Ο κορωνοϊός και το εμβόλιο

του Νίκου Κατσαρού, π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ


Είναι γεγονός ότι όσο δεν τηρούνταιπλήρως  οι κανόνες περιορισμού:κοινωνική απόσταση,μάσκα,υγιεινή,τα κρούσματα θα αυξάνονται ,οι κλινικές θα γεμίζουν, οι διασωληνομένοι θα συνωστίζονται,οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα εξαντλούνται και οι θάνατοι θα αυξάνονται. Αυτά είναι τα μόνα προληπτικά μέσα που διαθέτουμε σήμεραείναι σκληρά επιβαρύνουν αφόρητα την οικονομία,αλλά φέρνουν αποτέλεσμα,δεν έχουμε καλύτερη επιλογή.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου με τον ερχομό του εμβολίου που η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 22,5 εκατ. δόσεις που θα είναι δωρεάν,προσβάσιμα σε όλους με προτεραιότητα σε υγειονομικό προσωπικό,σώματα ασφαλείας, ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.Τα εμβόλια θα διανεμηθούν σε πάνω από 1.100 ειδικά διαμορφωμένα Κέντρα Υγείας  με κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό γιατί το εμβόλιο παρασκευάζεται,αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται στους – 70 βαθμούς Κελσίου.Τα εμβόλια τέσσερα τον αριθμόν τα διαπραγματεύεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και τα οποία θα έχουν ήδη βελτιωθεί όταν θα κυκλοφορήσουν τόσο όσον αφορά τις συνθήκες συντήρησης,οσο και στην αποτελεσματικότητα τους.Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει εμβολιασθεί το σύνολο του πληθυσμού,θα έχουμε τότε αποκτήσει την πολυπόθητη ανοσία της αγέληςκαι ο Covid-19 θα αντιμετωπίζεται όπως οι άλλες ιώσεις, Η1Ν1, κλπ.

Τα εμβόλια, που θα χρησιμοποιηθούν είτε στην Ρωσία,είτε στην Κίνα,είτε στις ΗΠΑ ,είτε στην Ε.Ε. από τον Δεκέμβρη ,θα είναι όλα αποτελεσματικά  και η δράση τους θα αρχίζει δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό που θα είναι σε δύο δόσεις με διαφορά δέκα περίπου ημερών.Στην Φάση ΙΙΙ που είναι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εθελοντές,έχουν δοκιμασθεί όχι μόνο σε πέντε χιλιάδες ,όπως απαιτείται από το πρωτόκολλο,αλλά πολύ περισσότερες από πενήντα χιλιάδες όλων των ηλικιών, εκτός από παιδιά,με όλων των ειδών τα υποκείμενα νοσήματα και όλων των φυλών και διαφορετικών εθνικοτήτων και σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χωρίς  παρενέργειες. Ένας τοπικός ερεθισμός στο τόπο του εμβολίου,προσωρινός ελαφρύς πυρετός ή πονοκέφαλος δεν είναι παρενέργειες.Τα εμβόλια έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζωνται από τις μέχρι σήμερα μεταλλάξεις του κορονοϊού,ή και πιθανόν ενδεχόμενες. Όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την ρίψη της ατομικής βόμβας,έτσι και η πανδημία θα λήξει με το εμβόλιο.

Η επιστημονική κοινότητα και οι φοιτητές όλων των επιστημών πρέπει να τεθούν επικεφαλής μιας πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης και προτροπής του κοινού στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE