Η καταγγελία, ο λιθοβολισμός και η λήθη

 

Με αφορμή την μεγάλη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί μετά την καταγγελία της ολυμπιονίκου κυρίας Μπεκατώρου, θα ήθελα να τοποθετηθώ με την ιδιότητά μου ως γυναίκας πρώτα και στη συνέχεια ως δικηγόρου και δραστηριοποιούμενου με τα κοινά προσώπου.

Αυτό που αποκάλυψε η κυρία Μπεκατώρου είναι πραγματικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ το πραγματικό καρκίνωμα είναι η δομή και η λειτουργία του επαγγελματικού αθλητισμού και όλων εκείνων των δομών του κοινωνικού ιστού που βασίζεται στον λυσσαλέο ανταγωνισμό και στην ένοχη σιωπή, προκειμένου να μην διαταραχθεί η εσωτερική κοινωνική ενότητα, με την δημοσιοποίηση γεγονότων που ταράσσουν την φαινομενική ηρεμία της κοινωνίας.

Και είναι προφανές ότι ορθώς έπραξε η κ. Μπεκατώρου και προέβη στην συγκεκριμένη καταγγελία, βοηθώντας πιθανόν και άλλα άτομα που ασχολούνται με τον επαγγελματικό αθλητισμό να καταγγείλουν παρόμοιες συμπεριφορές. Διερωτάται όμως κανείς εύλογα το γιατί σήμερα, το γιατί μετά από τόσα χρόνια… Τι άλλαξε σήμερα από τότε και γιατί κρίθηκε κατά τεκμήριο ένοχος από τα λαϊκά δικαστήρια των ΜΜΕ και των ΜΚΔ ο καταγγελλόμενος; Αν δεν είχε τόση αναγνωρισιμότητα η καταγγέλλουσα, θα τύγχανε αυτής της προσοχής η καταγγελία, ακόμα και αυτού του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και της εν γένει δικαιοσύνης, που συνήθως βραδυπορούν εγκληματικά στην διαχείριση και επεξεργασία παρόμοιων υποθέσεων;

Είναι δε άξιον προσοχής το γεγονός ότι η κοινωνία σιωπά ένοχα στην αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης παρόμοιων κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, τόσο εκ μέρους των εμπιστευμένων από γονείς και κράτος αθλητικών παραγόντων όσο και εκ μέρους των αθλητών στα πλαίσια του επαγγελματικού, και όχι μόνον, αθλητισμού. Χρειάζεται μόνο μια γενναία πράξη καταγγελίας , απ' όπου και αν αυτή προέρχεται, για να ανοίξει λίγο το απόστημα του επαγγελματικού αθλητισμού και αφού «λιθοβοληθεί» μέχρι θανάτου ο εν δυνάμει ένοχος, τα πάντα πάλι θα περιπέσουν σε βαθιά λήθη.

Εν κατακλείδι θα έπρεπε τόσο η Δικαιοσύνη πρωτίστως όσο και τα ΜΜΕ, να διεξάγουν ενδελεχείς έρευνες σε κάθε παρόμοια καταγγελία και όχι να επιδίδονται σε κοινωνικό κανιβαλισμό, καταργώντας και το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο αθωότητας.

* Η Τέτη Τζαμαλούκα είναι δικηγόρος Πατρών.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE