Στις 25 Φεβρουαρίου 2019 η εκδήλωση «Ο Κωστής Παλαμάς Δύο Πατριαρχών»

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» με υπεύθυνο τον Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, παρουσιάζει την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 στις 19.00 στην αίθουσα διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη νέα παραγωγή του με τίτλο: «Ο Κωστής Παλαμάς Δύο Πατριαρχών».

Με αφορμή την επέτειο των 160 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά, το «Πολύτροπον» θα παρουσιάσει τις Παλαμικές ανθολογίες δύο Πατριαρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας: Του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του μακαριστού Πατριάρχου Αντιοχείας Ηλία Δ’.

Πρόκειται, δηλαδή, για τα ποιήματα του Παλαμά που ανθολόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως μαθητής στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης (από το 1954) και για τα Παλαμικά ποιήματα που ανθολόγησε και μετέφρασε στα αραβικά ο μακαριστός, ελληνομαθής Πατριάρχης Αντιοχείας Ηλίας Δ’, τα οποία, μάλιστα, εξέδωσε σε μια ανθολογία ελλήνων ποιητών που επιμελήθηκε (1960). Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Αντιοχειανός ιεράρχης σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Στην εκδήλωση θα ομιλήσουν ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος που έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα και ο Λιβανέζος θεολόγος, φιλόλογος και μεταφραστής Roni Bou Saba.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, απαγγελίες ποιημάτων του Κωστή Παλαμά, από τις ανθολογίες των δύο Πατριαρχών, στα ελληνικά, τουρκικά και αραβικά, καθώς και μελοποιημένη ποίηση του Κ. Παλαμά από τους έλληνες συνθέτες: Δημήτρη Μητρόπουλο, Ιάκωβο Χαλιάσα, Δημήτρη Μηνακάκη, Δημήτρη Δημακόπουλο και Σοφία Καμαγιάννη.

Η «Κασσιανή» του Κ. Παλαμά (που ανθολογείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη), στην μελοποίηση του μεγάλου έλληνα συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου, θα παρουσιαστεί με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την σύνθεσή της (1919).

Ερμηνεύουν οι:

Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι

Μάριος Καζάς, πιάνο

Κλεονίκη Δεμίρη, τραγούδι

Σοφία Καμαγιάννη, πιάνο.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE