Θοδωρής Γιάνναρος: Υποψήφιο Μάτι στην Άκολη Αιγίου, με τις ευλογίες των τοπικών θεσμών!

Μια απίστευτης ομορφιάς περιοχή με κρυστάλλινα νερά, που όμως, κάτι περίεργο συμβαίνει  -πολλά από τα σπίτια είναι, με τις αυλές τους κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα! Ανοίγεις δηλαδή την πόρτα και πέφτεις μέσα στη θάλασσα...

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: "...μα δεν είναι παράνομο, να χτίζονται εξοχικές κατοικίες δίπλα στη θάλασσα... πόσο μάλλον... μέσα σ’ αυτήν;”.

Ναι 100%!... μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση οι κατοικίες αυτές όταν κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ‘50 ή του ‘60, η θάλασσα απείχε περί τα 80-100 μέτρα, υπήρχε δρόμος (οδός Ποσειδώνος) μπροστά από τα σπίτια, χώμα με καλαμιές και στη συνέχεια βοτσαλάκια ή άμμος! Στα σημερινά τοπογραφικά τα σπίτια αυτά...  εφάπτονται υποτίθεται της οδού Ποσειδώνος, που εν τω μεταξύ έχει βυθιστεί σε απόσταση περίπου 30-50 μέτρα από τα παραλιακά σπίτια!

Πως έγινε αυτό και τα σπίτια ξαφνικά μπήκαν κυριολεκτικά στη θάλασσα, έχοντας χάσει στην κυριολεξία το μισό οικόπεδο στην πλευρά της θάλασσας... είναι απλό!

Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως επιχωματώσεις, μπλόκια για να εμποδίζουν τον κυματισμό και μεγάλα έργα όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κ.α. άλλαξαν βάναυσα της ισχύουσες ροές των ρευμάτων, και ο κυματισμός στράφηκε στα πλέον αδύναμα σημεία -στις παραλίες και αφού η θάλασσα τις κατάπιε, σιγά σιγά κατάπιε και μεγάλο τμήμα των οικοπέδων, χωρίς πια να μπορεί να την σταματήσει κανείς! Κάθε χρόνο, η θάλασσα καταπίνει στεριά... και τα οικόπεδα μικραίνουν... μέχρι που κάποια στιγμή τα σπίτια θα πνιγούν κι αυτά!

Η περιοχή αυτή είναι απίστευτου φυσικού κάλλους, με κρυστάλλινα νερά και δένδρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα! Έχει δε ανακηρυχθεί ως "διατηρητέος οικισμός”. Όλα τα σπίτια του οικισμού είναι εντός σχεδίου -καθ’ όλα νόμιμα δηλαδή, εδώ και πάνω από μισό αιώνα!

Όμως στην Ελλάδα ζούμε, όπου ο καθένας προσπαθεί να επιβάλει τη γνώμη του, με απρόβλεπτες πάντα συνέπειες και για την περιοχή και για τους ίδιους! Οι ντόπιοι ξαφνικά άρχισαν να κλείνουν τα χωράφια γύρω από τον οικισμό, με συρματοπλέγματα ή χτίζοντας αυθαίρετα, ή τοποθετώντας παράγκες, χωρίς κανείς να τους ενοχλεί και παρά τις διαμαρτυρίες των νόμιμων ιδιοκτητών κατοικιών! Βλέπετε οι καταπατητές και οι παράνομοι στην κλειστή αυτή κοινωνία γνωρίζονται μεταξύ τους και ο ένας έχει γιο αστυνομικό, ο άλλος είναι ο μπατζανάκης κάποιου δημοτικού άρχοντα και πάει λέγοντας...

Είπαμε πριν, πως ο παραλιακός δρόμος -η Ποσειδώνος, δεν υπάρχει- έχει βουλιάξει στη θάλασσα και έτσι οι κάτοικοι των νομίμων παραλιακών σπιτιών, τα οποία νοικιάζονται πολλές φορές σε αλλοδαπούς ή ημεδαπούς για την καλοκαιρινή σαιζόν, έχουν πλέον πρόσβαση μόνο μέσω του επαρχιακού δρόμου στα σπίτια τους, από την πάνω μεριά!

Οι καταπατητές όμως και οι αυθαίρετοι, έχουν άλλη γνώμη... έχουν φράξει με κάγκελα και σύρματα όλη την περιοχή, καταπίνοντας μέσα στα συρματοπλέγματα με τα οποία απέκλεισαν όλη την περιοχή... και το δρόμο που οδηγούσε στα παραλιακά σπίτια και με απειλές προσπαθούν να τους κάνουν να εγκαταλείψουν το βιός τους, μιας και τους απαγορεύεται η πρόσβαση!

Όσοι δεν έφυγαν αναγκάζονται να πηγαίνουν στα σπίτια τους, κουβαλώντας τα παιδιά και τα μπαγκάζια στα χέρια, μπαίνοντας μέσα στη θάλασσα και σκαρφαλώνοντας σε φράκτες γειτόνων και αυτό για μεγάλες αποστάσεις!

Αν έχει καλή θάλασσα, κάπως τα καταφέρνουν! Αν η θάλασσα είναι όμως αγριεμένη με τα κύματα να χτυπούν μανιασμένα στους φράκτες, τότε φανταστείτε τον κίνδυνο που διατρέχουν ηλικιωμένα άτομα, καρδιοπαθείς ή οικογένειες με μικρά παιδιά!

Όποιος δε κάνει το λάθος να παρακούσει τις εντολές  της τοπικής Καμόρα, προπηλακίζεται, και αν αντιδράσει, ξυλοφορτώνεται άγρια.

Πριν μερικές εβδομάδες νεαρός άνδρας με σουηδική υπηκοότητα, λόγω του ότι η γυναίκα του είχε τραυματίσει το πόδι της και δεν μπορούσε να σκαρφαλώνει, ο νεαρός άνδρας τόλμησε κρατώντας τη γυναίκα του στα χέρια, να χρησιμοποιήσει...τον "απαγορευμένο” δρόμο! Δεν πρόλαβε να περπατήσει λίγα βήματα... ο "αυθαίρετος” ιδιοκτήτης πετάχτηκε από το σπίτι του και με μία κοτρόνα εξ’ επαφής, άνοιξε το κεφάλι του νεαρού που έπεσε κάτω και στη συνέχεια, εφαρμόζοντας το "Νόμο της Σαρίας”, άρχισε να λιθοβολεί την τραυματισμένη κοπέλα!

Η αστυνομία που ήρθε, αφού επισκέφθηκε... εθιμοτυπικά τον αυθαίρετο νταή, που όμως ήταν πατέρας συναδέλφου τους στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, θέλησαν να συλλάβουν τον σχεδόν αναίσθητο νεαρό και την γυναίκα του, τους οποίους όμως, έσωσαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, που εν’ τω μεταξύ έφθασαν και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Αιγίου!

Την κατάθεση του σχεδόν αναίσθητου νεαρού την παραποίησαν άπ’ ότι ισχυρίζεται το παθόν ζευγάρι και απλά έγραψαν... "Απλός Διαπληκτισμός, μεταξύ γειτόνων” και έτσι, η... εχθρική προς το τραυματισμένο ζευγάρι εισαγγελέας, άφησε αμέσως ελεύθερο το δράστη, παρ’ όλο που υπήρξε "απόπειρα κατά ζωής με δόλο”. Η αστυνομία απαγόρευσε στη σύζυγο του τραυματία να καταθέσει και τους αυτόπτες μάρτυρες, τους προέτρεψαν να επανέλθουν σε καμία βδομάδα, αν ακόμα το επιθυμούν! (Έχει ήδη επιληφθεί το Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση αυτή, εν δυνάμει διαφθοράς, και εσκεμμένης παράβασης καθήκοντος).

Η συγκεκριμένη οικογένεια του νεαρού, είναι στοχοποιημένη από τους τοπικούς θεσμούς εδώ και κάποιο διάστημα, διότι τόλμησαν να καταγγείλουν πριν κάποιους μήνες τη θανάτωση έξι κυνηγόσκυλων με φόλα και τις απειλές κατά της ζωής της οδοντιάτρου μητέρας του νεαρού, από τους αυθαίρετους γείτονες τους. Κανένας δεν έδειξε  τότε να συγκινείται από το συμβάν, ούτε καν ο τοπικός φιλοζωικός σύλλογος  -πολύ κλειστή βρε παιδιά και αλληλέγγυα φαίνεται η τοπική κοινωνία σε εγκληματικές ενέργειες! Ισχύει μόνο η συγκάλυψη και η ατιμωρησία των παραβατικών συντοπιτών τους, ειδικά αν ο γιος είναι και αστυνομικός!

Αλήθεια αγαπητοί κύριοι,  Χρυσοχοίδη,  Υπουργέ Δημόσιας Τάξης και κύριε Τσιάρα, Υπουργέ Δικαιοσύνης, τι θα συμβεί αν κάποια στιγμή απευκταία, υπάρξει μεγάλη φωτιά στην περιοχή, όπως στο Μάτι πέρυσι;... Οι άνθρωποι στα νόμιμα σπίτια θα καούν ζωντανοί, διότι είναι εγκλωβισμένοι και μόνο η πυροσβεστική μπορεί να τους απεγκλωβίσει και αυτό αν καταφέρει να περάσει από τα οδοφράγματα των παρανόμων... Αν έχει φουρτούνα και δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν ή να κολυμπήσουν ή αν είναι άρρωστοι... τότε απλά είναι χαμένοι από χέρι, μιας και κανείς  δεν μπορεί να τους προσεγγίσει σε συνθήκες πανικού...

Πάντως, μετά από καταγγελία της οικογένειας στην τοπική δικαστίνα, εκείνη αναγκάστηκε να έρθει για αυτοψία, να σκαρφαλώσει φράχτες, να πέσει και να βραχεί, αλλά λίγο πολύ είπε στους καταγγέλοντες πως.., με 4Χ4 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους, τη στιγμή που ιδίοις όμμασι είδε πως τα σπίτια είναι κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα... Τόσο άτεγκτη η κυρία!

Αυτή η περιοχή είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνη για εμπρησμούς και όπως και άλλες, στόχος αδίστακτων εμπρηστών, αλλά οι τοπικοί θεσμοί έχουν άλλη άποψη!

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στην περιοχή αυτή της Αχαΐας ίσχυε μόνον  η ισχύς των παρανόμων και των αυθαιρέτων !  

Είμαι σίγουρος όμως, πως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, ο νόμος θα επιστρέψει στην πανέμορφη αυτή περιοχή και οι πολίτες θα προστατευθούν από τους επίδοξους νταβατζήδες και τους θεσμικούς τους πάτρωνες στην συγκεκριμένη περιοχή, που μη θέλοντας να εφαρμόσουν το νόμο... απλά αυθαιρετούν, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές!...

*Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής, Μέλος Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE