Προσκλητήριο προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας, να συμμετέχει στην πανστρατιά εθελοντικής προσφοράς που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια, απευθύνει ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή που έστειλε σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 προς τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, ζητώντας τους να κινητοποιήσουν τα μέλη τους.

Η επιστολή απευθύνεται στον Σύνδεσμο βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ της Πάτρας, καθώς επίσης και στα Επιμελητήρια Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Σε αυτή, ο κ. Φαρμάκης υπογραμμίζει ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι η στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας και των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία έχουν σημαντικές ανάγκες σε υλικά και εξοπλισμό, καθώς επίσης και οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, σας ενημερώνω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα εγγραφής εθελοντών φορέων στην κεντρική ηλεκτρονική σελίδα της Περιφέρειας, (www.pde.gov.gr) και παρακαλώ θερμά να κοινοποιήσετε την πρωτοβουλία στα μέλη του φορέα σας, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση» αναφέρει ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «από τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της πανδημίας, δεν πρέπει λείπει κανείς, ιδιαίτερα όσοι με τον ένα ή άλλο τρόπο μπορούν να συνεισφέρουν στην περαιτέρω θωράκιση της δημόσιας υγείας».

«Είμαι βέβαιος ότι ο ιδιωτικός τομέας στη Δυτική Ελλάδα, έχοντας πολλαπλώς αποδείξει τον πατριωτισμό και την κοινωνική του ευαισθησία, θα βρεθεί μαζί μας στην πρώτη γραμμή και αυτής της μάχης. Μία μάχη που μας αφορά όλους, στην οποία μπήκαμε όλοι μαζί και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τη νικήσουμε» καταλήγει ο κ. Φαρμάκης.

Συνάντηση συνεργασίας είχε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, αστυνομικό υποδιευθυντή κ. Βασίλη Ροδόπουλο και με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) κ. Θανάση Γεωργάκη, στο πλαίσιο του καλύτερου σχεδιασμού των δράσεων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της νόσου. 

Στη συνάντηση έγινε καταγραφή της κατάστασης, επισημάνθηκαν σχετικά ζητήματα και όσα σημειώθηκαν θα αποτελέσουν σημεία ευρύτερης συζήτησης στην επικείμενη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού covid-19 που συγκροτήθηκε πρόσφατα με απόφαση Δημάρχου και στο πλαίσιο των διατάξεων της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της επικίνδυνης νόσου. Υπενθυμίζεται πως αντικείμενα της ομάδας, στην οποία συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και φορείς, είναι η χάραξη επιχειρησιακού σχεδιασμού, η λήψη αποφάσεων και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, καθώς και η υπεύθυνη ενημέρωση των δημοτών. 

"Δίνουμε το καλό παράδειγμα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις αρμοδιότητες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι παρούσα και στις έκτακτες ανάγκες. Με ενότητα και ομοψυχία δίνουμε τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό. Είμαστε μια φάλαγγα που ο ένας δίνει δύναμη στον άλλο, ώστε να μην μπορέσει τίποτα να μας νικήσει». Με αυτά τις φράσεις ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης συνόψισε την συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που εισήχθη προ ημερησίας διάταξης και κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση που γίνεται με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Μανώλη Αγιομυργιαννάκη που αποτέλεσε το ένατο κρούσμα του κορωνοϊου στη χώρα και το πρώτο θύμα. Άπαντες εξήραν το ήθος και την αγωνιστικότητα ενός αυτοδιοικητικού με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς για τον τόπο του.

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια, τονίζοντας ότι «η Δυτική Ελλάδα είναι από τις πρώτες της χώρας που υπέστη τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης».

Αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενημερωτικές δράσεις που έχουν γίνει, στην εκστρατεία για ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο ανοικτό κάλεσμα για εθελοντική δράση φορέων, στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και φυσικά στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει ομόφωνα τη διάθεση 554.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ενίσχυση σε κλίνες και εξοπλισμό ΜΕΘ των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας.

«Και δεν σταματάμε εδώ. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τις διοικήσεις των νοσοκομείων μας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Έχουμε ζητήσει την πλήρη καταγραφή αναγκών σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, αντιδραστήρια και μέσα ατομικής προστασίας με στόχο να αναζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε τρόπους και πόρους, ώστε να καλύψουμε αυτές τις επείγουσες ανάγκες» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικές προμήθειες σε υγειονομικό υλικό, ενώ η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προχώρησε και σε νέα παραγγελία ύψους 55.000 ευρώ όχι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες προστασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για να ενισχυθούν δομές με αυξημένες απαιτήσεις.

«Κινούμαστε συνέχεια στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσεων για να ανακουφίσουμε την καθημερινότητα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και προανήγγειλε πρωτοβουλίες με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών.

«Περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη για το σήμερα και το αύριο» τόνισε, επισημαίνοντας ότι κάθε σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται υπό τις νέες, δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται. «Τα σχέδια που κάναμε μέχρι και πριν από ένα μήνα, θα χρειαστεί να τα ξαναδούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις ανάγκες των νοσηλευτικών δομών αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αρμόδιος θεμάτων δημόσιας υγείας, ο οποίος επεσήμανε την συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών στην έκκληση της Περιφέρειας για εθελοντική αιμοδοσία και παρατήρησε: «Ενώνουμε δυνάμεις για να ξεπεράσουμε τον μεγάλο κίνδυνο, προστατεύοντας τις 700.000 ψυχές της Δυτικής Ελλάδας».

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα σύμπνοιας. Εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς το υγειονομικό προσωπικό για τον καθημερινό και δύσκολο αγώνα που δίνει, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Σημειώνεται ότι η πρώτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη με τη συμμετοχή μελών από διαφορετικά σημεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφάλισε τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο λογισμικό, ενώ έθεσε στη διάθεσή των περιφερειακών συμβούλων τα αναγκαία μέσα για την υλοποίηση της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη από τον χώρο τους.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ευχαρίστησε τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας και ιδιαίτερα τα στελέχη της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών δίνεται πλέον η δυνατότητα στο Περιφερειακό συμβούλιο να συνεδριάζει και με τηλεδιάσκεψη.

Ο επικεφαλής της «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ» Γιώργος Ρώρος σε ανακοίνωσή του προς το Δήμαρχο Πατρέων τονίζει:

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως πληροφορηθήκατε εχθές έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.

Ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Η Ώρα Πατρών σας ζητά να πραγματοποιήσουμε έκτακτη συνεδρίαση με λήψη απόφασης για το πώς ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, μπορούν να αποδώσουν τιμή στον αγωνιστή Μανώλη Γλέζου (ονοματοδοσία οδού ή πλατείας, ημερίδα από τον Πολιτιστικό Οργανισμό, δράσεις σε σχολεία όταν αρθεί η αναστολή λειτουργίας τους). Μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών θα αναδειχθεί η αγωνιστική δράση του διδύμου Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα.

Η συμβολή τους στο διαρκή αγώνα για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας!

Η πράξη μας αυτή θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για να θυμόμαστε την αξιέπαινη διαδρομή τους.

Οι αγώνες τους θα παραμείνουν φωτεινά παραδείγματα στο διηνεκές...

Εν αναμονή  απάντησης.
 

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, για τον «εμπαιγμό», των επιστημόνων της χώρας από την κυβέρνηση με αφορμή την εξαίρεσή τους από το επίδομα των 800 ευρώ, έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος και δικηγόρος. Κώστας Καρπέτας.

Όπως ανέφερε, δεν πρόκειται για μια απλή παράλειψη, ούτε για καθυστέρηση, αλλά για συστηματική απαξίωση της ταυτότητας και της προσφοράς μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας, οι οποίοι δίνουν εδώ και είκοσι μέρες έναν παροιμιώδη αγώνα επιβίωσης, χωρίς τελικά να βρίσκουν σύμμαχο την κρατική εξουσία.

Αναλυτικά στην παρέμβασή του ο κ. Καρπέτα ανέφερε τα εξής: «Μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους μας συγκυρία, η οποία έχει δημιουργήσει νέα – απολύτως καινοφανή τετελεσμένα και που τείνει να λάβει διαστάσεις παγκόσμιας τραγωδίας, καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Και αυτό απαιτεί πάνω απ’ όλα, σύμπνοια και ομοψυχία – πατριωτική με άλλα λόγια στάση, με την ευρύτερη έννοια του όρου. Γι’ αυτό και συνολικά, στηρίζουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, χωρίς να τονίζουμε εμφατικά τα λάθη και τις παραλείψεις της που γίνονται κατά περίπτωση.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή υπέρ των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες, αποφεύγουμε επιμελώς την κριτική στις κυβερνητικές ενέργειες ακόμα και αν αυτές, όπως πολλές φορές συμβαίνει, βρίσκονται σε λάθος δρόμο, έχουν ελλείψεις ή γίνονται πρόχειρα, με καθυστέρηση και χωρίς σχεδιασμό. Αυτήν όμως την φορά, δεν μιλάμε ούτε για μια απλή παράλειψη, ούτε για μια καθυστέρηση.

Αλλά για την συστηματική απαξίωση της ταυτότητας και της προσφοράς μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας, οι οποίοι δίνουν εδώ και είκοσι μέρες έναν παροιμιώδη αγώνα επιβίωσης, χωρίς τελικά να βρίσκουν σύμμαχο την κρατική εξουσία. 166.000 επιστήμονες, νιώθουμε σήμερα αποτροπιασμό για τον τρόπο με τον οποίο μας μεταχειρίζεται η Κυβέρνηση.

Για τους  δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους γιατρούς, τους λογιστές, τον επιστημονικός κορμό της χώρας, τα κουπόνια της ντροπής, τα voucher των 600 ευρώ που η Κυβέρνηση τους μοιράζει με περηφάνεια, είναι ευθεία επίθεση στην αξιοπρέπεια και στο επιστημονικό τους κύρος, στον αγώνα που δίνουν εδώ και μια δεκαετία βαθειάς ύφεσης να σταθούν σε ένα άρτιο επιστημονικό επίπεδο, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους απρόσκοπτα και να συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική οικονομία παρέχοντας το επιστημονικό τους έργο.

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός, έμπλεος αμετροέπειας, αλαζονείας και αδιαφορίας απέναντι στους επιστήμονες της χώρας, εξαιρώντας 166.000 ανθρώπους από την ενίσχυση τον 800 ευρώ και δίνοντας αντ’ αυτού ένα αχρείαστο για το σύνολο των επιστημόνων, που εδώ και χρόνια εργάζονται χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα για τα οποία θέλει η Κυβέρνηση δήθεν να τους επιμορφώσει, επιδοτώντας τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΚΕΚ, κουπόνι τηλεκατάρτισης, δημιουργεί πρωτίστως σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ζήτημα επιβίωσης.

Λυπάμαι πολύ που η Κυβέρνηση, βρήκε με ευκολία και χωρίς κανέναν ηθικό δισταγμό 11 εκατομμύρια ευρώ για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με σκοπό την ενημέρωση για το ζήτημα της πανδημίας, την ίδια στιγμή που οι πολίτες ενημερώνονται ούτως ή άλλως από επίσημη Κυβερνητική πηγή Καθημερινά.

Λυπάμαι πολύ που η Κυβέρνηση, αποφασίζει εκδικητικά και περιπαικτικά να μην παραχωρήσει, ενώ είναι γνωστό ότι διαθέτει, χρήματα για να στηρίξει τους χειμαζόμενους από την πανδημία επιστημονικούς κλάδους.

Λυπάμαι πολύ που σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, που το πρώτο μας μέλημα οφείλει να είναι η αλληλεγγύη και η εθνική ομοψυχία, η Κυβέρνηση επιλέγει να κοροϊδέψει 166.000 πολίτες, να υπονομεύσει το κύρος τους και την επιστημονικό τους επίπεδο, παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια όχι μόνο με την αξιοπρέπεια τους, άλλα κυρίως με την ζωή τους, με την επιβίωση τους.»

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE