Στο πολύεδρο 2 αριστουργηματικά έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Δύο αριστουργηματικά έργα του Σκιαθίτη διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Το Μυρολόγι της Φώκιας» & «Το Καμίνι» σε διδασκαλία ερμηνείας & σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη θα παρουσιαστούν το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στις 20.30 το βράδυ στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα.

Στα δύο αυτά έργα του Παπαδιαμάντη, ο Δήμος Αβδελιώδης, δίνει προτεραιότητα στη διαχείριση της εκφοράς του λόγου του κειμένου.

Ο τρόπος αυτής της μεθόδου εκφοράς του λόγου, κάνει την γλώσσα του Παπαδιαμάντη να γίνεται απόλυτα κατανοητή και οικεία, με αποτέλεσμα η ιδιομορφία της καθαρεύουσας , όχι μόνο να μην είναι το εμπόδιο στην πρόσληψή της, αλλά απεναντίας να γίνεται η αιτία για την πηγαία συγκίνηση και την συγκέντρωση που προκαλεί.

Η ηθοποιός Αλεξία Φωτιάδη δίνει μια μοναδική ερμηνεία στο λόγο του Παπαδιαμάντη, αποδίδοντας όλο το κρυμμένο υπέδαφος, τον πλούτο των εικόνων και των αισθημάτων.

Τα δυο αυτά διηγήματα του Παπαδιαμάντη δείχνουν με ανυπέρβλητο τρόπο δυο εκ διαμέτρου αντίθετα συμβάντα της ζωής.

ΤΟ ΜΥΡΟΛΟΓΙ* ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

  • Είναι η περιγραφή της πτώσης από γκρεμό μέσα στη θάλασσα ενός μικρού κοριτσιού.
  • Το διεισδυτικό βλέμμα του Παπαδιαμάντη εντοπίζει, χωρίς να το διατυμπανίζει, την κύρια αιτία αυτού του ατυχήματος. Το μικρό παιδί, γοητευμένο από την μουσική ενός αυλητή, ξεχνιέται, κι όταν έρχεται η νύχτα, παίρνει τρέχοντας λάθος μονοπάτι, για να βρει τη γιαγιά του.

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ

  • Εδώ έχουμε μια διήγηση ανείπωτου οίστρου και χαράς για ένα δεκαοχτάχρονο κορίτσι.
  • Το διήγημα περιγράφει πάλι μια πτώση από γκρεμό, αλλά αυτή τη φορά είναι μια ηθελημένη πτώση ελευθερίας, για να πέσει στην αγκαλιά του αγαπημένου της και να απαλλαγεί από την θλιβερή ‘μοίρα’ που της ετοιμάζει η οικογένειά της.
  • ‘’Το Καμίνι’’ είναι η ευφρόσυνη αντίστιξη στο ‘‘Μυρολόγι της Φώκιας’’. Είναι ένας ύμνος στον έρωτα και τη ζωή. Το καμίνι των επιθυμιών και του πάθους, που πυροδοτεί και ταλανίζει τους ανθρώπους, άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα - που προκαλούν όμως τη συμπάθεια, ακόμα και το γέλιο, από τον βαθμό της άγνοιας και της αθωότητας, των μικρών ή των μεγάλων στην ηλικία, κυνηγών της ζωής.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης. ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Γιαννάκης.

ΓΛΥΠΤΟ ΕΡΓΟ: Αριστείδης Πατσόγλου. ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Αλεξία Φωτιάδου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 40 λεπτά.

Είσοδος: 8€, φοιτητικό, ανέργων: 6€.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE