πώς η γρίπη θα συνεχίσει την έξαρση της μέχρι και τα τέλη Μαρτίου... 

Τα αυξανόμενα κρούσματα καθώς και οι θάνατοι κινητοποίησαν τον κρατικό μηχανισμό με αποτέλεσμα η μία ανακοίνωση να διαδέχεται την άλλη για τον απαραίτητο εμβολιασμό και την προσοχή που θα πρέπει να δείχνουν οι πολίτες... 

Πανικός ... δεν χρειάζεται ... Ίσως όμως είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε λίγο τα στοιχεία ...

Το achaianews.gr συγκεντρωσε λοιπόν ... τα στοιχεία για τους θανάτους που καταγράφηκαν στη χώρα μας απο την πανδημία του 2009 μέχρι και σήμερα ... 

2009-2010   -------->  149 νεκροί 

2010-2011   -------->  180 νεκροί

2011-2012   -------->   56  νεκροί

2012-2013   -------->   49  νεκροί

2013-2014   -------->   145 νεκροί

2014-2015   -------->   111 νεκροί

2015-2016   -------->   197 νεκροί

2016-2017   -------->   108 νεκροί

2017-2018   -------->    42  νεκροί

2018-2019   -------->    40  νεκροί   (εώς και 8-2-2019) 

Χάθηκαν λοιπόν από τον ιό της γρίπης και τις επιπλοκές από το 2009 εώς το 2019 , μια δεκαετία , περισσότεροι απο 1.000 συνάνθρωποι μας ..

Οι αριθμοί αποδεικνύουν την κατάσταση ... Οι αριθμοί "χτυπούν" καμπανάκι κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί πώς σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότεροι άνθρωποι που εισήχθησαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών και χάθηκαν απο την γρίπη ... δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο ... 

Συγκεντρώσαμε για ακόμη μια φορά όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ για τον ιό της γρίπης H1N1

Τι είναι ο ιός της γρίπης Η1Ν1;

Η νέα γρίπη που ονομάζεται επίσης γρίπη Η1Ν1 οφείλεται σε έναν ιό που εμφανίστηκε το 2009 και προσβάλλει τους ανθρώπους. Αρχικά, η νέα γρίπη ονομάστηκε γρίπη των χοίρων, γιατί ο ιός περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ιό για τον οποίο, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανοσία στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αναπαραγωγικής ηλικίας και για τον λόγο αυτό προκάλεσε και πανδημία γρίπης στον πλανήτη μας. Ανοσία ενδέχεται να έχουν κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είχαν εκτεθεί σε ιούς τύπου Α (Η1Ν1) που κυκλοφορούσαν πριν το 1957.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού της νέας γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της νέας γρίπης;

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες, πόμωλα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό γρίπης. Ο ίος μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ανιχνεύεται ο ιός της γρίπης H1N1;

Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα με μεθόδους ταχείας δοκιμασίας και μοριακής βιολογίας (PCR πραγματικού χρόνου) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Επί αρνητικής ταχείας δοκιμασίας και έντονης κλινικής υποψίας πρέπει να αποστέλλεται επίχρισμα ρινικό ή φαρυγγικό για ανίχνευση του ιού με PCR. Το επίχρισμα συλλέγεται με ειδικό στυλεό και σωληνάριο τα οποία παρέχονται από το ΑλφαLab και η απάντηση δίνεται άμεσα σε 1 ημέρα.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη γρίπη Η1Ν1;

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται «ομάδες υψηλού κινδύνου», γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αλλά και επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία.

Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :

Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,
Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης,
Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της νέας γρίπης;

Τέσσερα είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της νέας γρίπης, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως και για τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής Υπηρεσιών Υγείας:

Τήρηση των κανόνων της Υγιεινής των Χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό
Τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή το μαντίλι σας
Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης
Έγκαιρη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής με Oseltamivir (Tamiflu). Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;

Αν νοσήσουμε από τη νέα γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών.

Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;

Όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή/και βήχα είναι σκόπιμο να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές. Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη) ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως πχ η πνευμονία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο της γρίπης

Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσει τα προστατευτικά αντισώματα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και αργότερα σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί εγκαίρως. Στους ενήλικες αρκεί μια δόση του εμβολίου κάθε χρόνο. Στα παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης, γίνονται δύο δόσεις σε διάστημα ενός μήνα η μια από την άλλη.

Το εμβόλιο περιέχει νεκρούς ιούς γρίπης ή τμήματα του ιού και έτσι δεν προκαλεί τη νόσο.

Από τις μέχρι τώρα μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που περιλαμβάνει τους ιούς που κυριαρχούν μια δεδομένη περίοδο μπορεί να προσφέρει προστασία στο 70-90% των εμβολιασμένων ατόμων. Στους ηλικιωμένους και τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα είναι λιγότερο αποτελεσματικό αλλά και πάλι μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.

Ελένη Παρασκευοπούλου 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE