Η ερώτηση... που δεν έγινε

Τα χρόνια της κρίσης κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το να αλλάζεις κάθε μέρα και από μία άποψη, να κάνεις τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκες και να παίζεις με τη λαϊκή εντολή είναι ο δρόμος της επιτυχίας.

Θα είχε ενδιαφέρον στη χθεσινή συνάντηση που παραβρέθηκε ο κ. Μπουλμαν να ρωτούσε τους παρισταμένους αν κατά την άποψή τους η κρίση έφερε το μνημόνιο ή το μνημόνιο την κρίση. Αλλα οι έξοδοι διαφυγής δεν θα αρκούσαν, γιατί η αλήθεια είναι δύσκολο πράγμα.

Ο τυχοδιωκτισμός του «αντιμνημονίου», που είχε υπογραφή Ν.Δ. και συνυπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, έφερε τραγικές συνέπειες. Εκτός από την οικονομία, στην οποία η χώρα έχασε πολύτιμο χρόνο και οι πολίτες πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αναδείχτηκαν στην κοινωνία ακραίες δυνάμεις και καλλιεργήθηκε μια νέα μορφή εθνικού διχασμού.

Ταυτόχρονα, όσο η εθνική συνεννόηση γύρω από τα αυτονόητα έλειπε, οι ανισότητες μεγάλωσαν, οι αδικίες αυξήθηκαν, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες χτυπήθηκαν ακόμα περισσότερο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –και ο Α. Τσίπρας– είχε την ευκαιρία του το 2015. Αντί να την εκμεταλλευτεί προς όφελος των πολλών, ακύρωσε τη φωνή των πολιτών και συγκυβέρνησε αγαστά για τέσσερα χρόνια με τους ΑΝ.ΕΛΛ., στους οποίους και σήμερα στηρίζεται.

Κάλυψε και καλύπτει την καταστροφική περίοδο από το 2004 ώς το 2009 και είπε «Ναι» σε όλες τις επιθυμίες της κ. Μέρκελ, από το προσφυγικό ώς το Υπερταμείο, στο οποίο εκχώρησε την ελληνική δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι, εξαϋλώθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας, διαλύθηκε το ασφαλιστικό με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η Ν.Δ., από την άλλη, στηρίζοντας τον κ. Βέμπερ, επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στις πολιτικές λιτότητας που μας έφεραν εδώ. Με οδηγό τις αγορές, χωρίς την παραμικρή αυτοκριτική για το παρελθόν, ακόμα δεν λέει κάτι για όσα αποκάλυψε ο κ. Μπαρόζο για τις ευθύνες της περιόδου Καραμανλή.

Σήμερα, η αλήθεια είναι πως το γκρέμισμα των τειχών, η παραγωγή πλούτου και η αναγέννηση της δημοκρατίας είναι αφήγημα προοδευτικό, γιατί ενώνει αυτούς που μπορούν και δεν έχουν, με αυτούς που έχουν και μπορούν.

Απέναντι στους διαχειριστές και τις ελίτ, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες διαμορφώσαμε στη Μαδρίτη ένα ανατρεπτικό και εφαρμόσιμο σχέδιο που δεν έχει ανάγκη από κλειστές συναντήσεις των λίγων, αλλά από τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις. Εχει ανάγκη από τον έλεγχο της ασυδοσίας των αγορών και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που δίνει ευκαιρίες στους πολλούς, με ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και ισότιμη πρόσβαση στην ασφάλεια και την υγεία.

Η μεγάλη Κεντροαριστερά έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις, που υπερβαίνουν τα ιδιωτικά πάρτι του κ. Τσίπρα.

Παύλος Χρηστίδης  εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE