Συντάξεις: Εκτός αναδρομικών μένουν δώρα και επικουρικές

Αναδρομικά ποσά μόνο για τις περικοπές που έγιναν το επίμαχο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016 στις κύριες συντάξεις ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα, προτίθεται να επιστρέψει η κυβέρνηση


Αναδρομικά ποσά μόνο για τις περικοπές που έγιναν το επίμαχο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016 στις κύριες συντάξεις ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα, προτίθεται να επιστρέψει η κυβέρνηση βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

 

 

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας εξηγούσαν ότι η απόφαση ελήφθη καθώς οι νομικοί ερμηνεύοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, έκριναν ότι αφορούν μόνο τις επιστροφές αναδρομικών ποσών σε κύριες συντάξεις, όσων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, έλεγαν, επέλεξε την επιστροφή των ποσών και σε αυτούς που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά και στους συνταξιούχους του δημοσίου, για τους οποίους άλλωστε εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Τα ποσά, συνολικού μεικτού ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν εφάπαξ, εντός του επόμενου 6 μηνου.

 

Το καθαρό ποσό, βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι 900 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η κυβερνητική τροπολογία αφήνει εκτός σχεδόν το 60% των συνταξιούχων, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους, και συγκεκριμένα τους αγρότες και όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, κάτω από 1.000 ευρώ.

 

Βάσει των εκτιμήσεων, τα ποσά θα κυμαίνονται από 550 έως 7.000 ευρώ, μεικτά, με μεσοσταθμικό ποσό που θα λάβουν περίπου 1 εκατ. με 850.000 συνταξιούχοι κοντά στα 900 με 1.000 ευρώ.

 

Βέβαια, οι δικηγόροι κάνουν λόγο για εκτροπή και εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους θα ανοίξει νέος κύκλος μαζικών προσφυγών στη δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη που διαχειρίστηκε την αγωγή που δικάστηκε στο ΣτΕ πιλοτικά, για «προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων» και «νομικό πραξικόπημα». Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

 

Αναλυτικά, η τροπολογία αναφέρει επιστροφές, και μάλιστα άτοκα, μόνο για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα στις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις το 2012, για το διάστημα από 11/6/2015 έως και την δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) στις 13 Μαΐου 2016.

 

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες

 

Προκαλεί βέβαια εντύπωση η πρόβλεψη ότι με την καταβολή των ποσών, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις όχι μόνο κύριων, αλλά και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων άδειας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το επίμαχο 11μηνο αποσβήνονται. Διαχωρίζει δε, μόνο όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, στους οποίους δεν αποσβένει τις διεκδικήσεις…

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερο χρόνο θα έλθει τροπολογία και για τις κύριες συντάξεις στο δημόσιο τομέα. 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE