Κώστας Μαρούντας: Οι τεχνοτροπίες της γηπεδικής βίας και της καταστολής της

Τα προφανή είναι προφανή και τα αυτονόητα είναι και αυτά αυτονόητα. Δεν είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κάποιος για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ και οδήγησαν στη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Τα προφανή είναι προφανή και τα αυτονόητα είναι και αυτά αυτονόητα. Δεν είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κάποιος για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ και οδήγησαν στη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Εκεί που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι στις ερμηνείες για τα αίτια, τους όποιους (φυσικούς και ηθικούς) αυτουργούς και τα πραγματικά κίνητρά τους. Εκεί, ίσως ούτε μετά από πολλά χρόνια δεν θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, παρά μονάχα να καταθέτουμε τις δικές μας εικασίες όσο πιο τεκμηριωμένα γίνεται.

Η Lady Hope θεωρεί πως είναι πιο εύκολο να βρούμε για ποιο λόγο μπόρεσαν να δράσουν όσοι επέλεξαν να βιαιοπραγήσουν την Κυριακή στην Καλογρέζα, παρά το γιατί. Ποιες συνθήκες, δηλαδή, τους επέτρεψαν να βάλουν μπρος τον όποιο σχεδιασμό τους...

Τόσα χρόνια, η εμπειρία μας έχει δείξει πως άλλα γεγονότα είναι αυθόρμητα και άλλα προετοιμασμένα. Τα πιο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους είναι τα προετοιμασμένα που «απελευθερώνουν» το αυθόρμητο, για να λάβει το πράγμα τέτοια έκταση που δεν μαζεύεται μετά με τίποτα.

Κάποιες φορές αρκεί να δράσουν κάποιοι λίγοι για «να γίνει η δουλειά», άλλες φορές πρέπει να συμμετέχουν περισσότεροι γιατί έτσι υπαγορεύει το σχέδιο και η ανάγκη για απόκτηση συγκεκριμένης ταυτότητας στη χροιά των γεγονότων. Ουκ ολίγες φορές, πάντως, έχει παρατηρηθεί το να «επείγει» τόσο πολύ το πράγμα, που να μη νοιάζει κανέναν αν θα γίνει χοντροκομμένα ή πειστικά.

Η τεχνοτροπία της βίας στον ελλαδικό χώρο παρουσιάζει πλουραλισμό.

Υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψης ως προς την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στα γήπεδα.  Ή μία είναι η ενίσχυση της καταστολής, η μεγαλύτερη αστυνομική βία και οι αυστηρότερες ποινές. Αν το δει κάποιος στο πρακτικό κομμάτι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο και αποτελεσματικότερο από την πρόληψη.

Η καταστολή ακόμα κι αν είναι αποδοτική προκαλεί αντιδράσεις, εγείρει διαφόρων ειδών συζητήσεις και ενστάσεις, ενώ βάζει στο παιχνίδι κι άλλους με βασικό κίνητρο την εναντίωσή τους στην ίδια την καταστολή. Για να λάβει χώρα πρόληψη πρέπει να γνωρίζουν όλοι τις προθέσεις των άλλων, να έχουν ένα περιθώριο συνεννόησης και το κυριότερο να μπορούν να παρέχουν κίνητρα για μία διαφορετική τροπή.

Σε αυτήν την αλυσίδα που εμπλέκονται πολλοί είναι δύσκολο να βρεθεί ένας μέσος όρος. Και αυτό γιατί πάντα δίπλα σε αυτούς με τις καλές προθέσεις και τη διάθεση συνεργασίας, θα υπάρχουν εκείνοι που έχουν επιλέξει το να παγιδεύσουν τη φάση.

Η τεχνοτροπία της καταστολής στον ελλαδικό χώρο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους σκοπούς της κάθε πλευράς και τις ανοχές των άλλων πόλων...

Kάποιες φορές, μάλιστα, μία πλευρά θέλει να προβεί σε κάποια ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κάποια άλλη, ή σιγοντάρει (π.χ. μέσω της συναίνεσης που αναδύει μία όψιμη αποστασιοποίηση) ή σαμποτάρει (ακόμα και με την επίκληση του κοινού καλού).

Σε κάθε περίπτωση, η Lady Hope καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα. Η γηπεδική βία έχει φουντώσει τόσο πολύ τον τελευταίο καιρό, που κανένας δεν μπορεί να πει στα σοβαρά πως δεν φταίει...

Και δεύτερον πως το μέλλον του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους κοινωνικούς γρίφους, δίχως να μπορεί κάποιος στο σήμερα να ποντάρει άνετα σε μία ευτυχή κατάληξη για τους «πράσινους». Ούτε καν οι όποιοι μυημένοι. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να «ξεχάσουν» και αυτοί την αποστολή τους.
efsyn.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE