Πάτρα: Το τελευταίο αντίο στον Σπύρο Δούκα- Πλήθος κόσμου στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα

ΝΕΟΤΕΡΑ 06-12-18 ώρα 13.30

Το "υστατο χαίρε¨ στον πρώην εκδότη της  εφημερίδας "Πελοπόννησος" Σπύρο Δούκα απευθύνουν αυτή την ώρα στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα συγγενείς φίλοι , και δεκάδες  άνθρωποι που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του .

 

 

 

Νεότερη Ενημέρωση

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε χθες το βράδυ ο Σπύρος Δούκας, σκορπώντας θλίψη στον δημοσιογραφικό και όχι μόνο κόσμο. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί  σήμερα  στη 1 το μεσημέρι  στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα.

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του ιστορικού εκδότη της εφημ. «Πελοπόννησος» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε σήμερα με το διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνο Μάγνη, προκειμένου να του εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του ιστορικού εκδότη της, Σπυρίδωνα Δούκα.

"Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης της Ένωσης Συντακτών με αισθήματα οδύνης αποχαιρετούν έναν εμβληματικό, ιστορικό, αυθεντικό, παραδοσιακό εκδότη, τον Σπύρο Δούκα, που επί σειράν ετών διηύθυνε μιαν από τις ιστορικότερες εφημερίδες του Περιφερειακού Τύπου την γνωστή στο Πανελλήνιο «Πελοπόννησο». Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο των εντύπων, που βιώνουν σήμερα μια κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον τους συγκυρία. Ο Σπύρος Δούκας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συναναστραφούν μαζί του. Έχαιρε δε εκτιμήσεως για την αγάπη του προς την τοπική κοινωνία και τα αλτρουϊστικά του αισθήματα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Οι σχέσεις του με το προσωπικό της εφημερίδας εκινούντο σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού με συνέπεια στις υποχρεώσεις, και γνώμονα το κοινό συμφέρον που ήταν ή κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση και επιμόρφωση. Μαζί με την σύζυγό του κ. Νανά, είχαν επιδείξει ανυπέρβλητο ψυχικό μεγαλείο όταν δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα σκληρά και αδυσώπητα με την τραγωδία που τους έπληξε, καθώς «έφυγε» από τη ζωή ύστερα από πολυετή άνιση μάχη με ανίατη ασθένεια η μοναχοκόρη τους, αξιολάτρευτη Λήδα. Αιωνία του η μνήμη".

Ο Γιώργος Παπανδρέου για τον Σπύρο Δούκα

«Ο Σπύρος Δούκας, η ήρεμη δύναμη του περιφερειακού Τύπου, που με τηνσωφροσύνη και την αξιοσύνη του οδήγησε την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» σε μια μακρά περίοδο ευημερίας, πέτυχε να αναδείξει το καταλυτικό ρόλο του
περιφερειακού Τύπου και μαζί, να ανταγωνιστεί ισότιμα τα μεγάλα Μέσα Επικοινωνίας του κέντρου. Άνθρωπος με κατανόηση και ευαισθησία, αλλά και με μεγάλη προσφορά προς την κοινωνία, έτυχε του σεβασμού των συμπολιτών του. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε με δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του εκδότη της Πελοποννήσου» Σπύρου Δούκα, στην οικογένεια του εκλιπόντος, «αλλά και στην οικογένεια της "Πελοποννήσου" που τόσο αγάπησε και ποτέ δεν εγκατέλειψε».

Ο Σπύρος Δούκας σφράγισε την πορεία της "Πελοποννήσου" σε δύσκολα για τον Τύπο χρόνια και με το Ίδρυμα "Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα" προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην αχαϊκή κοινωνία. Κέρδιζε αμέσως όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά και διακρίθηκε για την ευσυνειδησία του και τη διάθεσή του να προσφέρει. Για αυτό άλλωστε και παρασημοφορήθηκε» τόνισε ο Κ.Μητσοτάκης.

Ο επικεφαλής της «Νέας Πόλης» και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Χριστόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο Σπύρος Δούκας άφησε έντονο το αποτύπωμά του στον Τύπο. Τον διέκρινε μια έμφυτη ευγένεια, η οποία ήταν απόρροια της αστικής συνείδησής του. Ήταν άνθρωπος που έτρεφε μια αποστροφή στα μεγάλα λόγια και παρά το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής μιας ιστορικής εφημερίδας με μεγάλο εκτόπισμα σε εθνικό επίπεδο αντιμετώπιζε τους συνομιλητές του με σεβασμό και ειλικρίνεια. Πίστευε στο ρόλο του Τύπου ως μέσο για την επίτευξη κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων, αλλά και ως μέσο για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Πάτρας και της Αχαΐας. Η «Νέα Πόλη» και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντα, Νανά Δούκα, στους οικείους τους και στην μεγάλη οικογένεια της εφημερίδας «Πελοπόννησος» για την απώλεια του ιστορικού εκδότη της.»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, και η Διοίκηση του φορέα, με αφορμή την απώλεια του ιστορικού εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Σπύρου Δούκα, έκαναν την παρακάτω δήλωση:

Ο Σπύρος Δούκας υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο του περιφερειακού Τύπου. Ήταν ευγενής άνθρωπος, σεβόταν την αντίθετη άποψη και επεδίωκε διαχρονικά τη σύνθεση όλων των τοπικών δυνάμεων με σκοπό την ανάπτυξη της Αχαΐας. Καθοδήγησε για πολλά χρόνια με επιτυχία την ιστορική εφημερίδα «Πελοπόννησος», αναβαθμίζοντας το κύρος του εκδοτικού χώρου και αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος του Τύπου είναι καταλυτικός για την πρόοδο και την ευημερία της ελληνικής περιφέρειας. Εκφράζω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του ιστορικού εκδότη της «Πελοποννήσου», Νανά Δούκα, στους οικείους του, το προσωπικό και τους συνεργάτες της εφημερίδας που την οδήγησαν και την οδηγούν στη νέα εποχή.

Με αφορμή το θάνατο του Σπύρου Δούκα ο δικηγόρος και καθηγητής Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο εκλιπών εκδότης Σπύρος Δούκας άφησε πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Η ιδιαίτερη εκτίμησή μου στην επαγγελματική και προσωπική πορεία του αγαπητού μου Σπύρου Δούκα, μου δημιουργούν την ανάγκη να εκφράσω δημόσια τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στους δικούς του ανθρώπους και στη δημοσιογραφική του οικογένεια της εφημερίδας “Πελοπόννησος”. Καλό ταξίδι ακούραστε υπηρέτη της αντικειμενικής ενημέρωσης, της αλήθειας και της αξιοπρέπειας. Οι επόμενες γενιές του χώρου της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης θα σε έχουν ως πρότυπο ακεραιότητας…»

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του ιστορικού εκδότη της «Πελοποννήσου» Σπύρου Δούκα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Σπύρος Δούκας σφράγισε την πορεία της "Πελοποννήσου" σε δύσκολα για τον Τύπο χρόνια και με το Ίδρυμα "Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα" προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην αχαϊκή κοινωνία. Κέρδιζε αμέσως όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά και διακρίθηκε για την ευσυνειδησία του και τη διάθεσή του να προσφέρει. Για αυτό άλλωστε και παρασημοφορήθηκε. Στην οικογένειά του, αλλά και την οικογένεια της "Πελοποννήσου" που τόσο αγάπησε και ποτέ δεν εγκατέλειψε, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του εκδότη Σπύρου Δούκα εξέδωσε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαϊας Ανδρέας Μαζαράκης

 "Ο Σπύρος Δούκας ο ιστορικός εκδότης της εφημερίδας "Πελοπόννησος" δεν είναι πια μαζί μας. Ένας πραγματικός άρχοντας κόσμησε με το ήθος του και την ευπρέπειά του το λειτούργημα το οποίο επέλεξε. Οι Αχαιοί του οφείλουμε πολλά. Θα τον θυμόμαστε σαν τον άνθρωπο που υπηρέτησε την δημοσιογραφία του ήθους.Καλό σου ταξίδι κε Σπύρο."

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του πρώην εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Σπύρου Δούκα. Ο Δήμαρχος συλλυπείται θερμά την οικογένειά του και τους οικείους του.

Αρχική Ενημέρωση 2018-12-04 22:00:50

Απεβίωσε απόψε ο πρώην εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Σπύρος Δούκας, όταν τον πρόδωσε η καρδιά του, λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο σπίτι του.

Ο Σπύρος Δούκας ήταν γεννημένος στην Κέρκυρα και έτρεφε μεγάλη αγάπη για το νησί των Φαιάκων. Υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός και για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα παρασημοφορήθηκε.
Συνέδεσε τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του με τη ΔΕΗ, στην οποία υπήρξε διευθυντικό στέλεχος.
Μετά το γάμο του με τη Νανά Δούκα, μπήκε στην οικογένεια της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναλαμβάνοντας αρχικά την ευθύνη των οικονομικών υποθέσεων του εκδοτικού οργανισμού.

Το 1987 ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας και ταυτόχρονα την βαριά ευθύνη να την καθοδηγήσει στο μέλλον. Επί των ημερών του, μέχρι και το 2011, η «Πελοπόννησος» γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αναδεικνύοντας την ηγετική φυσιογνωμία του εκδότη, ο οποίος ξεχώρισε για τις αρετές και τις ικανότητές του στον περιφερειακό και εθνικό Τύπο, ενώ υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερερειακών Εφημερίδων.
Με τη σύζυγό του δημιούργησαν το 2000, το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», στη μνήμη της κόρης τους, με σκοπό τη χορηγία έργων ευποιίας και την προσφορά παντός είδους κοινωφελών υπηρεσιών προς την πατραϊκή κοινωνία. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» στήριξε δεκάδες φορείς. Από το 1986 ως το 2011 ανέλαβε την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας της Πελοποννήσου μαζί με την σύζυγό του Νανά, αφήνοντας την σφραγίδα του, στα εκδοτικά χρονικά της χώρας.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα για την απώλεια του Σπύρου Δούκα.
«Άνθρωπος ευγενής, αλτρουιστής, γενναιόδωρος, ένας ευπατρίδης του Τύπου και ένα πρόσωπο που ενέπνεε σεβασμό και εξέπεμπε αξιοπρέπεια. Αυτός ήταν ο Σπύρος Δούκας η απώλεια του οποίου μας κάνει όλους φτωχότερους.  Ο Σπύρος Δούκας συνέδεσε τ’ όνομα του με μια λαμπρή περίοδο για την εφημερίδα «Πελοπόννησος». Μια περίοδο τεχνολογικών αλλαγών και αναβαθμίσεων στο περιεχόμενο της εφημερίδας, πάντα με σεβασμό στους συνεργάτες του, στους δημοσιογράφους, στους τεχνικούς, στο διοικητικό προσωπικό, στους ανθρώπους που θεωρούσε οικογένεια του.  Εργάστηκε, επίσης, συνολικά για την αναβάθμιση του περιφερειακού Τύπου, ως ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων ενώ, μέσα απ’ το ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», προσέφερε σημαντικό κοινωνικό έργο, κατά κανόνα αθόρυβα και μακριά απ’ τα φώτα.  Στους οικείους του αλλά και σ’ όλους τους ανθρώπους που συμπορεύτηκαν μαζί του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια».

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE