Από το Μπομπιντού στο σαλόνι μας

Μια νέα πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό. Και είμαστε αναγκασμένοι -εκ των πραγμάτων- να προσαρμοστούμε σε αυτή, αλλάζοντας συνήθειες. Μια από αυτές είναι και η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και ταινιών, δύο δραστηριοτήτων που προϋποθέτουν το κοινό, που τις νιώθουμε καλύτερα όταν έχουμε παρέα, που μας δίνουν τροφή για να περαιτέρω συζητήσεις όταν τελειώνει μια ταινία ή μια παράσταση.

Αυτά, πλέον, αποτελούν πιο μοναχικές δραστηριότητες, τις οποίες μπορεί κάποιος να τις απολαύσει(;) μέσα από τον υπολογιστή του.

Ηδη το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας προσανατολίζεται όπως είχε δηλώσει στην «Π» ο πρόεδρος του ΔΣ του Θεάτρου Πέτρος Βάης να ανεβάσει στο YouTube τις τέσσερις παλαιότερες παραστάσεις του Αρματος Θέσπιδος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούμε σύντομα να δούμε και παλαιότερες παραστάσεις της κεντρικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ.

Αλλά και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, όπως επίσης είχε δηλώσει στην «Π» η πρόεδρός του Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, προχωρά στο ανέβασμα στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης της έκθεσης «Ζιζή Μακρή - Η Ελλάδα της», όπως επίσης και την δωρεάν περιήγηση μέσω διαδικτύου σε λευκώματα και βιβλία ψηφιοποιημένα που έχει εκδώσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός. Παράλληλα προσανατολίζεται στο να αναρτηθούν στο YouTube κορυφαίες στιγμές από συναυλίες μουσικών συνόλων του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Χορευτικού Εργαστηρίου.

Ομως, μέχρι αυτά να ετοιμαστούν και να υλοποιηθούν, βρήκαμε εναλλακτικές λύσεις για να περάσουμε την ώρα μας, με τη βοήθεια μεγάλων κινηματογραφικών και θεατρικών οργανισμών. Και αφού τις προηγούμενες ημέρες, σας ενημερώσαμε για διάφορα θέατρα - ιδιωτικά και κρατικά - που έχουν προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, κινηματογραφικά φεστιβάλ που μας προσφέρουν δωρεάν ταινίες, πλατφόρμες που κάνουν το ίδιο, σήμερα ήρθε η σειρά του Cinéma du Réel. Η πανδημία εμπόδισε τη φετινή διεξαγωγή του στο Μουσείο Μπομπιντού, αλλά το Festival Scope εξασφάλισε τη δωρεάν προβολή 9 ταινιών από το φετινό εθνικό γαλλικό τμήμα του Φεστιβάλ, εντελώς δωρεάν μέχρι και τις 4 Απριλίου.

Πηγαίνοντας στην σελίδα του Festival Scope (www.festivalscope.com/all) μπορεί κάποιος να μπει στην ενότητα Cinema du Reel 2020, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τις εννέα αυτές ταινίες.

Πρόκειται για τις: «L' Avenir le Dira» του Πιερ Κρετόν, «Paradisio» του Χεντρίκ Χεγκρέ, «Age of heroes» του Σιμόν Ριπόλ - Ουριέρ, «This means more» του Νικολά Γκουρό, «The monster's factory» του Μαλάκ Μαατούγκ, «Lethe» του Κριστόφ Πελέτ, «J.A.» της Γκαέλ Βουκάντ, «The missing one» του Ραρές Ιενασοέ και «Golden Age» του Ζαν Μπατίστ Αλαζάρ.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE