Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι οι μετρ του home entertainment μιας και αυτοί το δημιούργησαν, όμως οι Ευρωπαίοι παραμένουν αταλάντευτοι στην αρχή τους ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου ελεύθερο στην πρόσβασή του. Ετσι λοιπόν τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε κλεισμένοι κατ’ οίκον, τα υπουργεία Πολιτισμού πολλών ευρωπαϊκών χωρών μετατρέπουν τους ιστοτόπους τους σε πλατφόρμες όπου περιηγείται κανείς οργανωμένα σε όλες τις δωρεάν επιλογές για όπερα, βιβλιοθήκες, κινηματογράφο, θέατρο, εκδόσεις, ακόμα και μαθήματα ιστορίας της τέχνης.

 

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα φροντίζοντας να υπάρχει ένα σοβαρό αντίβαρο στα συνδρομητικά αμερικανικά κανάλια. Θα αναρωτηθείτε τι γίνεται με το δικό μας υπουργείο, το οποίο διαθέτει μια αρκετά χρηστική ιστοσελίδα. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε μια αντίστοιχη μεγάλη κίνηση.

 

Αντιθέτως κάποια από τα δικά μας συνδρομητικά κανάλια αποφάσισαν να δώσουν ελεύθερα κάποιες παραγωγές πολιτιστικού περιεχομένου, όπως το Cosmote History. Οι ομιλούντες άλλες γλώσσες πάντως μπορούν να βρουν παρηγοριά για ποιοτικό περιεχόμενο με πλούσιο υλικό. Οι γαλλόφωνοι ας επισκεφθούν τη διεύθυνση του ministere de la culture (www.culture.gouv.fr) το οποίο έχει φτιάξει κατηγορία #Culturecheznous που λειτουργεί ως ομπρέλα για τα δωρεάν ψηφιακά της Οπερας του Παρισιού, του Κέντρου Πομπιντού, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του περίφημου Παλέ ντε Τοκιό για τη σύγχρονη τέχνη, κ.λπ. Ο πολιτισμός είναι το σπουδαιότερο εθνικό κεφάλαιο των Γάλλων και έτσι φροντίζουν μέσα από τον ιστότοπο του δικού τους υπουργείου και τους επαγγελματίες του πεδίου αυτού, ενημερώνοντάς τους για το τι θα γίνει με τις επιχορηγούμενες παραγωγές και συμβάσεις. Οι Ιταλοί που έχουν χτυπηθεί όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τον ιό, επίσης φρόντισαν να αποκτήσει το υπουργείο τους αντίστοιχες υπηρεσίες για το φιλότεχνο κοινό. Στη διεύθυνση www.beniculturali.it υπό την ετικέτα «La cultura no si ferma» υπάρχουν μαζεμένες εικονικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκδόσεις, θέατρο, σινεμά με πληροφορίες ανά γεωγραφική περιοχή. Καλούν μάλιστα όποιον θέλει να προσθέσει περιεχόμενο στην ψηφιακή δεξαμενή, ώστε να βοηθήσει τους συμπατριώτες του που είναι κλεισμένοι στο σπίτι.

 

Οι Ισπανοί που τώρα βιώνουν την αγριότητα των μαζικών κρουσμάτων και των αυξημένων θανάτων, μαθαίνουν τεχνικές επιβίωσης μέσα στην καραντίνα. Το υπουργείο Πολιτισμού (culturaydeporte.gob.es) τους έχει στην ιστοσελίδα του κατηγορία «La cultura en tu casa» με μπόλικα πράγματα να δει κανείς. Από τα ωραιότερα νομίζω ότι είναι η γνωριμία με παλιότερους ή πιο σύγχρονους καλλιτέχνες. Το Πράδο, λ.χ., προσφέρει δωρεάν online μαθήματα για τη ζωή του Βελάσκεθ, αλλά υπάρχουν και πινακοθήκες που διαθέτουν το αρχείο τους με προφορικές συνεντεύξεις σύγχρονων καλλιτεχνών. Σίγουρα μέχρι να τελειώσει ο περιορισμός στο σπίτι όχι μόνο θα έχουμε μάθει πράγματα, αλλά θα έχουμε φρεσκάρει και τις γλώσσες μας.

Εφημερίδα Καθημερινή

Με 1.429 παραγωγές, 13.374 παραστάσεις και 5.464 καλλιτέχνες να έχουν περάσει από τις διάσημες σκηνές της, η γνωστή σε όλους ως Opéra είναι για πολλούς όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η πιο διάσημη Όπερα στον κόσμο.

Η Όπερα του Παρισιού μοιράζει τις παραγωγές της στο Γκαρνιέ και τη Βαστίλη και υποστηρίζει ένα μεγάλο μόνιμο προσωπικό, που περιλαμβάνει την 170μελή ορχήστρα, μια χορωδία 110 ατόμων και τα 150 μελή του μπαλέτου.

Κάθε χρόνο, η Opéra παρουσιάζει σχεδόν 380 παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και άλλα κονσέρτα, με συνολικά 800.000 θεατές, το 17% των οποίων έρχονται από το εξωτερικό, δεν αποτελεί μόνο ένα πολιτιστικό, αλλά και ένα τουριστικό τοπόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας. Υπό την επωνυμία Opéra National de Paris, ανεβάζει κυρίως όπερες στο σύγχρονο θέατρο 2.700 θέσεων Opéra Bastille που άνοιξε το 1989, και μπαλέτα και κάποιες κλασικές όπερες στο παλαιότερο 1.700 θέσεων Παλαί Γκαρνιέ που άνοιξε το 1875.

Κλειστή εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η Όπερα ξεκινάει τις online παραστάσεις, οι οποίες διατίθενται στο κοινό δωρεάν και για μία εβδομάδα.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το παρακάτω και μπορείτε να το δείτε εδώ, όπως ακόμα και μια ποικιλία από παραστάσεις μπαλέτου και συναυλιών. Στο site της Όπερας μπορείτε να κάνετε και ένα διαδικτυακό περίπατο και να απολαύσετε την ομορφιά της Όπερας Γκαρνιέ.

6 – 12 Απριλίου: The Barber of Seville (2014)
13 – 19 Απριλίου: Tribute to Jerome Robbins (2018)
20 – 26 Απριλίου: The Tales of Hoffmann (2016)
27 Απριλίου – 3 Μαΐου: Carmen (2017)
17 Μαρτίου – 3 Μαΐου: Cycle of Tchaikovsky’s six symphonies

Διαγωνισμό κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου για το 2020, με αυξημένα χρηματικά έπαθλα προκηρύσσει το υπουργείο Πολιτισμού́ και Αθλητισμού με στόχο την προαγωγή του της εγχώριας θεατρικής συγγραφικής δραστηριότητας.

 Τα βραβεία του διαγωνισμού θα είναι τρία: Το Κρατικό́ Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου το οποίο θα συνοδεύεται από χρηματικό́ έπαθλο 7.000 ευρώ., το Κρατικό́ Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά, με χρηματικό́ έπαθλο: 5.000 ευρώ και το Κρατικό́ Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς, με χρηματικό́ έπαθλο: 5.000 ευρώ.
Με εντολή της  Υπουργού  Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη αυξήθηκε  κατά πολύ το χρηματικό έπαθλο που συνόδευε τα βραβεία, λόγω των δυσχερών συνθηκών με τις οποίες δοκιμάζεται η καλλιτεχνική δημιουργία. Σημειώνεται ότι η  αρμόδια Επιτροπή́ μπορεί να απονέμει και έπαινο σε έργο που δεν βραβεύτηκε αλλά́ διακρίθηκε για την τόλμη και την καινοτομία του.

Τα έργα μπορούν να ανήκουν σε όλα τα είδη της δραματικής τέχνης. Πρέπει να είναι γραμμένα απευθείας στην ελληνική́ γλώσσα και όχι μεταφρασμένα στα ελληνικά. Σημειώνεται ότι τα έργα που θα βραβευθούν, θα διαβιβαστούν από́ το ΥΠΠΟΑ στους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πιθανή ένταξή τους στον καλλιτεχνικό́ προγραμματισμό́ τους.

Οι θίασοι του ελεύθερου θεάτρου που θα εντάξουν στο ρεπερτόριό τους έργα που έχουν τιμηθεί με Κρατικό́ Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού έργου, επιχορηγούνται από́ το ΥΠΠΟΑ για το ανέβασμα τους, με τους όρους που εκάστοτε ισχύουν. Όσοι ενδιαφέρονται για τη λίστα των βραβευμένων έργων, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τηρεί αναλυτική́ βάση δεδομένων που είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο μαζί με την περίληψή των έργων και το βιογραφικό των συγγραφέων τους.

Η υποβολή́ των έργων από́ τους ενδιαφερόμενους, θα ξεκινήσει από́ την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 μέχρι και την Παρασκευή́ 15 Ιουνίου  2020.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και να ζητούν διευκρινίσεις -μέσω email λόγω των ειδικών συνθηκών- στην εξής διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ενημερώνει  έως και την Παρασκευή 10/4/2020, σε εφαρμογή των κείμενων διατάξεων και της εκδοθείσας στις 24/3/2020 σχετικής ΥΑ, προβαίνει σε πλήρη αναστολή εξυπηρέτησης κοινού με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα εξυπηρετούνται μόνο εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού.

Την παράταση κατά εξήντα ημέρες της προθεσμίας υποβολής προσφορών , για την εκμίσθωση του κληροδοτήματος ΑΦΩΝ ΚΟΛΛΑ , αποφάσισε ομόφωνα στην δια περιφοράς συνεδρίασή που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα 30 Μαρτίου),  το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων. Ως νέα καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ορίστηκε η 29η Μαΐου 2020. 

Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι , για το κτίριο του κληροδοτήματος ΑΦΩΝ ΚΟΛΛΑ, έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλος αριθμός υποψηφίων μισθωτών, οι οποίοι λόγω των συνθηκών που επικρατούν, αδυνατούν να υποβάλλουν εγκαίρως προσφορά .

Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις υποβολής προσφορών και συμμετοχής στη δημόσια πλειοδοτική με κλειστές

προσφορές δημοπρασία,  για την εκμίσθωση του κτιρίου κληροδοτήματος

ΑΦΩΝ ΚΟΛΛΑ , είναι αναρτημένες στα site του Πολιτιστικού Οργανισμού (patrasculture.gr) και του Δήμου Πατρέων (e-patras.gr).

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE