Η Περιφορά της τοιχογραφίας της Πλατυτέρας του Αγίου Ανδρέα Πατρών στα Πρωτοκλήτεια 2018

H τοιχογραφία της Πλατυτέρας των Ουρανών, έργο του Γιάννη Καρούσου στην κόγχη του Ιερού Βήματος του Αγίου Ανδρέα Πατρών, που ολοκληρώθηκε το 1988 από τον αείμνηστο ζωγράφο Γιάννη Καρούσο. Σε αυτήν, ο ζωγράφος ιστόρησε την Πλατυτέρα να σκέπει την σύγχρονη πόλη των Πατρών προσθέτοντας χαρακτηριστικά του παρελθόντος.  Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κ. Νίκος Ζίας: Ο Καρούσος είχε την δυνατότητα, όπως κάνανε στο παρελθόν οι άξιοι ζωγράφοι της παραδόσεως, να προσθέτει εικονογραφικά στοιχεία διατυπωμένα σε προσωπική γραφή για να εξυπηρετήσει λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες, πλουτίζοντας θεματολογικά την σύνθεση, αλλά διατηρώντας αναλλοίωτη την θεολογική βάση.                                                                                          

  Παρουσιάζοντας την πορεία του έργου στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης Πατρών το Νοέμβριο του 1988, ο Καρούσος ευχήθηκε αυτή η εικαστική του πρόταση να είναι το ξεκίνημα για νέους προβληματισμούς στην θρησκευτική τέχνη.

Είκοσι χρόνια μετά, η Αρχειοθήκη Καρούσου, αναδεικνύοντας το κύριο χαρακτηριστικό του έργου του Γιάννη Καρούσου, δηλαδή την ανανέωση της βυζαντινής τέχνης, προχώρησε στην περιφορά της Πλατυτέρας, μέσω μίας καινοτόμου σύνθεσης της πραγματικής με μία εικονική τοιχογραφία. Η περιφορά  έλαβε χώρα:

  • -στην Εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, στο Παλατινό Λόφο σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Ενορία της Ρώμης και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ιταλία
  • -και στην Καθολική Εκκλησία της Παναγίας στο Glastonbury της Βρετανίας, με έναν ιστορικό, κοινό εσπερινό, πρωτοστατούντος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, του  Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Αιδεσιμότατου Επισκόπου Declan Lang του Clifton,της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής Δυτικής Αγγλίας. Οι δύο αυτοί τόποι επιλέχθηκαν για να τονιστεί η Οικουμενικότητα της Χριστιανοσύνης.   

Κλείνοντας την δράση του 2018, η εικονική τοιχογραφία της Πλατυτέρας θα ολοκληρώσει την περιφορά της και θα επιστρέψει στην γενέθλια πόλη των Πατρών, δίπλα στην πραγματική τοιχογραφία. Στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων, η εικονική νωπογραφία θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και με την ΣΤ' Εφορεία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εμβυθιστούν στην καθηλωτική εμπειρία της τοιχογραφίας, στον θόλο της Αρχειοθήκης, σε θέαση 3600  να αντιληφθούν τον πλούτο της Βυζαντινής τέχνης και όπως δηλώνει η Δρ. Κατερίνα Καρούσου, δημιουργός της εικονικής νωπογραφίας και να βιώσουν την μετασχηματιστική δύναμη της θρησκευτικής τέχνης.

Ο καινοτόμος αυτός τρόπος ανάδειξης της Βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανοίγει νέους ορίζοντες στην διατήρηση και προαγωγή της. Γι’ αυτό τον λόγο στην ετήσια αυτή δράση, έχει απονεμηθεί η ετικέτα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (EYCH).

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE