Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Πρωτεύουσα Ξανά, αναφέρονται τα εξής:

 

Την 1η Μαρτίου 2021 με ανακοίνωσή μου έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή της Πάτρας διαχειριζόταν το θέμα της διέλευσης του τρένου από την πόλη και ειδικότερα το αίτημα για υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την Κανελλοπούλου όπως και στο τμήμα προς το νέο λιμάνι και τις νότιες συνοικίες, επέκταση που είχε προτείνει η δημοτική μας παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε γίνει αποδεκτή από το Σώμα.

 

Εφιστούσα τότε την προσοχή στο γεγονός ότι είχαν παρέλθει οκτώ μήνες από τον Ιούλιο του 2020 οπότε και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής παρουσίασε στην Πάτρα το σχέδιό του για τη σιδηροδρομική γραμμή και έξι μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2020 οπότε και μετά από συνάντηση του Δημάρχου της Πάτρας με τον Υπουργό στην Αθήνα, γνωστοποιήθηκε μέσω του Τύπου συμφωνία των δύο μερών ως προς τη διέλευση του τρένου από τον αστικό ιστό της Πάτρας, πλην του τμήματος Κανελλοπούλου έως Ρίο που εξακολουθούσε να  αποτελεί και το επίμαχο σημείο κοινής διεκδίκησής μας.

 

Τόνιζα τον Μάρτιο ότι περιέργως το θέμα της διέλευσης του τρένου για το οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  είχε ξεχαστεί όπως και οι πιέσεις της Πάτρας στο αρμόδιο Υπουργείο και καλούσα το Δήμαρχο να ενημερώσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί σε σχέση με αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την πόλη και τους πολίτες.

 

«Κάθε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε ματαίωση κάθε πιθανότητας υλοποίησής του με τη δικαιολογία της έλλειψης χρηματοδοτικών μέσων. Και τότε οι ευθύνες θα είναι συγκεκριμένες» επεσήμαινα τότε.

 

Ο κ. Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή της Πάτρας όχι απλώς δεν ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο -ως  όφειλαν- για τις ενέργειές τους και την πορεία των διαβουλεύσεων, αλλά διαχειρίστηκαν την υπόθεση κεκλεισμένων των θυρών αναλαμβάνοντας και την αποκλειστική ευθύνη της έκβασης των χειρισμών τους, κάτι που είθισται να πράττουν σε όλα τα μεγάλα θέματα.

 

Δυστυχώς σήμερα οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν. 

 

Ο Δήμαρχος της Πάτρας επιστρέφει με άδεια χέρια από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών μη έχοντας επιτύχει την αποδοχή της  υπογειοποίησης του τμήματος  της γραμμής  από το Ρίο έως Κανελλοπούλου, αλλά και στο τμήμα προς το νέο λιμάνι και τις νότιες συνοικίες οι οποίες δεν αναφέρονται και πουθενά στις συζητήσεις με τον Υπουργό. 

 

Αυτό το αδιέξοδο το οποίο είναι απόρροια των ενεργειών και των χειρισμών  της Δημοτικής Αρχής  που  για άλλη μια φορά επέλεξε να διευθετήσει μόνη της το θέμα χωρίς να επιδιώξει και να ενεργοποιήσει ένα ευρύ μέτωπο για την πόλη όπως επίμονα ανέφερε η παράταξή μας, δημιουργεί νέα δεδομένα για ένα έργο που βρίσκεται σε  άμεση συνάρτηση με την πόλη, με την εικόνα της και την ανάπτυξή της.

 

Οι κατά μόνας χειρισμοί του κ. Πελετίδη απέτυχαν.

 

Επιβάλλεται λοιπόν έστω και τώρα  να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να διερευνηθούν τρόποι κοινής δράσης σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

 

Το τρένο για την Πάτρα είναι έργο πνοής. Είναι έργο που θα χαρακτηρίσει την πόλη για τα επόμενα χρόνια. 

 

Απαιτείται κοινή δράση και σοβαρότητα.  

Διπλή ευκαιρία αναπτυξιακής προοπτικής και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών του σηματοδοτεί για τον Δήμο Ερυμάνθου η έναρξη της υδροδότησης των πρώτων Κοινοτήτων από το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου και της τουριστικής αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, βρέθηκαν στην Κοινότητα Βασιλικού, όπου συμβολικά άνοιξαν την βάνα στο δίκτυο ύδρευσης  «εγκαινιάζοντας» μία νέα εποχή για την περιοχή, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Φράγμα όπου συζήτησαν και συμφώνησαν τις επόμενες ενέργειες για την ανάδειξη και αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, ο σύμβουλος του Περιφερειάρχη, Χρήστος Μητρογιώργος, ο Αντιδήμαρχος, Ζώης Μαρτζάκλης και η Δημοτική Σύμβουλος Σοφία Ταλαγάνη.

Μετά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε «βρεθήκαμε στον Ερύμανθο, για δύο λόγους. Πρώτον, για την υδροδότηση οικισμών του Δήμου Ερυμάνθου από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, ολοκληρώνοντας μετά την αντίστοιχη υδροδότηση οικισμών της Δυτικής Αχαΐας την πρώτη φάση ενός μεγάλου έργου, και δεύτερον, για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του φράγματος». Ο κ. Φαρμάκης  διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Ερυμάνθου και συνεργάζεται στενά με τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, παρέχοντας τη δυνατότητα καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης και διαμόρφωσης συγκεκριμένου Σχεδίου προτάσεων για την περιβαλλοντική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής γύρω από το Φράγμα, μέσω Τεχνικού Συμβούλου.

«Γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης, όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλές άλλες παραλίμνιες περιοχές της χώρας. Το φράγμα μπήκε στη ζωή μας για να προσφέρει, όχι μόνο το πολύτιμο αγαθό του νερού αλλά και έναν νέο πόλο έλξης επισκεπτών στη Δυτική Ελλάδα», είπε και προσέθεσε πως «προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και να είναι όλοι σίγουροι πως θα το πετύχουμε. Έχουμε ήδη αποδείξει πολλές φορές ότι τίποτα δεν ξεχνάμε και τίποτα δεν αφήνουμε πίσω μας. Όμως, προτιμάμε να μιλάμε με τη δουλειά μας και όχι με λόγια. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από έργο και αποτέλεσμα. Από την εποχή των άυλων οραμάτων έχουμε ήδη περάσει στην εποχή των ορατών έργων…».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής δήλωσε: «με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τα χωριά μας υποδέχονται σήμερα το νερό από το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου για να ξεδιψάσουν. Ένα σπουδαίο έργο υποδομής που έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας και δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας. Η υδροδότηση από το Φράγμα σηματοδοτεί το τέλος του εφιάλτη της λειψυδρίας, ενώ την ίδια ώρα δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας με την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής. Όσον αφορά στην υδροδότηση καταρχάς από το Φράγμα παίρνουν νερό οι Κοινότητες Βασιλικού, Ισώματος και Φαρρών και δεκάδες οικισμοί, ενώ στην β’ φάση θα ακολουθήσουν ακόμη τέσσερις Κοινότητες. Ωστόσο πάγια διεκδίκησή μας είναι να πάρουν νερό και άλλα χωριά που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό.

Ο Δήμος μας, όμως, εστιάζει και στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, καθώς πρόκειται για μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους που μέσω ήπιων παρεμβάσεων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική ανάταση της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη για την αγαστή συνεργασία και την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να μπει επιτέλους το… νερό στο αυλάκι, αλλά και για το ενδιαφέρον του να πάμε όλοι μαζί τον τόπο μας ένα ακόμη βήμα μπροστά. Ήδη η Περιφέρεια ενέκρινε την χρηματοδότηση ανάθεσης σε Τεχνικό Σύμβουλο την καταγραφή των δυνατοτήτων της περιοχής και την ανάδειξη των πρακτικών που θα σηματοδοτήσουν την αξιοποίησή της και είμαστε βέβαιοι πως θα έχουμε σύντομα αποτέλεσμα, προκειμένου σε συνεργασία να εντάξουμε έργα στο Ταμείο Συνοχής ή στο νέο ΕΣΠΑ».

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Ο Δήμος Ερυμάνθου προχωρά στην ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία της παραλίμνιας περιοχής του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, καθώς πρόκειται να εκπονήσει στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για την περιοχή περιμετρικά του υδροταμιευτήρα ύδρευσης – Τεχνητή λίμνη Αστερίου.

Μέσω  του έργου «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την εκπόνηση σχεδίου με τίτλο: «Ανάδειξη – αξιοποίηση & προστασία παραλίμνιας περιοχής φράγματος Πείρου – Παραπείρου», που χρηματοδοτείται με 24.800 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα γίνει η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης (υφιστάμενες δημόσιες υποδομές υπηρεσίες, ιδιωτικές επενδύσεις, οικιστική ανάπτυξη) , θα προταθούν στρατηγικές για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μελέτης, θα εκπονηθεί σχέδιο μάρκετινγκ για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Σε συνέχεια του διαγωνισμού ιδεών με τίτλο  «Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης της Περιοχής του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου (Τεχνητή Λίμνη Αστερίου)» που προκήρυξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Μάρτιο του 2018, την κατάθεση Πρότασης – Ιδέας, και με δεδομένη την ουσιαστική ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Ερυμάνθου θεωρεί απολύτως αναγκαία τη σύνταξη ενός Σχεδίου – Οδικού Χάρτη, το οποίο θα αναλύει και θα παρουσιάζει με λεπτομέρεια όλες τις δυνατότητες και πρακτικές αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, κατέθεσε, σήμερα Τετάρτη 21 Απρίλη, 54 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, στεφάνια στα Δημοτικά Σχολεία Αγίας Σοφίας και Δροσιάς, τιμώντας τους αγωνιστές που διώχθηκαν από την χούντα.

Στην Πάτρα, τα Σχολεία, 26ο Δημοτικό στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και 17ο Δημοτικό στην περιοχή της Δροσιάς, είχαν μετατραπεί από τους πραξικοπηματίες, σε χώρους φυλάκισης των αγωνιστών που όρθωσαν το ανάστημά τους και δεν έσκυψαν το κεφάλι στη φασιστική, αμερικανοκίνητη δικτατορία και γι’ αυτό βασανίστηκαν και εξορίστηκαν.

Σε δήλωσή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας είπε:

«Τιμώντας κάθε χρόνο τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, τιμάμε τους αγώνες του ελληνικού λαού που είναι βαριά παρακαταθήκη για τις νέες γενιές και αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός και όλοι οι λαοί μπορούν να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα δίκια τους με αγώνες».

Η δημοτική παράταξη Ώρα Πατρών σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Οι πολίτες επιθυμούν η πόλη τους να εξελίσσεται και να παραδίδουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους επόμενους. Τα τελευταία χρόνια και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Δημοτική αρχή διαχειρίστηκε σημαντικά κονδύλια μέσω της ευρωπαϊκής Ένωσης με ΕΣΠΑ αλλά και κρατικές ενισχύσεις, μέσω προγραμμάτων Φιλόδημος (Α. Τρίτσης) αλλά και προγραμμάτων της Περιφέρειας όπως SPARC κ.α.

 

Όλο αυτό το διάστημα παρατηρούνται ιδιαίτερες καθυστερήσεις, ματαιώσεις διαγωνισμών, παρατάσεις με αποτέλεσμα η πόλη να υπολείπεται σε εξέλιξη έργων σε συνάρτηση με μεγάλα έργα που δεν έχουν ξεκινήσει. Και όμως από τα μικρότερα έργα έως και μεγαλύτερα η δημοτική αρχή δείχνει, είτε να μην έχει επίγνωση της θέσης της ως θεματοφύλακας των χρημάτων του πατραϊκού λαού αλλά και ως εγγυητής της παρακολούθησης και της επίβλεψης της πορείας των έργων και των εργοληπτών, που υπογράφουν τις συμβάσεις.

 

Πρόσφατο παράδειγμα η ΔΕΥΑΠ, μετά από καταγγελίες εργαζόμενης η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ αποφάσισε, να καταφύγει στην Αρχή Διαφάνειας. Μετά τρεις μήνες ζυμώσεων, επανατοποθετήσεων, διορθώσεων επί εγγράφων και επιμετρήσεων, ανέκρουσε πρύμναν, ανακάλεσε την απόφαση δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά και δυσπιστία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο Γενικός Διευθυντής σε έγγραφό προς τον Πρόεδρο εφιστά την προσοχή, ζητώντας σύγκληση του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου με σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης..... Τι μεσολάβησε και άλλαξε η απόφαση; Οφείλουν την απάντηση στους πατρινούς....

 

Η επιπολαιότητα και ανικανότητα της δημοτικής αρχής είναι τα περίφημα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΠ στα Ροΐτικα και στα Βραχνέϊκα που με παραπλανητικές πληροφορίες προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε άλλους στους προηγούμενους. Για την ιστορία η μελέτη ανατέθηκε μεν σε ιδιώτη μελετητή το 2013, αλλά το 2017 με δημοτική αρχή Πελετίδη το τότε διοικητικό συμβούλιο την ενέκρινε και την προώθησε προς υλοποίηση, χωρίς όπως αποδείχθηκε να έχει αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα.

 

Προσπάθησε, να κρυφθεί πίσω από τις προφορικές απόψεις του τεχνικού προσωπικού, ότι αυτές είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις που ακολουθεί η ΔΕΥΑΠ… εκτοξεύοντας κατηγορίες σε όποιον αντιτίθεται στη μοναδική αλήθεια που πρεσβεύουν…

 

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, αν τα συγκεκριμένα προβλήματα έβρισκαν την παράταξη του κ. Πελετίδη στην αντιπολίτευση, θα είχε ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα εναντίον των εργολάβων και των ιδιωτικών συμφερόντων, που επιβουλεύονται τα χρήματα του πατραϊκού λαού, όπως έκαναν στο παρελθόν ξεσηκώνοντας τους κατοίκους ενάντια στο έργο του Βιολογικού καθαρισμού, την Ξερόλακκα κ.α. Δυστυχώς για τον κ. Πελετίδη δεν απευθύνεται σε λωτοφάγους…

 

Είναι τόσο ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην πόλη που διάφοροι εργολάβοι εναποθέτουν τα μπάζα σε δημοτική περιουσία ή σε δημόσιους χώρους (αποτεφρωτήριο, Περιβόλα) με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής, ενώ με υπαιτιότητα της κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν προγράμματα όπως οι αποθήκες του ΑΣΟ κοστίζοντας επιπλέον χρήματα στον πατραϊκό λαό. Έτσι εκτός από το σημαντικό που είναι η μη βελτίωση των συνθηκών στην πόλης μας, υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, με μεγαλύτερα τιμήματα, για αποζημίωση του εργολάβου με ευθύνη του Δήμου.

 

Τελικά ποιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος των εργολάβων κ. Πελετίδη;

O Δήμάρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης σε δήλωσή του για τα 54 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 αναφέρει τα εξής:

Τιμάμε σήμερα, με αφορμή την 54η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, όλους όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, δολοφονήθηκαν, υπέφεραν με κάθε τρόπο, ώστε να αναπτυχθεί η αντιδικτατορική πάλη.

Η καλύτερη απόδοση τιμής είναι το «μπόλιασμα» των σημερινών αγώνων του εργατικού – λαϊκού κινήματος με τα συμπεράσματα της περιόδου.

Το πιο «φωτεινό» συμπέρασμα είναι ότι οι λαϊκές δυνάμεις είναι ανίκητες όταν αποφασίσουν να αντιδράσουν απέναντι στους αντιπάλους τους. Μπορούν να ανατρέψουν κάθε συσχετισμό, ακόμα και αυτόν που φαίνεται τρομερά αρνητικός. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιπαλέψουν τη λογική που το σύστημα θέλει να καλλιεργήσει, ότι οι αγώνες είναι αναποτελεσματικοί, ότι μόνη διέξοδος είναι η ατομική, ότι οι αντίπαλοι είναι αιώνιοι και πανίσχυροι.

Ταυτόχρονα, η ιστορία ειδικά της επταετίας, μας δείχνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα «αρπακτικά» που εμφανίζονται ως φίλοι των λαών, ως φίλοι του ελληνικού λαού, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στάση τους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο ρόλος και η στάση τους στην εισβολή στην Κύπρο και στη διχοτόμησή της, δείχνουν ότι ούτε σήμερα μπορούμε να περιμένουμε κάτι θετικό για το λαό μας από αυτές τις δυνάμεις.

Η εργατική – λαϊκή κινητοποίηση είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ, ώστε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα που κερδήθηκαν με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών, ανάμεσα στους οποίους, εξέχουσα θέση θα έχουν πάντα οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Δεν τους ξεχνάμε, τους τιμάμε με τους αγώνες μας.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE