Οι "Βρυκόλακες" του Ίψεν στο θέατρο "Αγορά"

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι παραστάσεις για την  θεατρική παράσταση «Βρυκόλακες» του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο ΑΓΟΡΑ.  Η επίσημη πρεμιέρα έχει οριστεί για  το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον γνωστά έργα του Νορβηγού δραματουργού. Είναι ένα κείμενο με δομή πολύ κοντά στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται μέσα σε  λιγότερο  από 24 ώρες, σε μία περίοδο ηλίου όπως θα έλεγε και ο Αριστοτέλης, από το μεσημέρι της μέρας μέχρι το επόμενο πρωί με την ανατολή. Αφορά το οικογενειακό δράμα μιας οικογένειας του Βορρά. Η συνάντηση στο πατρικό σπίτι λόγω των αυριανών εγκαινίων ενός ιδρύματος αφιερωμένου στη μνήμη του νεκρού πατέρα, θα γίνει η αφορμή να ζωντανέψει ξανά το παρελθόν και να στοιχειώσει τους ενοίκους του. Τα γεγονότα αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται, οι ανατροπές είναι δραματικές για να καταλήξουμε στην τελική καταστροφή. Ότι σάπιο υπάρχει θα «καεί» για να ξεπηδήσει από τις στάχτες μια ελπίδα για το μέλλον.  Βρικόλακες στην παράσταση, είναι όλες αυτές οι απαρχαιωμένες – εκφυλισμένες ιδέες που κουβαλάμε μέσα μας και που οδηγούν τους ανθρώπους σε προσωπικά αδιέξοδα και εν τέλει σε μία ζωή χωρίς νόημα. 

Ο Ίψεν επανέρχεται με ένα αγαπημένο του θέμα που είναι ο εκφυλισμός της αστικής οικογένειας σε συνδυασμό με την υποκρισία της εκκλησίας. Κατακρίνει αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο και προτείνει ενέργεια ζωής και ερωτική λάμψη. Καταλήγει λέγοντας ότι οφείλουμε να λέμε την αλήθεια όσο και αν αυτή πονάει, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να λυτρωθούμε.

Η παράσταση ανεβαίνει στον ατμοσφαιρικό χώρο του θεάτρου «Αγορά», αποτελεί παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου και Τέχνης και θα παρουσιάζεται Παρασκευή έως και Δευτέρα μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Συντελεστές:

Κείμενο : Ερρίκος Ίψεν

Μετάφραση : Ευγενία Σαφρίδη

Σκηνοθεσία : Σπύρος Κουβαρδάς

Σκηνοθέτης Β΄ : Κώστας Μαλαμής

Φωτισμοί - Σκηνικό : Θάνος Μπαλαφούτης

Μουσική : Χρήστος Ανεστόπουλος

Τεχνική υποστήριξη : Βαγγέλης Μαντάς

Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Σμυρλής

Επιμέλεια ρούχων: Θεανώ Κανελλάκη

Τεχνικός φωτισμού και ήχου: Παναγιώτης Μπούντας

  

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι :

Ρεγγίνα : Βαρβάρα Γράψα

Εγκστραντ : Σπύρος Κουβαρδάς

Πάστορας Μάντερς : Κώστας Μαλαμής

Κυρία Άλβινγκ : Θεανώ Κανελλάκη

Όσβαλτ : Μάριος Μάνθος

 

 

Παραστάσεις : Παρασκευή στις 9.15μμ Σάββατο-Κυριακή στις 8,00, Δευτέρα στις 9,15.

Γενική είσοδος : 10 ευρώ. Μειωμένο : 8 ευρώ.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE