Πατρών-Πύργου: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Το θέμα του χρόνου της δημοπράτησης της ΝΕΟ Πατρών -Πυργου και το αίτημα για νότια χάραξη του αυτοκινητόδρομου απασχολούν εκ νέου τους εμπλεκόμενους φορείς και την επικαιρότητα. Σήμερα, μετά από διαρροές ότι επίκειται αναβολή της δημοπράτησης του έργου συνεδριάζει εκτάκτως, στον Πύργο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Ως γνωστόν η Πατρών - Πύργου αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες εθνικές στην οποία τα θανατηφόρα τροχαία είναι πολύ συχνά δυστυχώς.

Όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας, κατεπειγόντως συνεδριάζει σήμερα Σάββατο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, λόγω των διαρροών για αναβολή της επικείμενης δημοπράτησης του έργου και των ζητημάτων που τίθενται στο θέμα της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου.

Η πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στη διάρκεια του Συμβουλίου στο Μεσολόγγι, εγκρίθηκε από το Σώμα και έτσι η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου απέστειλετην πρόσκληση της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 και ώρα 11.30 π.μ. στον Πύργο Ηλείας, στην αίθουσα του καταστήματος της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Διοικητήριο, Μανωλοπούλου 47), με μοναδικό θέμα: «Συζήτηση για τις εξελίξεις του έργου κατασκευής της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου».

ΝΟΤΙΑ ΧΑΡΑΞΗ

Στο μεταξύ η επιτροπή Αγώνα για τη Νότια Χάραξη της Ολυμπίας οδού με έγγραφό της προς τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, επανήλθαν στο πάγιο αίτημά των κατοίκων της περιοχής Δυτικά των Πατρέων, την «Νότια Χάραξη» της Ολυμπίας Οδού.

Το έγγραφό τους αυτό κοινοποίησαν και στους βουλευτές του νομού καθώς και στον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρα και στους δημάρχους Πατρέων κ. Κ.Πελετίδη και Δυτικής Αχαΐας κ. Χ. Νικολάου, από τους οποίουςζητούν υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Συγκεκριμένα το έγγραφο, αφού κάνει σύντομη αναφορά στο ιστορικό του έργου, γράφει:

«Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Δυτικά των Πατρέων, την «Νότια Χάραξη» της Ολυμπίας Οδού.

Με αυτήν την νέα χάραξη πρωτίστως αποφεύγονται οι κατοικημένες περιοχές και παραμένει το υπάρχον οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση της πυκνοκατοικηµένης επαρχίας Πατρών και δευτερευόντως, ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται σήμερα, θα πρέπει να συνδέει κέντρα παραγωγής και άλλα διαμετακομιστικά κέντρα, µε στόχο την συμβολή στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας γενικότερα.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να συνδέει το λιμάνι, την βιομηχανική περιοχή, το Αεροδρόμιο του Αράξου κλπ.

Η μελετηθείσα χάραξη καταστρέφει το παραλιακό κομμάτι τόσο του Δήμου Πατρέων, όσο και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας οικιστικά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά αλλά κυρίως οικονομικά καθότι θα αποτελέσει «µπάρα» στην είσοδο της πόλης των Πατρών µε την πρόβλεψη τοποθέτησης διοδίων στα Καμίνια.

Ομοφώνως οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής µε πρώτα τα δημοτικά Συμβούλια τόσο της Πάτρας όσο και της Δυτικής Αχαΐας είναι κάθετα αντίθετοι  στην συγκεκριμένη χάραξη και ζητούν την Νότια χάραξη της Ολυμπίας Οδού.

Αναφέρουμε την πρόταση ότι οι απαλλοτριώσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για την υπάρχουσα χάραξη στο τμήμα από Μιντιλόγλι μέχρι Κ. Αχαϊα, ενδείκνυνται να χρησιµοποιηθούν προς όφελος τον κατοίκων αυτών των περιοχών, αφού αυτή η δηµόσια γη θα περάσει στα τοπικά οικιστικά σύνολα, τα οποία θα µπορούν µε ευθύνη τους να δηµιουργήσουν πάρκα αναψυχής, χώρους υπαίθριων εκθέσεων, ποδηλατόδροµους, διαδρομές περιπάτων κλπ. και έτσι να προκύψει ένα «γραµµικό» πράσινο πάρκο.

Θα πρέπει έστω και στο παραπέντε να σταματήσει η δημοπράτηση του ως άνω έργου και να πραγματοποιηθεί άμεσα η δημοπρασία του έργου «Κάτω Αχαϊα - Πύργος», καθότι έχουν εκτελεσθεί σε αυτό το τμήμα οι βασικές εργασίες υποδομής.

Να μελετηθεί εκ νέου το τμήμα Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαϊα σύμφωνα µε την Προμελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ (αποκαλούμενη Σουφλιά ή Νότια Χάραξη) και στην συνέχεια να δημοπρατηθεί, αφού γίνουν οι σχετικά εύκολες και οικονομικές νέες απαλλοτριώσεις, καθότι πρόκειται για γεωργική γη.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE