Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσιάζει την παράσταση Πάτρα η Πόλη των Εργοστασίων, του Ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου NeTT- “Δίκτυο Θεάτρων για την αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και την ανάπτυξη του Αειφόρου Τουρισμού” (Network of Theatres for the valorization of Cultural and Natural Heritage to develop a Sustainable Tourism)  του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Ιταλία 2014-2020. 

 

Η σύμπραξη της θεατρικής ομάδας Βιομηχανική με την Mosaic που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη, φιλοδοξεί να φωτίσει πτυχές του παρελθόντος της πόλης συνδέοντάς τες με το παρόν της.

 

Η πορεία της πόλης στο χρόνο,  η οικονομική και η επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων, η ενσωμάτωση των προσφύγων στον ιστό της πόλης,  η ακμή και η παρακμή της βιομηχανίας, το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο  Απόλλων, η όπερα, το καρναβάλι, το ρεμπέτικο τραγούδι, ο καραγκιόζης και το αποτύπωμα που άφησαν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

 

Αληθινές ιστορίες μπλέκονται με αφηγήσεις λογοτεχνών, ιστορικά στοιχεία και επιστημονικά τεκμήρια των ερευνητών της ομάδας έργου σε μία παράσταση που αξιοποιεί τις τεχνικές του θεάτρου-ντοκουμέντο και της περφόρμανς.

 

Η παράσταση θα  περιλαμβάνει video mapping, παράσταση Καραγκιόζη και θραύσματα της ρεμπέτικης παράδοσης των προσφύγων της Πάτρας με επίκεντρο το θέατρο Απόλλων. Με σκηνικό την πρόσοψη του θεάτρου «Απόλλων» αλλά και τον ανοιχτό χώρο της πλατείας Γεωργίου, θα έρθουν σε αντιπαράθεση αλλά και θα συντεθούν η αστική με τη λαϊκή κουλτούρα φτιάχνοντας το ετερόκλητο ψηφιδωτό της πόλης.

 

Σε συνέχεια της περφόρμανς, στο παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκής, θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικο έργο «Νήματα Μνήμης». 

 

 

 

Η Εγκατάσταση εμπεριέχει ένα «ηχητικό τοπίο» συντεθειμένο από ήχους που φέρνουν στην μνήμη αυτούς των μηχανών της κλωστοϋφαντουργίας εν λειτουργία, καθώς και ντοκουμέντα από αφηγήσεις  και περιγραφές  πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

 

Το ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό έργο εγκατάσταση στο εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκής θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο  σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

 

 

Συντελεστές

 

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Φάνης Δίπλας

 

Λογοτέχνης - Συγγραφέας: Βασίλης Λαδάς

 

Δραματολόγος: Έλενα Αλεξανδράκη

 

Ενδυματολόγος – Σκηνογράφος: Κέννυ Μακ Λέλλαν

 

Εγκατάσταση Πειραϊκής-Πατραϊκής:  Δανάη Στράτου

 

Βίντεο Μάπινγκ και Εικόνα: Εύα Βλαχάκη, Θοδωρής Λιβαθινός

 

Ερευνητές: Διονύσης Καρατζάς, Ισίδωρος Σιδερόπουλος, Μίνα Πετροπούλου

 

Ιστορικός Σύμβουλος: Γιώργος Θεοδωρίδης

 

Σύμβουλος Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής: Γρηγόρης Μικρώνης

 

Καραγκιοζοπαίχτης: Χρήστος Καλπουζάνης

 

Σύμβουλοι Βιομηχανικών Κτηρίων και Αρχιτεκτονικής: Νίκος Σαραφόπουλος, Ξενοφών Παπαευθυμίου

 

Σύμβουλος Ιστορίας Καραγκιόζη και Ρεμπέτικου: Άρης Μηλιώνης

 

Μουσική: Papercut, Νίκος Μαυρίδης

 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Ευσταθία Δρακονταειδή

 

Ηθοποιοί: Δημήτρης Γεωργαλάς, Γεωργία Καλογεράτου, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Γιώργος Μάρκου, Νικόλας Τσίχλας

 

 

 

Παραστάσεις:

 

Η  περφόρμανς θα παρουσιαστεί στο κοινό της Πάτρας στις 26, 27 και  28 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Γεωργίου στις 20:30 και θα ακολουθήσει διαδικτυακό

 

 

 

 

 

φεστιβάλ όπου θα παρουσιαστούν και οι 4 παραγωγές ( Πάτρα, Κέρκυρα, 2 Ιταλία ) του έργου NeTT.

 

Το υλικό που συγκεντρώνεται από την ομάδα έργου θα ανεβαίνει σταδιακά  σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα  να παρακολουθούν την εξέλιξη του πρότζεκτ και να αντλούν υλικό και πληροφορίες για την ιστορία της Πάτρας.

 

Λόγω των περιοριστικών μέτρων τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ιταλία ΄΄ένα πρώτο βίντεο από το έργο διάρκειας 32’ εστάλη  και παρουσιάστηκε στις πόλεις Ruvo di Puglia και Lecce της Ιταλίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και για την προστασία του κοινού επιβάλλεται η έγκαιρη προσέλευση στο ταμείο του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων για την παραλαβή του δελτίου εισόδου (Δωρεάν Είσοδος).

 

Οι θεατές θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου μία ημέρα πριν την παράσταση επιλογής τους

 

Συγκεκριμένα :

 

Για την παράσταση του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου από το ταμείο του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου από τις 10 έως 16:00

 

Για την παράσταση της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου από τις 10 έως 16:00

 

Για την παράσταση της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου την Κυριακή 27  Σεπτεμβρίου από τις 10 έως 16:00

 

 

 

Οι θεατές θα πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκα προστασίας

 

 

 

Ένα ρεσιτάλ για φωνή και κλασική κιθάρα με σημείο αναφοράς τα ταξίδια που κάνει ο καθένας στο διάβα του. Ταξίδια του νου και της ψυχής, περιπλανήσεις σε θάλασσες και χώρες μακρινές, στα λιμάνια της Ευρώπης, στις γειτονιές της Μεσογείου αλλά και σε αγαπημένα μέρη της Ελλάδας.

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ένας από τους ιδιαίτερους ερμηνευτές της γενιάς του και ο Χάρης Πεγιάζης, διακεκριμένος μουσικός, συναντιούνται επί σκηνής για ένα μοναδικό ρεσιτάλ για φωνή και κιθάρα.

Διαχρονικά τραγούδια από το φάσμα της Ευρωπαϊκής & εγχώριας μουσικής σκηνής, μελωδίες της Μεσογείου αλλά και τραγούδια από την παραδοσιακή μας μουσική μπερδεύονται γλυκά με τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Χρήστου Κωνσταντόπουλου. Κι όλα αυτά υπό το πρίσμα της μαγείας της κιθάρας του Χάρη Πεγιάζη.

Τα κείμενα που συνοδεύουν την μουσική αυτή παράσταση έχει συνθέσει η ποιήτρια Νίκη Κωνσταντόπουλου.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 9.30μμ, ο μαγικός κήπος του "Πολύεδρου" μας περιμένει για να γίνουμε συνοδοιπόροι, μπαίνοντας στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα και στη μαγεία των μουσικών ταξιδιών των δύο πατρινών καλλιτεχνών.

 

Info:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ταξίδια

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Χρήστος Κωνσταντόπουλος (τραγούδι) | Χάρης Πεγιάζης (κιθάρα)

ΚΕΙΜΕΝΑ: Νίκη Κωνσταντοπούλου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.30

ΤΟΠΟΣ: Πολύεδρο - κήπος, Κανακάρη 147 Πάτρα

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2610 277 342

Είσοδος: 10€ εισιτήριο θεάματος

 

 

Στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού (21-27/9/2020) που αποτελεί μια από τις δράσεις του έργου SPARC, το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020», η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων και το πλήρωμα 222 διοργανώνουν την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 21.30 στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων (Ακτή Δυμαίων 84) την Απονομή των Βραβείων του 55ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού του Πατρινού Καρναβαλιού 2020.

Στην ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί η Απονομή των Βραβείων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 και του Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Καρναβαλιού των Μικρών 2020.

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).

 

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στο Υπαίθριο Θέατρο του Αιγίου Γεώργιος Παππάς και ώρα 20:30, θα λάβει χώρα ο θεατρικός μονόλογος «Η πόρνη από πάνω», το αριστούργημα του Αντώνη Τσιπιανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Πατρώνη.

Η παράσταση έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Το έργο

 

Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε….. ‘’

 

Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. ‘Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 90 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη.

 

Συντελεστές

 

Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης

Φωτισμοί: Ελένη Αναγνωστοπούλου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μηνάς Μινατσής

Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ρουμπής

Επιμέλεια σκηνικού: Ματθαίος Δαμίγος

 

Τιμές εισιτηρίων

 

Γενική είσοδος: 15€

Φοιτητικό- Ανέργων-Προπώληση: 12€

Προπώληση VIVA.GR, Βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Σκέψη», Κατάστημα «Ρεζέρβα»

 

Η σάτιρα θα βρεθεί στο επίκεντρο στην εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στο πλαίσιο  του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού  Sparc που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020».

Πρόκειται για τη σατιρική βραδιά «Εξ αμάξης: Δεν θα πεθάνουμε ποτέ» κατά την οποία θα παρουσιαστούν δυο θεατρικές παραστάσεις και συγκεκριμένα ένα θέατρο δρόμου και ένα σατυρικό δρώμενο: «Ζητείται γελωτοποιός» από το Θέατρο Επίκεντρο και «Συνομήλικοι» από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ».

«Ζητείται γελωτοποιός»

Τι φαντάζεστε ότι μπορεί να συμβεί εάν δοκιμάζατε να περάσετε από ακρόαση για τη θέση του γελωτοποιού σε έναν βασιλιά ο οποίος είναι ικανός να σας αποκεφαλίσει εάν δεν καταφέρετε να πάρετε τη θέση?
Η υπόθεση του συγκεκριμένου θεάτρου δρόμου αφορά έναν σεφ ζαχαροπλαστικής ο οποίος δοκιμάζει την τύχη του και παρουσιάζεται στην οντισιόν για γελωτοποιούς, μπροστά σε έναν πολύ ευερέθιστο βασιλιά, ο οποίος αποκεφαλίζει όποιον αποτυγχάνει. Ο Σύμβουλος του Βασιλιά όμως, που βρίσκεται δίπλα του στην ακρόαση, καταφέρνει να βοηθήσει τον ήρωά μας και να ανατρέψει την εξέλιξη της ιστορίας.
Βασισμένο στο έργο του David Gurzon «A fool’s audition»
Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσάκωνας
Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Μετάφραση, διασκευή και προσαρμογή σε καρναβαλικό ύφος: Ίλια Ράγκου
Παίζουν: Γιώργος Λογαράς, Γιώργος Κομνινόγλου και Κωνσταντίνα Μαγκαφά
Για ηλικίες από 5 έως 105 ετών
Διάρκεια έργου: 20 λεπτά
Χρηματοδότηση: ίδιοι πόροι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος


«Συνομήλικοι»
Το σατυρικό δρώμενο βασίστηκε σε επιλογές παρμένες από το λεύκωμα «Συνομήλικοι» του Αρκά.  Επιλέχτηκε γιατί η τρίτη ηλικία εσχάτως, περνάει δύσκολες μέρες αλλά μάχεται και τα καταφέρνει ενάντια στο ζόφο που μας περιβάλει.
Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο Πέτρος Μαρτινίδης:

«Μέχρι στιγμής, ό,τι καλύτερο έχει βρεθεί για να αποφύγει κανείς να πεθάνει νέος είναι τα γεράματα. Μόνο που, όταν δεν συνοδεύονται από αρρώστιες, συνοδεύονται από τη γελοιοποίηση. Λίγο να φροντίσει κανείς την εμφάνισή του, θεωρείται ότι «γαμπρίζει», «νεάζει» ή «παλιμπαιδίζει» και λίγο να εγκαταλειφθεί στην ατημελησία αντιμετωπίζεται σαν να περιέπεσε σε γεροντική μελαγχολία ή σε άνοια. Κορώνες χάνεις, γράμματα κερδίζουν οι άλλοι, αυτό είναι το αδιέξοδο της κατ' ευφημισμό «τρίτης ηλικίας». Οι τρεις κεντρικοί ήρωες της ιστορίας μας -ο Γεράσιμος, ο Χαράλαμπος και ο Ζαχαρίας, ο σκύλος- αποτελούν τέλειες επιτομές τριών βασικών στάσεων απέναντι στον θάνατο: πλήρης άρνηση, συνετή αποδοχή ή οργισμένος συμβιβασμός. Την πλήρη άρνηση εκφράζει ο σχεδόν ενενηντάχρονος Χαράλαμπος, την αποδοχή ο εβδομηνταπεντάχρονος Γεράσιμος και τον οργισμένο συμβιβασμό ο «συνομήλικος» (εντεκάχρονος) σκύλος του.

Ο επιούσιος του Γεράσιμου συνορεύει με τη λιμοκτονία και η μόνη ανατροπή που επιδέχεται η καθημερινότητά του, όπως του προτείνει ο Ζαχαρίας, είναι να κάθεται στην τηλεόραση και να βλέπει το ντιβάνι, αντί να κάθεται στο ντιβάνι και να βλέπει τηλεόραση. Από τέτοιες αφορμές για κατάθλιψη, ο Αρκάς καταφέρνει να βγάζει συνεχές γέλιο. Μ' ένα εκφραστικό σκίτσο, που αναδεικνύει εξαιρετικά το φτωχικό δυάρι του συνταξιούχου και τα τοπία των δημόσιων χώρων όπου βγάζει βόλτα τον σκύλο του. Ιδίως, όμως, με το χιούμορ ενός σκύλου το οποίο διατηρείται εκπληκτικά δηκτικό, καίτοι ο ίδιος δυσκολεύεται πλέον να δαγκώσει».

Αυτή τη φορά το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» θα παρουσιάσει τους ήρωες του μεγάλου μας σκιτσογράφου ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ. Με μάσκες δηλαδή και κοστούμια, όπως τα σχεδίασε ο ίδιος ο Αρκάς.
ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)
ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΙ
Ζαχαρίας: Κατερίνα Λειβαδά
Γεράσιμος: Θοδωρής Σίδερης
Χαράλαμπος: Αντώνης Παπαγεωργίου
Σερβιτόρα: Ελίνα Δημητριάδη

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).


  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE