Πάτρα: Κορκολής και Μανουσάκη πέταξαν στα ατελεύτητα σύνορα της ελληνικής ποίησης


Μια μουσική μύηση στην μελοποιημένη ποίηση ήταν η μυσταγωγική συναυλία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 54ης Επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών, στο κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος.


Τραγούδια που παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις χρυσές δέλτους της ελληνικής μουσικής παρουσίασαν οι δύο διαπρεπείς καλλιτέχνες, σε μια συναυλία που υπό τον τίτλο «Τραγουδάμε τους Ποιητές  μας» συμπεριέλαβε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μικρούτσικος, Λάγιος, Σπανός, Λάγιος, Κορκολής κ.α.), πάνω σε ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Ο. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Παπαδόπουλου κ.ά.  


Η πρόσκληση στον επιφανή Έλληνα συνθέτη από την Πρύτανη Βεντσιάνα Κυριαζοπούλου, είχε ιδιαίτερη αξία και συνιστούσε εξαιρετική τιμή για τον Στέφανο Κορκολή, αφού η επέτειος αυτή έχει μια ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς συνδύασε τον εορτασμό της ιδρύσεως του Ιδρύματος αλλά και τον εορτασμό του προστάτη Αγίου των Πατρών, Αποστόλου  Ανδρέου.


Κατά τη φετινή χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών εορτάζει την πενηντατετράχρονη προσφορά του στους τομείς της Επιστήμης και του Πολιτισμού, της Έρευνας και της Εκπαίδευσης, αλλά και την υψηλή θέση που κατέχει στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς αποτελεί το πρώτο Πανεπιστήμιο με Πιστοποίηση Διασφάλισης Ποιότητας στην Ελλάδα.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της Πρυτάνεως Καθηγήτριας Β. Κυριαζοπούλου με τίτλο: «54 χρόνια Πανεπιστήμιο Πατρών. Τι συμβαίνει σήμερα» και συνεχίστηκε με τη συναυλία του διεθνούς φήμης συνθέτη και πιανίστα Στέφανο Κορκολή και της Σοφίας  Μανουσάκη.  


Με τη μουσική να απογειώνει τις αισθήσεις και να ξεδιψάει ακόρεστα τους ακροατές με τα νάματα του ελληνικού πολιτισμού, η βραδιά εξελίχθηκε σε μια ξέφρενη κούρσα στην απέραντη ευθεία του χρόνου.


Ο Στέφανος Κορκολής «ζωσμένος» με την αρματωσιά της ελληνικής ποίησης και διανόησης και έχοντας ως πολύτιμους συμπαραστάτες τους χαρισματικούς δεξιοτέχνες Βασίλη Δεφίγγο (σαξόφωνο – φλάουτο) και Κωστή Πυρένη (κιθάρες), έβαλε «φωτιά» στα πλήκτρα του πιάνου του για να ανάψει επιτυχώς την θρυαλλίδα της μουσικής πανδαισίας.


Η ποίηση των σπουδαίων μαστόρων του λόγου, σφυρηλατημένη στο αμόνι της δημιουργίας εμπνευσμένων συνθετών, ακούστηκε σαν μελωδικό κελάρυσμα σε υδροχαρή αυτιά που «διψούσαν» για ένα εμμελές ακρόαμα.


Η υποβλητική Σοφία Μανουσάκη, με το μαχαίρι της φωνής της χάραξε στην ψυχή των ακροατών βαθύ σημάδι, πετώντας από τις κορυφογραμμές της ερμηνείας της προς τα ατελεύτητα σύνορα της μουσικής μέθεξης.       


Ήταν μια βραδιά που τα είχε όλα:Τραγούδια που φεγγοβόλησαν από τη λάμψη τους, μελωδίες που λάξευσαν τις γωνίες της ψυχής των ακροατών, ποίηση που σαν ευλαβής προσευχή υποκλίθηκε στην ορμητική δύναμη της προσήνειας και της περισυλλογής, απέναντι στην προκλητική οίηση και το θόρυβο της κενότητας.


Το μουσικό εκκρεμές της συγκίνησης συντονίστηκε ρυθμικά με τις ταλαντώσεις των ευαίσθητων χορδών των ακροατών και ο μεγάλος συναυλιακός χώρος του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε καράβι, που ξεφορτώθηκε το έρμα της απηνούς και μάταιης καθημερινότητας.


Ιδιαίτερο και αβίαστο χειροκρότημα επεφύλαξε το κοινό για τα αποσπάσματα από το μνημειώδες και ήδη «χρυσό» σε πωλήσεις έργο του Στέφανου Κορκολή «Θα ΄θελα αυτή τη μνήμη να την πω», που ως γνωστόν περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη.

Ειδικά το δημοφιλές πλέον τραγούδι «Ένας γέρος» προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο κοινό, που εκδηλώθηκε ανάλογα μετά το επιβλητικό φινάλε.
Πόση παρηγοριά και χαρά αλήθεια συνιστά μία τέτοια πηγαία αντίδραση, όταν δηλαδή ένα τραγούδι μελοποιημένης ποίησης συγκινεί και πάλι τον κόσμο, όπως συνέβαινε πριν αρκετές δεκαετίες στο ελληνικό τραγούδι.     

Το μουσικό επιστέγασμα της ονειρώδους συναυλίας, ήρθε με τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, που ο Στέφανος Κορκολής παρουσίασε διασκευασμένο με το πιάνο του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα για άλλη μια φορά την αξιοθαύμαστη εκτελεστική του δεινότητα.

ΠΑΝ.ΡΗΓ.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE