Μια ελπίδα για το αύριο

Οι μέρες της καραντίνας πέρασαν για τους περισσότερους δύσκολα, με ιδιαίτερο άγχος τόσο για το σήμερα, όσο και για την επόμενη ημέρα. Σίγουρα ο κίνδυνος δεν πέρασε και αυτό είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε και να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Ο ιός είναι δεδομένο ότι θα είναι μαζί μας για καιρό. Ωστόσο, ξεπεράσαμε τον πρώτο σκόπελο με επιτυχία. Οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας δειλά δειλά επαναλειτουργούν και η κανονικότητα φαίνεται ότι επανέρχεται, αν και είναι δεδομένο ότι η μετά-κορονοϊό ζωή θα είναι εντελώς διαφορετική.

Η χώρα μας, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, έγινε παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε στον Διεθνή Τύπο με τις αναφορές να έχουν θετικό πρόσημο, ίσως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι ήταν όμως αυτό που μας οδήγησε εκεί; Ποιες ήταν οι κινήσεις που έκανε η Κυβέρνηση και επέτρεψε σε όσους την υποστηρίζουν να αναφέρονται συνεχώς σε δημοσιεύματα από διεθνείς κολοσσούς όπως το Bloomberg, το CNN και οι New York Times; Δεν ήταν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να απευθυνθεί στους καθ' ύλην αρμόδιους και να τους εμπιστευθεί στο ακέραιο.

Με τα όσα γνώριζαν από την Κίνα, αλλά πολύ περισσότερο παίρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τη γειτονική μας Ιταλία, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Όσο επώδυνο και να ήταν για την κάθε οικονομία, η μόνη επιλογή ήταν το άμεσο lockdown, καθώς κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αποκρούσει αυτό που ερχόταν. Αργά ή γρήγορα, όλος ο κόσμος πρακτικά οδηγήθηκε εκεί. Η διαφορά στη χώρα μας ήταν ακριβώς ότι δεν χάθηκε χρόνος. Τα δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους οι επιστήμονες είναι ξεκάθαρα: κάθε μέρα που αργούσε ένα κράτος να μπει σε καραντίνα, στοίχιζε από δεκάδες έως χιλιάδες (ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης) ανθρώπινες ζωές - το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι δυστυχώς χαρακτηριστικό. Περίπου δύο μήνες αργότερα, επιστήμονες όπως ο κ. Τσιόδρας, ο -συντοπίτης μας- κ. Γώγος και πολλοί ακόμα, έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής της χώρας και οι φωνές τους επιτέλους ακούγονται.

Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός απολαμβάνουν τη συντριπτική αποδοχή των πολιτών, παρά τα όποια λάθη έχουν γίνει (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πλατείας Ομονοίας). Φυσικά, όπως κάθε Κυβέρνηση, θα κάνει κι άλλα λάθη στο μέλλον. Έχει όμως μια χρυσή ευκαιρία να καθιερώσει αυτούς που πραγματικά το αξίζουν στο Δημόσιο Διάλογο. Έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη χώρα να βλέπουμε επιτροπές να αποτελούνται από κουμπάρους, ξαδέλφια και ούτω καθεξής, οι οποίοι επιπροσθέτως έχουν άφθονο χρόνο στα ΜΜΕ, προκειμένου "να μας ενημερώνουν". Εφόσον αυτό αλλάξει, οι εκάστοτε πολιτικές αποφάσεις είναι δεδομένο ότι θα εκπέμπουν μεγαλύτερη ορθότητα.

Η Κυβέρνηση, σε μια παγκόσμια και αναπάντεχη κρίση, φάνηκε ότι αφουγκράζεται αυτή την άποψη, αλλά μένει να το αποδείξει και σε διάρκεια. Εφόσον το κάνει, ίσως αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερο κέρδος για την επόμενη μέρα.

* Ο Παναγιώτης Χ. Γιαννόπουλος είναι Δρ. Χημείας, πρόεδρος Π.Τ. Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE

Με δυο καπέλα

Ιαν 25, 2021 Hits:46 ΑΠΟΨΕΙΣ