Το Πανεπιστήμιο Πατρών με φορείς την Παθολογική Κλινική και Τμήμα Λοιμώξεων και το ΚΕΔΜΟΠ-Χάρισε Ζωή, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία βιοτεχνολογίας ProtATonce που εδράζεται στο Ινστιτούτο Δημόκριτος στην Αθήνα ξεκίνησαν Μελέτη Ελέγχου Αντισωμάτων έναντι COVID19 με την τεχνική Luminex σε ασυμπτωματικούς αιμοδότες.

 

Στόχοι της μελέτης είναι:

 

Η ανίχνευση σε δείγμα πληθυσμού >1.000 αιμοδοτών του ποσοστού ατόμων με αντισώματα έναντι του COVID19 (N, S1, RBD) με την τεχνική Luminex. Η ανάλυση αυτή θα βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας COVID19.

Η συγκριτική ευαισθησία και ειδικότητα της τεχνικής Luminex με υπάρχουσες ELISA. Όλα τα «θετικά» δείγματα θα συγκριθούν και με κοινή ELISA.

Η ανάλυση του είδους των αντισωμάτων έναντι COVID19 (N, S1, RBD) και η ύπαρξη τυχόν διασταυρούμενης αντίδρασης (cross-reactivity) με αντισώματα έναντι και λοιπών «κοινών κορωνοϊών» (HKU1, NL63, V08B, OC43, 229E). Η ανάλυση αυτή θα βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιο είναι το καταλληλότερο («ειδικότερο») αντίσωμα για τον COVID19.

Η διερεύνηση αν τα αντισώματα COVID19 μπορούν να ελεγχθούν το ίδιο αποτελεσματικά και σε στοματικό επίχρισμα αντί σε δείγμα αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον τον πιο εύκολο έλεγχο αντισωμάτων στον πληθυσμό αφού η λήψη του υλικού θα γίνεται πολύ εύκολα χωρίς ανάγκη λήψη αίματος.

 

Η Μελέτη Ελέγχου Αντισωμάτων έναντι COVID19  έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

 

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν   οι κάτοικοι της περιοχής της Αγίας Τριάδας Πατρών, καθώς αντίκρισαν «σφραγισμένο» το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης της Εθνικής Τράπεζας. Το μηχάνημα λειτουργούσε μέχρι και την περασμένη Κυριακή κανονικά, αλλά από την επομένη, όχι μόνο σταμάτησε να λειτουργεί αλλά καλύφθηκε πλήρως.

 

Όλα αυτά έγιναν απροειδοποίητα, όπως καταγγέλλουν   κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δηλώνουν την απογοήτευσή τους επειδή σταμάτησε να λειτουργεί το ΑΤΜ που εξυπηρετούσε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

 

Υπενθυμίζουμε πως πριν έναν χρόνο περίπου είχε κατεβάσει ρολά το υποκατάστημα της Αγίας Τριάδας στους «Πέντε δρόμους», το οποίο λειτουργούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Οι υπηρεσίες του υποκαταστήματος μεταφέρθηκαν τότε στο κατάστημα της Γούναρη ενώ κανονικά λειτουργούσε το ΑΤΜ εξυπηρετώντας τους συναλλασσόμενους της περιοχής.

 

 

 

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Αίγιο, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών και χρηματική ποινή 1000 ευρώ για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

 

 

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αγνώστων δραστών για απόπειρα ληστείας

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας και παράβαση του νόμου για τα όπλα σε βάρος δύο αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες το πρωί, στη Ράχη Δυτικής Αχαΐας, επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, πλησίασαν υπάλληλο των ΕΛ.ΤΑ. που κινούνταν με αυτοκίνητο και αποπειράθηκαν με την απειλή όπλου να της ανακόψουν την πορεία.

Η υπάλληλος διέφυγε των δύο δραστών, οι οποίοι την ακολούθησαν με την μοτοσικλέτα, μέχρι τα Σαγέικα Δυτικής Αχαΐας, όπου εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους.

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης     

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Αγρινίου, ένας ημεδαπός άνδρας διότι σε τροχονομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε αυτοκίνητο υπό την επήρεια μέθης.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

 

Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Αιτωλικό, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, ένας ημεδαπός άνδρας διότι οδηγώντας αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, προκαλώντας υλικές ζημιές στο όχημα και σε τροχονομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης.

 

--

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο  κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Τα στοιχεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι αδιάσειστα: Στη χώρα μας 15.000 άτομα ετησίως   πεθαίνουν από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα, με το αντίστοιχο ποσοστό Παγκοσμίως να κυμαίνεται  στα 7 εκατομμύρια άτομα.

Για το 2020  ως πρωταρχικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος έχει τεθεί η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης. 

Με δεδομένη την εμφάνιση νέων ελκυστικών προϊόντων καπνού όπως οι ατμοποιητές και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που έχουν στόχο να προσελκύσουν μια νέα γένια χρηστών καπνού, στόχος είναι η ορθή ενημέρωση όλων σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες και των νέων μη καιόμενων καπνικών προϊόντων.

Ενθαρρυντικά ωστόσο είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη μείωση των καπνιστών στη χώρα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο 2020, στην Ελλάδα, οι καθημερινοί καπνιστές (ένα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα) έχουν μειωθεί στο 17%, οι περιστασιακοί καπνιστές (λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα) στο 11%, ενώ 33% είναι πρώην καπνιστές (διακοπή προ-εξαμήνου) και 37% δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Με την ευρεία εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αναμένουμε περαιτέρω θετικά αποτελέσματα.

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος υπενθυμίζει σε όλους μας το χρέος για μια ζωή απελευθερωμένη από μια βλαβερή συνήθεια που επηρεάζει την υγεία μας. Η συνολική τελευταία προσπάθεια της πολιτείας μας βρίσκει συμμαχητές σε μια αντικαπνιστική εκστρατεία που σκοπό έχει να μειώσει τους θανάτους και στην χώρα μας από τον εθισμό της χρήσης του καπνού. Η εφαρμογή του τελευταίου νόμου δεν αποτελεί για μας μια τυπική υποχρέωση, αλλά την κορυφαία επιλογή αγωγής υγείας, που θα οδηγήσει σε πολίτες απαλλαγμένους από έναν εθισμό που ευθύνεται για ασθένειες με σοβαρές συνέπειες στην λειτουργία του οργανισμού μας» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους κλειστούς χώρους καθαρούς, απαλλαγμένους από τα βλαβερά προϊόντα του καπνού. Η εστίαση των πολιτών να γίνεται σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, που η παραμονή τους δεν θα τους μετατρέπει σε παθητικούς καπνιστές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν όλα τα στελέχη της δημόσιας υγείας, στην μεγάλη προσπάθεια να περιφρουρήσουμε την πίστη εφαρμογή μιας νομικής διάταξης που προστατεύει την ίδια την ζωή» κατέληξε ο κ. Μπονάνος. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας   έχει ως προτεραιότητα  την ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο τη μείωση της δεξαμενής νέων καπνιστών. Έτσι μέσω της Διεύθυνσης Υγείας έχει πραγματοποιήσει ελέγχους  σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, αθλητικούς χώρους, φροντιστήρια και Δημόσιες Υπηρεσίες. Επιπλέον στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένοι υγειονομικοί έλεγχοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας σε σχέση  την  απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Επιπρόσθετα έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό και  έχει συμμετάσχει με ενημερωτικά περίπτερα  σε εκθέσεις και σε δημόσιους χώρους διανέμοντας  έντυπο ενημερωτικό υλικό. Οι ανωτέρω δράσεις και ενέργειες έχουν  στόχο να βοηθήσουν τους καπνιστές να λάβουν την απόφαση να διακόψουν το κάπνισμα ή όσους δεν καπνίζουν να μην το αρχίσουν καν.

 

 

Το έργο FAME Road επιδιώκει την ενεργητική συμμετοχή των μελών της τοπικής κοινότητας στην ανακάλυψη και την προώθηση της ταυτότητας της περιοχής τους, με έμφαση στους τέσσερις βασικούς άξονες που συνθέτουν το ακρωνύμιο του έργου: το φαγητό/γαστρονομία (F), την τέχνη/πολιτισμό (A), τις μετακινήσεις (M) και την ενέργεια/εξοικονόμηση πόρων (E). Στην περιοχή της Αιγιάλειας το έργο συγχρηματοδοτεί, εκτός των άλλων δράσεων, και  την αποκατάσταση των Παλαιών Σφαγείων στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου,  ως πολυχώρου/hub που θα φιλοξενεί τις δράσεις του έργου. 

Οι λέξεις-κλειδιά που προέκυψαν κατά τις συναντήσεις των Ελλήνων και Ιταλών εταίρων του έργου ήταν η βιωσιμότητα, η εξοικονόμηση πόρων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στην αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, και, τέλος, το ενδιαφέρον για την παραγωγή και την επιλογή για κατανάλωση ποιοτικών και αυθεντικών προϊόντων. 

«Το έργο προχωράει», δήλωσαν με μία φωνή οι εταίροι, «και εργαζόμαστε σκληρά για να δούμε την αρχική ιδέα να μετατρέπεται σε πράξη. Το “πάντρεμα” των δύο πολιτισμών, της Δυτικής Ελλάδας και της Απουλίας της Ιταλίας, μπορεί να συμβάλλει στην ανταλλαγή στοιχείων και στην τελική δημιουργία ενός κοινού προϊόντος (γαστρονομίας ή καλλιτεχνικής δημιουργίας), είναι μόνο ένα από τα πολλά αποτελέσματα που αναμένουμε από αυτό το έργο».

Σε αυτό το πνεύμα, οι δύο Έλληνες εταίροι, ο Δήμος Αιγιαλείας και η ERFC, με απόλυτο σεβασμό στην κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά και με την ακλόνητη πίστη ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια και το έργο που έχει ξεκινήσει, πάντοτε με υπευθυνότητα και ασφάλεια, καλούν τους ενεργούς πολίτες και τους φορείς που εμπλέκονται στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής μας να συνεισφέρουν στο έργο FAME Road, με απόψεις και ιδέες που θα έχουν ως απώτερο στόχο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών-τουριστών στην Αιγιάλεια.

 «Μένουμε ασφαλείς» και καλούμε τους ως άνω ενδιαφερόμενους να στείλουν τις ιδέες τους στην ειδική φόρμα που θα βρουν στην ιστοσελίδα του έργου www.fameroad.eu 

 

 

Το FAME ROAD είναι ένα από τα  έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Πρόκειται για ένα διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και με εθνική συμμετοχή των δύο κρατών μελών (Ιταλία και Ελλάδα). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον καθορισμό μιας στρατηγικής διασυνοριακής ανάπτυξης μεταξύ της Απουλίας και της Ελλάδας για την προώθηση μιας δυναμικής οικονομίας βασισμένης σε έξυπνα, βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών των περιοχών αυτών.

www.greece-italy.eu

                 

Αισιοδοξούμε ότι θα κινητοποιήσουμε θετικά τους ενεργούς πολίτες της Αιγιάλειας, ώστε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας, για τη δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου ενδιαφερομένων φορέων εμπλεκομένων στους τομείς της Αγροδιατροφής, Τέχνης, Βιώσιμης Κινητικότητας, Ενέργειας, (Food, Art, Movement, Energy). Η καταγραφή και αξιοποίηση των προτάσεων και στοιχείων που θα μας παρέχουν,  θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Αιγιαλείας και στην ανάδειξή της ως ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού, δήλωσε ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δ. Αιγιαλείας, κ. Βασίλειος Χριστόπουλος, που παρακολουθεί στενά την υλοποίηση του έργου FAME ROAD.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE