Με τη Σοφία, αλλά και με το δίκαιο

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΚΕΛΛΙΟΝΑ *

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του #metoo και το του #metinsofia και αυτή αφορά στο διαφορετικό σύστημα δικαίου των αγγλοσαξονικών χωρών και κυρίως στον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων.

Στο δίκαιο των ΗΠΑ (σε ομοσπονδιακό επίπεδο) τα σεξουαλικά εγκλήματα δεν παραγράφονται ποτέ ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κανένα κακούργημα δεν παραγράφεται ποτέ!!

Στο ελληνικό δίκαιο (και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) υπάρχει παραγραφή αυτών των αδικημάτων στα 20 χρόνια.

Η θαρραλέα και άξια κάθε υποστήριξης απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για την ιστορία της δικής της σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να είναι η αφορμή μιας μεγάλης συζήτησης και επικοινωνίας και πρωτοβουλιών, ώστε κανένα επόμενο θύμα τέτοιας ζωώδους συμπεριφοράς να μην αισθανθεί ντροπή ή φόβο να καταγγείλει το έγκλημα αμέσως. Και βέβαια, να ληφθούν όλα αυτά τα απαραίτητα μέτρα, να προβλεφθούν διαδικασίες και να συγκροτηθούν δομές, ώστε χώροι με κλειστές, «οικογενειακές» σχέσεις, όπως ο αθλητισμός ή η εκπαίδευση, αλλά και κάθε χώρος, να αποτρέπουν τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων και να προσφέρουν υποστήριξη στα θύματα.

Την ίδια όμως στιγμή, η επώνυμη καταγγελία για ένα αδίκημα που έχει παραγραφεί αποδίδει τον καταγγελλόμενο στην ανθρωποφαγική σφαίρα της «δικαιοσύνης» των διαδικτυακών καφενείων, παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και διαταράσσει το κράτος δικαίου.

Με τη Σοφία φυσικά! Με το δίκαιο και τα δικαιώματα επίσης!

* Ο Γιώργος Σακελλίων είναι ιατρός/αναισθησιολόγος σε Πανεπιστήμιο της Βρετανίας.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE