Λόγω εκτάκτων καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στην περιοχή των Καλαβρύτων και μετά από ενημέρωση που υπήρξε από την ΕΜΥ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει την αναβολή της συναυλίας «Πέτα Ψυχή», με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στα Καλάβρυτα, το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Αυγούστου και ώρα 21:00, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.

Ο Αγάθωνας “έφυγε” ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών βυθίζοντας στη θλίψη το ελληνικό τραγούδι.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Ευαγγελισμό Λαγκαδά, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, συγγενείς και φίλοι είπαν το “τελευταίο αντίο” στον Αγάθωνα ο οποίος σφράγισε με την παρουσία του το ελληνικό τραγούδι και ειδικά το ρεμπέτικο.

Σε μια σεμνή τελετή στα κοιμητήρια του χωριού, έγινε η ταφή του, παρουσία δεκάδων ανθρώπων που τηρούσαν τις αποστάσεις, λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Ο ήχος του μπαγλαμά σκόρπισε συγκίνηση στους παρευρισκόμενους, και όλοι τους είχαν ένα καλό λόγο να πουν για τον Αγάθωνα. Λίγα λόγια εκφώνησε εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αφού ο μουσικός είχε πολλές φορές εκφραστεί για τις αριστερές του ρίζες και λάμβανε μέρος στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει και φέτος.

 

Το Εθνικό Θέατρο αυτό το καλοκαίρι εκπλήσσει και παρουσιάζει παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Το Εθνικό Θέατρο ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι τρεις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους εντός και εκτός Αττικής.

 

H συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ συμπίπτει με την επιθυμία του Εθνικού Θεάτρου για επέκταση των δραστηριοτήτων του σε χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας και προβολής, όπου το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του πρόγραμμα θα συμβάλει στην κατανόηση της ιστορικής μνήμης και της ταυτότητάς μας μέσα στον χρόνο.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟΑ. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο ενώ είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης ΕΔΩ.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΕΙΠΙΑ -Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών, Παίζουν: Πάρις Θωμόπουλος, Ελευθερία Παγκάλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Χαριτοπούλου

Οι παραστάσεις του Εθνικού στους αρχαιολογικούς χώρους

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΕΙΠΙΑ -Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος - 19ος)

Επιλογές ταξιδιωτικών και περιηγητικών κειμένων. Επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος. Η αποτύπωση των προσδοκιών, η φαντασιακή πρόσληψη του αρχαίου κόσμου, η επαφή και η εξοικείωση με την πραγματικότητα σε μια σειρά κειμένων σημαντικών προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εκείνα τα χρόνια.

Tαυτότητα παράστασης: Σύνθεση / Επιμέλεια Κειμένου: Στέφανος Καβαλλιεράκης, Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη / Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη/ Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη /Μουσική: Λήδα Μανιατάκου / Κίνηση / Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου

Διανομή (αλφαβητικά) Πάρις Θωμόπουλος, Ελευθερία Παγκάλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Χαριτοπούλου

Παραστάσεις

• 12/8 Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας-Πειραιάς

• 21/8 Μικρό Θέατρο Παλαιάς Επιδαύρου-Αργολίδα

• 25/8 Λύκειο Αριστοτέλους-Αττική

• 26/8 Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

• 30/8 Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας-Αττική

• 4/9 Αρχαίο Μουσείο Πειραιά

• 10/9 Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας-Αττική

• 12/9 Αρχαιολογικός Χώρος Ηετιώνειας Πύλης Πειραιά

• 15/9 Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» - Εύβοια

• 18/9 Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου-Αττική

• 20/9 Αρχαιολογικός χώρος Ασίνης - Αργολίδα

• 23/9 Αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Κορίνθου - Κορινθία

• 26/9 Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπιείου - Αττική

«Αθηναίων Πολιτεία» Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη

ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Από τον Θησέα στον Σόλωνα

Το έργο Αθηναίων Πολιτεία είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν -σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα»– διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια ανα-διηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα κ.ά. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία· τα πλέον ιδεώδη –για την παράστασή τους– «θέατρα».

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση-Διασκευή: Γιάννης Λιγνάδης /Ιστορική Τεκμηρίωση-Επιμέλεια: Ανδρονίκη Μακρή

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου/ Κοστούμια / Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου / Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Διανομή (αλφαβητικά) Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη

Παραστάσεις

• 19/8 Μικρό Θέατρο Παλαιάς Επιδαύρου

• 22/8 Αρχαιολογικός χώρος Ελευθερών-Αττική

• 23/8 Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας

• 27/8 Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων

• 28/8 Αρχαιολογικός χώρος Αφαίας Αίγινα-Αττική

• 2/9 Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος (Παλαίστρα)

• 6/9 Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών

• 9/9 Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

• 13/9 Αρχαιολογικός χώρος Τύμβου Μαραθώνα

• 16/9 Αρχαιολογικό μουσείο - Πειραιάς

• 19/9 Αρχαίο Θέατρο Άργους-Αργολίδα

• 22/9 Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου-Αργολιδα

• 24/9 Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

• 25/9 Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπιείου-Αττική

«Το αμάρτημα της μητρός μου» Ερμηνεία: Ρένα Κυπριώτη

ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ του Γ. Βιζυηνού (στην αγγλική γλώσσα)

Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού Το αμάρτημα της Μητρός μου (1883) στην αγγλική γλώσσα σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ο Βιζυηνός αντλεί αφηγηματικό υλικό από τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του και το ενισχύει με το στέρεο υπόβαθρο της παιδείας του. Η παράσταση έχει ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα (Harvard  University, Boston, Yale University, New Haven, το Columbia University, New York, την πόλη της Τάμπα και στο University of Illinois at Chicago) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επί δύο συνεχή έτη (2018-2019).

Ταυτότητα παράστασης: Σκηνοθεσία: Δανάη Ρούσσου /Ερμηνεία: Ρένα Κυπριώτη / Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κυπουργός / Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα

Καλλιτεχνική συνεργάτις: Ειρήνη Βουρλάκου

Παραστάσεις

 

• 11/8 Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας-Πειραιάς

• 18/8 Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Κορίνθου-Κόρινθος

• 20/8 Μικρό Θέατρο Παλαιάς Επιδαύρου-Αργολίδα

• 29/8 Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας-Αττική

• 1/9 Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος

• 3/9 Αρχαιολογικό Μουσείο- Πειραιάς

• 5/9 Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών-Αττική

• 8/9 Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας-Αττική

• 11/9 Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών-Αργολίδα

• 17/9 Μονή Καισαριανής -Αττική

Φωτογράφος των τριών παραστάσεων: Πένυ Καραχάλιου

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό χώρο ο θάνατος του Αγάθωνα Ιακωβίδη, στα 65 του χρόνια.

Οι παλιότεροι έμαθαν τον Αγάθωνα από τα ρεμπέτικα τραγούδια που ερμήνευσε, ωστόσο οι νεότεροι θα τον θυμούνται από τη συμμετοχή του στη Eurovision το 2013.

O Αγάθωνας εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2013 μαζί με τους Κοza Mostra

Το τραγούδι τους «Alcohol Is Free» ξεσήκωσε όσους βρέθηκαν στο Μάλμε της Σουηδίας και κατατάχθηκε στην 6η θέση στον τελικό, με 152 ψήφους.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας για το Καλοκαίρι του 2020 παρουσιάζεται στις 12 Αυγούστου στο Θέατρο Ροντήρη, στον Πλάτανο Ναυπακτίας, το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη «Η Γκόλφω» από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον Θίασο «Πρόοδος» του Δημήτρη Κοτοπούλου το 1894.

Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, μετά την  ιδιαίτερα δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα  και  επανέρχεται δυναμικά παρουσιάζοντας την εμβληματική παράσταση «Γκόλφω» από το «Άρμα Θέσπιδος», το θεατρικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2015 και έχει δώσει μέχρι τώρα 500 παραστάσεις στην Πάτρα και την ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον   θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις  10 Αυγούστου 1894.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα».

Το σημείωμα του σκηνοθέτη:

«Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος  των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι.  Παρά το τραγικό τους τέλος, ο  έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος  τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.

Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι  μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη».

Συντελεστές:

 

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος

 

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

 

Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

 

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

 

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου

 

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

 

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

 

Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Μαρία Χρυσανθακοπούλου

 

Σημαντική ενημέρωση:

 

Το σύνολο των φετινών εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας προσφέρεται δωρεάν στο κοινό, με απαραίτητη ωστόσο την προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 2634 0 38646 (Καθημερινά, 9:00-13:00).

 

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους χώρους των εκδηλώσεων. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδό του και μέχρι την τοποθέτησή του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδό του από τον χώρο της εκδήλωσης (ΚΥΑ αρ. Δ1α/Γ.Π. οικ/44076, ΦΕΚ 2798/Β/11-7-2020).

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE

Ευθύνη

Αυγ 02, 2020 Hits:39 ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευθύνη

Αυγ 01, 2020 Hits:68 ΑΠΟΨΕΙΣ