Αίγιο: Εκθεση με 6 ενότητες για κάθε αρχαιολογική θέση - Παρέμβαση στο Μουσείο

Σε φάση επέκτασης, ανακαίνισης και αναβάθμισης εισέρχεται - μέχρι το Πάσχα - το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, αφού η η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας θα εκτελέσει εργασίες 200.000 ευρώ, από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδας - Ιταλίας, μέσω της Περιφέρειας.

Το ακίνητο - κομψοτέχνημα του Ερνέστου Τσίλλερ, που δεν είναι άλλο από την Παλαιά Αγορά του Αιγίου, έχει παραχωρηθεί, από τον Δήμο Αιγιάλειας στον οποίο ανήκει, προς το υπουργείο Πολιτισμού για άλλα 15 έτη (αρχικά το 1983 για 30 χρόνια), προκειμένου να γίνει επέκταση της έκθεσης στη γύρω στοά και να καταστούν επισκέψιμα αρχαιολογικά ευρήματα από Αίγιο, Ελίκη, Κερύνεια, ενώ θα μπουν «πινελιές» και στην υπάρχουσα έκθεση, με βάψιμο προθηκών, αλλαγή στηριγμάτων κ.ά. , ώστε να συνδέεται οπτικά με την νέα.
Με δεδομένο ότι σήμερα ο Μουσείο μετά βίας έχει επισκεψιμότητα περί τα 1.000 άτομα ετησίως, στόχος της ΕΦΑ είναι να το κάνει πιο ελκυστικό, καθότι και ωραίο κτίριο είναι και σημαντικά αντικείμενα φιλοξενεί εκθέματα, ενώ δύναται να στεγάζει παράλληλες εκδηλώσεις, σχετικές με τον χώρο, που εκ των πραγμάτων εισέρχεται σε περίοδο εξωστρέφειας και προβολής του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η νέα έκθεση θα αναπτυχθεί περιμετρικά του αίθριου του Μουσείου και θα διαρθρώνεται σε 6 ενότητες, μία για κάθε αρχαιολογική θέση.

Η ΕΦΑ αποκαθιστά πάντα το κτιρίο και συγκεντρώνει όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται σε αποθήκες, μουσεία και συλλογές της Αχαΐας, στεγάζοντας εργαστήρια συντήρησης ευρημάτων σωστικών και συστηματικών ανασκαφών της Αιγιάλειας, έχει οργανώσει αποθήκες κ.ά. , τώρα δε θα προβεί στην επέκταση της έκθεσης, με επιλεγμένες αρχαιότητες από πρόσφατες ανασκαφές, κάτι που αναμένεται ν' αναβαθμίσει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Το νέο έργο αποτελείται από δύο υποέργα, ένα της προμήθειας και τοποθέτησης προθηκών και ένα οργάνωσης της επέκτασης της έκθεσης.
Η «Ομάδα Εργασίας» που συνέστησε η ΕΦΑ αποτελείται από τους:
> Αναστασία Κουμούση (διευθύντρια - επικεφαλής επίβλεψης)
> Ανδρέα Βόρδο (αρχαιολόγο - επιβλέποντα αρχαιολογικών εργασιών)
> Βασιλική Σκόνδρα - Βασίλειο Παπασπυρόπουλο (μηχανικούς - επιβλέποντες τεχνικών εργασιών)
> Χριστίνα Χαρίτου (υπάλληλο - υπεύθυνη λογαριασμού του έργου)
> Ελένη Γαζετά (υπάλληλο - υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης)
> Σεβαστιανή Γαϊτανίδου (υπάλληλο- υπεύθυνη επικοινωνίας και διαχειριστικής υποστήριξης).


  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE