Ηγετική δύναμη της Ευρωαριστεράς

Πάνος Τριγάζης*

    
Πολλοί σχολιαστές των αποτελεσμάτων των πρόσφατων ευρωεκλογών αγνόησαν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα στην Ομάδα της Ευρωαριστεράς, παρότι δεύτερο στην Ελλάδα. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 6 ευρωβουλευτές, ίδιο αριθμό με σήμερα. Πρώτη δύναμη τότε στην Ομάδα της Αριστεράς ήταν το γερμανικό κόμμα Die Linke το οποίο σήμερα διαθέτει 5 ευρωβουλευτές, άρα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία της Αριστερής Ομάδας GUE/NGL.

Με τον Δημήτρη Παπαδημούλη αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο την προηγούμενη πενταετία, με τη συσπείρωση αριστερών, Σοσιαλιστών και Πράσινων ευρωβουλευτών, στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας Progressive Caucus.

Δεν μου είναι ευχάριστο να διαπιστώνω ότι η Ευρωομάδα της Αριστεράς κατέγραψε σημαντική πτώση στις τελευταίες ευρωεκλογές, εκλέγοντας 39 μέλη έναντι 52 το 2014. Θα ήμασταν 41 αν το ΚΚΕ δεν επέλεγε πορεία «ανάδελφου» κόμματος και στο Ευρωκοινοβούλιο. Δυστυχώς, αθροίζοντας τις τρεις προοδευτικές ομάδες (Σοσιαλιστές - Πράσινοι – Αριστερά), είμαστε μειοψηφία. Παρότι πέρασαν τριάντα χρόνια από την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», η Αριστερά της Ευρώπης δεν έχει ανακάμψει ούτε αναγεννηθεί.

Υπενθυμίζω ότι η πρώτη εκλεγμένη Ευρωομάδα της Αριστεράς (1979), με τίτλο «Κομμουνιστές και Προσκείμενοι» είχε 44 στα τότε 410 μέλη, δηλαδή το 11% του συνόλου, με συμμετοχή στην τότε ομάδα μας του κραταιού ιταλικού Κ.Κ. με 22 ευρωβουλευτές και του επίσης κραταιού γαλλικού Κ.Κ. με 19.

Εκτοτε, μόνο το 2014 η Ευρωπαϊκή Αριστερά κατέγραψε ανοδικές τάσεις χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos, ενώ και στην Ιταλία η λίστα «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» είχε εκλέξει 3 ευρωβουλευτές.

Επιπλέον, με τις μεγάλες μάχες που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση της Ελλάδας, μετά το 2015, επέδρασε σημαντικά για ανακατατάξεις προς τα αριστερά, αρχικά στην Πορτογαλία και μετά στην Ισπανία, ενώ και η ανάδειξη του Κόρμπιν ως ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας με ήττα του «μπλερισμού» επιτεύχθηκε με την επίκληση και του «φαινομένου» ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλω να προσθέσω και τη συνεργασία των χωρών του Νότου της Ε.Ε., με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάθε λόγο να επικαλεστεί στις πρόσφατες ευρωεκλογές τα σπουδαία ευρωπαϊκά επιτεύγματά του, παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς, αντί να ακολουθήσει τον Μητσοτάκη στην εθνικοποίηση των εκλογών αυτών. Ας τα επικαλεστεί τουλάχιστον στην πορεία προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

* μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE