Γιώργος Νικολάου: Ποιός φοβάται τη Νομική της Πάτρας;

Στη χώρα μας λειτουργούν τρία Τμήματα Νομικής, στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θράκης. Κάθε χρόνο υποδέχονται πάνω από χίλιους διακόσιους φοιτητές από τις τέσσερις γωνιές της ελληνικής επικράτειας. Συνολικά και τα τρία Τμήματα έχουν πάνω από διακόσια πενήντα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Οι Νομικές Σπουδές στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλού επιπέδου, παρά τις εγγενείς αδυναμίες που παρουσιάζει το ελληνικό πανεπιστήμιο γενικότερα.

Ζητούμενο για τη βελτίωση των σπουδών και σημαντικός δείκτης ποιότητας είναι η μείωση του λόγου του πλήθους των φοιτητών προς το πλήθος των μελών ΔΕΠ. Ζητούμενο επίσης είναι η διαρκής αναζήτηση της καινοτομίας και η προσπάθεια για θεραπεία σύγχρονων και επίκαιρων πεδίων της επιστήμης, με πνεύμα ευρύτητας και επιστημονικής ανησυχίας.

Η αναγγελία της ίδρυσης του Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών εξυπηρετεί τους δύο παραπάνω στόχους. Ενα μεγάλο και παραδοσιακό Πανεπιστήμιο, με αξιοσημείωτη παρουσία στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι, αποπειράται να «ολοκληρωθεί» και να αυξήσει τη δυναμική του με την ίδρυση της τέταρτης Νομικής της χώρας. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα να αποσυμφορηθούν τα άλλα τρία Τμήματα, μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων τους και βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του διδακτικού και ερευνητικού έργου τους.

Ενα νέο Τμήμα, όμως, έχει και την «πολυτέλεια» και τη δυνατότητα να προσεγγίσει μέσα από μία πιο σύγχρονη οπτική τις νομικές σπουδές, χωρίς τα βαρίδια της αδράνειας που μερικές φορές αναστέλλουν την εξέλιξη στις παλιές σχολές, οι οποίες εμφανίζονται συνήθως απρόθυμες σε αλλαγές, καινοτομίες και ρηξικέλευθες πρακτικές. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, είναι αρκετό ως επιστημονικό επιχείρημα για την αναγκαιότητα ίδρυσης μιας νέας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι λόγοι που συνηγορούν σ' αυτό. Η σημερινή γεωγραφική κατανομή των νομικών τμημάτων δεν είναι ορθολογική, αφού τα ΑΕΙ της νότιας και νοτιοδυτικής Ελλάδας δεν προσφέρουν νομικές σπουδές και καλύπτονται ουσιαστικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας, στην τρίτη πόλη της Ελλάδας, έχει τη δυνατότητα και δικαιούται να προσφέρει τις σπουδές αυτές, κρατώντας κατά το δυνατό τους νέους στον τόπο τους, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Ταυτόχρονα, με την ίδρυση της Νομικής, το Πανεπιστήμιο Πατρών καθίσταται ένα μεγάλο και ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο, προσφέροντας σπουδές στο σύνολο σχεδόν των επιστημονικών πεδίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο έρευνας και εφαρμογών.

Κατόπιν τούτων είναι να αναρωτιέται κανείς, γιατί τόσο σφοδρή αντίδραση στο εγχείρημα; Οσο κι αν ψάξουμε επιστημονικά επιχειρήματα, δεν θα βρούμε. Οι λόγοι που προβάλλονται ανάγονται περισσότερο στο επίπεδο της διατήρησης μιας συμβολικής εξουσίας, την οποία κατεξοχήν νοηματοδοτούν οι νομικές σπουδές ή στην ξεπερασμένη πια αντίληψη της διατήρησης τοπικών μικροσυμφερόντων. Η επίκληση της ανεργίας των δικηγόρων δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα, γιατί το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για τις τόσες Ιατρικές Σχολές, τα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής ή Χημείας, και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη μείωση των εισακτέων στις άλλες τρεις σχολές. Εξάλλου, όποιος δεν μπορεί να σπουδάσει εδώ νομικά, μπορεί να το κάνει κάλλιστα στην Κύπρο, πληρώνοντας κάτι παραπάνω.

Τέλος, δεν μας περνάει καν από το μυαλό ότι η υπουργική εξαγγελία για τη μη ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα οφείλεται στη επιρροή κάποιου καθηγητικού, νομικού περιβάλλοντος, του οποίου ο πατέρας της νέας Υπουργού αποτελεί επίλεκτο μέλος.

Γιώργος Νικολάου: Καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE