Στις κορυφές παγκοσμίως το πανεπιστήμιο Πάτρας

Στην διεθνή λίστα κατάταξης πανεπιστημίων ανά διδακτικό αντικείμενο, συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως την κατέγραψε η QS Quacquarelli Symonds, αξιοποιώντας τη γνώμη 76.798 ακαδημαϊκών και 44.426 εργοδοτών χρησιμοποιήθηκε για τη εξαγωγή των αποτελεσμάτων, μαζί με την ανάλυση 28,5 εκατ. ερευνητικών εργασιών και 113 εκατ. παραπομπών με πηγή τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus/Elsevier.

Ο διεθνής πάροχος πληροφοριών σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση και την καριέρα, περιλαμβάνοντας έναν αριθμό ρεκόρ 42 κλάδων στην έκτη έκδοση του συγκεκριμένου πίνακά της.

Μάλιστα τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 41 φορές σε αυτό τον πίνακα, με τρία από αυτά να κατατάσσονται στο τοπ 100 για συγκεκριμένα διδακτικά αντικείμενα.

Η πιο ψηλή θέση σε ότι αφορά τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η μόνη θέση της στο τοπ 50 ανήκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατατάσσεται στη 33η θέση για Πολιτικούς και Δομικούς Μηχανικούς. Οι άλλες δύο θέσεις της Ελλάδας στο τοπ 100 ανήκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο κατατάσσεται στην κλίμακα 51-100 για Πολιτικούς και Δομικούς Μηχανικούς και στον νέο πίνακα κατάταξης της QS για την Αρχαιολογία.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πιο επιτυχημένο Ελληνικό πανεπιστήμιο κι εμφανίζεται σε 14 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων φέτος. Ακολουθεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που εμφανίζεται σε 8 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων και το Πανεπιστήμιο Πατρών που εμφανίζεται σε επτά. Συνολικά, έξι διαφορετικά Ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται στις 41 θέσεις του φετινού πίνακα κατάταξης.

Τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν παρουσιάσει μείωση σε τρεις από τους τέσσερις μετρικούς παράγοντες που χρησιμοποιεί η QS για να υπολογίσει τις κατατάξεις. Ο μόνος τομέας όπου παρουσιάζεται αύξηση είναι η φήμη εργοδοτών που έχει αυξηθεί από 59,16 σε 61,07, πράγμα που δείχνει ότι έχει αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα των αποφοίτων Ελληνικών πανεπιστημίων από τους εργοδότες φέτος. Όμως, η ακαδημαϊκή φήμη των Ελληνικών πανεπιστημίων έχει μειωθεί φέτος, καθώς και η ερευνητική επίδραση, όπως αυτή μετρήθηκε με βάση τον κατάλογο για παραπομπές ανά πανεπιστήμιο και το h-index.

Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά διδακτικό αντικείμενο: Ελλάδα (Τοπ 5)

Πανεπιστήμιο - Αριθμός θέσεων

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - 14

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - 8

Πανεπιστήμιο Πατρών - 7

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - 6

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - 4

Το συνολικό αποτέλεσμα (score) για τα περισσότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, έχει βελτιωθεί, ενώ κάποια από αυτά, αν και δεν εμφανίζονται ακόμα στην παγκόσμια ελίτ, βρίσκονται κοντά στις πρώτες εκατοντάδες παγκοσμίως.

Tο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών διατηρεί τη θέση του (101-150) και ηγείται των αξιολογουμένων θεματικών πεδίων του Ιδρύματός μας, παραμένοντας μεταξύ των καλύτερων σχολών παγκοσμίως. Ακολουθούν, κατατασσόμενα μεταξύ των 151-200 καλύτερων του κόσμου, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και το Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, που βελτίωσε τη θέση του από το περσινό έτος (2016: 151-200, ενώ το 2015: θέση 201-300).

Βελτιωμένο στη γενική κατάταξη εμφανίζεται και το Τμήμα Ιατρικής, που εισήλθε στις θέσεις 301-350 (έναντι των θέσεων 301-400 το περσινό έτος), ενώ για πρώτη φορά εμφανίζονται τα θεματικά πεδία των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ (θέση 251-300), της Χημείας (θέση 301-350), και των Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής (θέση 351-400).

Πάντως το Χάρβαρντ (Harvard) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) συνεχίζουν να κυριαρχούν, με το καθένα από τα δύο πανεπιστήμια να κατακτά την πρώτη θέση σε 12 διδακτικά αντικείμενα.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE