Διεθνείς ομιλητές συμφώνησαν:Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα

Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα επίκαιρο και επιτακτικό αίτημα που κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές τόσο στο επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών όσο και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Στις πρόσφατες εξελίξεις τόσο στην ολομέλεια του ΟΗΕ όσο και στη Διακυβερνητική Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ, έρχεται να προστεθεί η μεγάλη επιτυχία της Διεθνούς Ημερίδας «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 15 Απριλίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης με προσωπικότητες διεθνούς κύρους να ενώνουν τις φωνές τους για την ακεραιότητα του Μνημείου. Ποιο ήταν το «κλειδί» της επιτυχίας; «Μεγάλη συμμετοχή διεθνώς σημαντικών ομιλητών και απόλυτη σύμπνοια πνεύματος», ανέφερε στο TheTOC η Σοφία Χηνιάδου - Καμπάνη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που συνδιοργάνωσε την Ημερίδα από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο της Ακρόπολης και τη Διεθνή Ενωση για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ( IARPS).

Ενα πάνελ υψηλότατου κύρους ομιλητών
Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, η Πρύτανις Ελένη Αρβελέρ, η σαιξπηρική ηθοποιός και Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Dame Janet Suzman, η αρχισυντάκτρια των Sunday Τimes, Sarah Baxter, ο καθηγητής αρχαιολογίας Louis Godart Πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης (IARPS), o καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Paul Cartledge, o ακαδημαϊκός Μανώλης Κορρές επικεφαλής αρχιτέκτων του Σχεδίου Αναστήλωσης της Ακρόπολης, ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας του Σώματος των Carabinieri Ταξίαρχος Fabrizio Parrulli, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και Πρόεδρος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη κ.ά. ήταν μεταξύ των ομιλητών και των εκπροσώπων 16 Διεθνών Επιτροπών από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία που ταξίδεψαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο Συνέδριο.

Συμπυκνώνοντας τα αποτελέσματα της Ημερίδας η ΓΓ του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη, σημείωσε ότι στέλνεται ένα ηχηρό μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες. Και κατέληξε:

«Σε μια ταραγμένη περίοδο, που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, η επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο θα αποτελέσει χειρονομία ενότητας και πίστης στα ιδεώδη και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Καθώς ανάμεσά μας βρίσκονται σημαντικοί θεσμικοί εκπρόσωποι της Ιταλίας, το πρώτο βήμα, εφόσον συναινέσει η Ιταλική Κυβέρνηση, θα ήταν η μόνιμη επιστροφή του θραύσματος από την Πειθώ που βρίσκεται στο Παλέρμο της Ιταλίας, και αυτού που βρίσκεται στο μουσείο του Βατικανού, με τη συναίνεση της Αγίας Έδρας. Και τέλος, μια μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια να επιστραφούν τα τμήματα από το Λούβρο. Ένα τέτοιο επίτευγμα θα ήταν καθοριστικό προηγούμενο για τις επόμενες κινήσεις της Βρετανίας». Η ίδια επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ενδεδειγμένη οδός για τη διεκδίκηση είναι η πολιτιστική διπλωματία κι η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν στην Ημερίδα, τα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς έχουν ένα προς ένα καταρριφθεί:
Ο Έλγιν δεν είχε καμία νομιμοποίηση απομάκρυνσης των γλυπτών, όπως έχει καταδείξει η σύγχρονη αρχειακή έρευνα,
Λειτουργεί ένα σύγχρονο Μουσείο σε άμεση οπτική επαφή με τον Ιερό Βράχο και τον Παρθενώνα
Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν λύσεις για τους επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου μέσω της δημιουργίας τρισδιάστατων ψηφιακών αντιγράφων μεγίστης ακρίβειας.
Η ελληνική πλευρά δηλώνει συνεχώς την πρόθεση να συνεργαστεί δημιουργικά με το Βρετανικό Μουσείο, όπως έχει πράξει και με άλλα μουσεία, για την παρουσίαση περιοδικών εκθέσεων και την εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.
Οι τοποθετήσεις που συζητήθηκαν
Μερικές από τις τοποθετήσεις που συζητήθηκαν ιδιαίτερα αφήνοντας πολύ έντονες εντυπώσεις ήταν των: Σάρα Μπάξτερ (΄Ωρα για ανταλλαγή; Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Αντίγραφά τους ανήκουν στη Βρετανία), Μανώλη Κορρέ (Τα γλυπτά του Παρθενώνος), Λουί Γκοντάρ (Παρθενώνας, ο ναός της Δημοκρατίας), Ελένης Κόρκα (Η νομιμότητα της αφαίρεσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μυθοπλασία ή αλήθεια;), Πολ Γκάρτλετζ (Το Οθωμανικό φιρμάνι κι η βαρβαρότητα του λόρδου ΄Ελγιν) κ.α. Τέλος, στη δική της ομιλία, η Σοφία Χηνιάδου - Καμπάνη παρουσίασε ένα χρονικό της διεκδίκησης υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα εθνικό αλλά για ένα, παγκόσμιας σημασίας, θέμα. Την έναρξη της Ημερίδας έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συντονιστές των θεματικών του Συνεδρίου ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς, και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης, ενώ ομιλία απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Μυρσίνη Ζορμπά: Νηφάλια, σταθερή, επίμονη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών
«Κανένα μέρος δεν φαίνεται να έχει περισσότερη ενέργεια και να είναι πιο ζωντανό από αυτό το πλάτωμα με τις αρχαίες, νεκρές πέτρες». Την καταγραφή στης Βιρτζίνιας Γουλφ στο ημερολόγιό της, όταν επισκέφθηκε τον Παρθενώνα, το 1906, θύμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ομιλία της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος τους, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος».

Αναφερόμενη στα 37 χρόνια από τότε που για πρώτη φορά η Μελίνα Μερκούρη έθεσε το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και στα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, η κ. Ζορμπά υπογράμμισε ότι «η Μετόπη του Παρθενώνα παραμένει διαμελισμένη και ακρωτηριασμένη. Πρόκειται για το ανοιχτό τραύμα, που προκάλεσε ένας πολιτισμικός βανδαλισμός, εκτεθειμένο στα μάτια της ανθρωπότητας και των 12 έως σήμερα εκατομμυρίων επισκεπτών του μουσείου που έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αυτό το τραύμα από κοντά, με κάθε λεπτομέρεια».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού χαρακτήρισε «πολιτισμικό μονόδρομο» την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους ώστε το μνημείο του Παρθενώνα να αποκτήσει την ακεραιότητά του. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αποτελεί μια διαρκή εκκρεμότητα που έχουμε χρέος να επιλύσουμε με διάλογο. Μια εκκρεμότητα ιστορική, πολιτισμική, επιστημονική, αισθητική, πολιτική και ηθική».

Η υπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι ο Παρθενώνας θα κερδίσει την επανένωσή του» και επισήμανε ότι «χρέος μας παραμένει η νηφάλια, σταθερή, επίμονη διεκδίκηση με κάθε πρόσφορο τρόπο της επιστροφής των Γλυπτών και της επανένωσής τους στον γενέθλιο τόπο, με στόχο την ακεραιότητα του μνημείου».

Αρχαιρεσίες στη Διεθνή Ένωση για την Επανένωση των Γλυπτών
Την Τρίτη 16 Απριλίου, στο περιθώριο της Ημερίδας θα διενεργηθούν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Προέδρου και Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών (IARPS/ International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures).

Και μερικά παραλειπόμενα..
Εντυπωσιασμένοι έμειναν οι συμμετέχοντες από τον περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο Ακρόπολης (την ξενάγηση έκανε ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής) την Κυριακή, την ώρα που έδυε ο ήλιος. Ιδιαίτερα στάθηκαν στην παρουσίαση των νέων μεθόδων καθαρισμού της Ζωφόρου του Παρθενώνα με λέιζερ όπως της ανέδειξε ο λόγος του Δημήτρη Παντερμαλή.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε προσωπικά ραντεβού τόσο με την σαιξπηρική ηθοποιό και Πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής Dame Janet Suzman, όσο και με την αρχισυντάκτρια των Sunday Τimes, Sarah Baxter.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE