Ανάφλεξη στο Αιγαίο: Σύγκρουση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική φρεγάτα

 

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η φρεγάτα του ΠΝ Λήμνος (F451) φέρεται να συγκρούστηκε με μια φρεγάτα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Kemal_Reis (F247) συνοδεύοντας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC_REIS.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η «Λήμνος» υπέστη περιορισμένες ζημιές, ενώ η τουρκική φρεγάτα υπέστη σοβαρότερες ζημιές. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, για «ατύχημα» λόγω της συσσώρευσης ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, δεν είναι καθόλου τυχαία.

 

Αναλύσεις της συμπεριφοράς του Oruc Reis δείχνουν μεταβολές στην ταχύτητα του γύρω απο την επίμαχη ώρα του συμβάντος που είναι η 12:00 τοπική ώρα (09:00UTC). Περαιτέρω αναλύσεις των δεδομένων δείχνει το πιθανό σημείο του συμβάντος στα 107 ναυτικά μίλια Νότια του Καστελόριζου, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος (μπλε-κόκκινο πλαίσιο)

 

Tο πιθανό σενάριο είναι πως καθώς το ερευνητικό σκάφος μείωσε ταχύτητα η φρεγάτα πλησίασε το σχηματισμό των τουρκικών σκαφών και σε μία "λανθασμένη" κίνηση ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας συγκρούστηκε με την Ελληνική και στην συνέχεια υπήρξε η περίφημη επακούμβηση.

 

Οι θέσεις, οι γωνίες προσβολής και οι ταχύτητες ήταν αυτές που έφεραν το αποτέλεσμα το Λήμνος να έχει περιορισμένες ζημιές ενώ η τουρκική σοβαρές ζημιές.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE