Παρατηρήσεις της δημοτικής παράταξης Ανυπότακτης Πολιτείας, για την Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας: «Δεν είχαμε διαφορετικές προσδοκίες από αυτή την Περιφερειακή Συνέλευση των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πράγματα που οδηγούν σε συμπεράσματα. Τοπικά και ευρύτερα.

Πρώτο: Οι προειλημμένες αποφάσεις για την εκλογική διαδικασία, τα τόσο ακριβώς μετρημένα κουκιά, έκαναν τους συνέδρους να αισθάνονται την αγγαρεία και να φωνασκούν ζητώντας να ψηφίσουμε και να φύγουμε! Να μην γίνει καμία συζήτηση απολύτως. Ούτε καν στοιχειώδης παρουσίαση των θέσεων των εκλογικών συνδυασμών. Χρειάσθηκε ο προεδρεύων Δήμαρχος Πατρέων, «να διαπραγματευθεί» την 5λεπτη ομιλία των επικεφαλής των συνδυασμών.

Δεύτερο: Διαπιστώθηκε η απόλυτη ευθυγράμμιση μικρών και μεγάλων παρατάξεων με τα δύο κυρίαρχα «κυβερνητικά» ρεύματα που εν τέλει επικράτησαν στην εκλογική διαδικασία. Η «ανεξαρτησία» τους εξαερώθηκε πλήρως. Πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο.

Πιο συγκεκριμένα: Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία πολιτική δήλωση και αιτιολογία, στήριξαν την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τζανάκος, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν υποψήφιος με την «μητρική» του παράταξη. Οι κύριοι Νικολόπουλος, Ψωμάς, Ντρίνιας, Χρυσανθακόπουλος δεν δήλωσαν τι ψηφίζουν. Εκ του αποτελέσματος συνάγεται ότι και αυτοί συντάχθηκαν με μία εκ των δύο κυβερνητικών παρατάξεων. (Σύνολο ψήφων 119, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ 54, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. 45, η Λαϊκή Συσπείρωση 17, Ανυπότακτη Πολιτεία 3, δεν υπήρξαν άκυρα ή λευκά).

Τρίτο: Η Ανυπότακτη Πολιτεία, έχοντας απόλυτη επίγνωση των συσχετισμών, κατέθεσε υποψηφιότητα και ο εκπρόσωπος μας έλαβε 3 ψήφους. Εννοείται, με την εφαρμογή της Απλής Αναλογικής διεκδικούσαμε μία έδρα στο Δ.Σ. της ΠΕΔ. Η Υπουργική εγκύκλιος φρόντισε να μας αποκλείσει. Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας, έθεσε στην 5λεπτη παρέμβαση του, σε ώτα ελάχιστων ακουόντων, την άποψη μας για την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης.

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ,  ένα πολιτικό σώμα 125 αιρετών των Δήμων της Περιφέρειας μας, θυσίασε την ευκαιρία να πιστοποιήσει τον ρόλο της. Συνοψίζοντας με πολιτικό διάλογο τα κύρια θέματα που απασχολούν τους Δήμους, την Αυτοδιοίκηση και την περιοχή. Να σημειωθεί, ότι το πιθανότατο είναι, αυτό το πολιτικό σώμα να μην ξανασυνέλθει στην διάρκεια της τετραετίας. Επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη άποψη, ότι όσο λιγότεροι και ημέτεροι, τόσο καλύτερα!»

Με ανακοίνωσή της η Λαική συσπείρωση ρωτά  τον Επικεφαλής της παράταξης "Ώρα Πατρών" τι ψήφισε στις εκλογές της ΠΕΔ.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Τελικά τι ψήφισε η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ) στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας);
ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία;

Άραγε το ίδιο θα κάνουν και στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ);
Θα ενημερώσουν τον Πατραϊκό λαό ή θα επικαλεσθούν πως η ψήφος είναι μυστική;

"Οι πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Καρναβαλικού Οργανισμού κατέδειξαν την περιχαρακωμένη αντίληψη της δημοτικής αρχής για το Καρναβάλι αλλά και τακτικές και μεθοδεύσεις που δεν συνάδουν με μια σύγχρονη οπτική στήριξης και ανάπτυξης της κορυφαίας για την πόλη εκδήλωσης. Αποφάσεις εν κρυπτώ, με απουσία καλλιτεχνικής κατεύθυνσης και ουσιαστικά ερωτήματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης που έμειναν και μένουν αναπάντητα συνθέτουν την εικόνα ενός Καρναβαλιού που για ακόμα μία χρονιά θα διεξαχθεί είτε ως αγγαρεία είτε ως ευκαιρία πολιτικής προπαγάνδας από την πλευρά του Δήμου" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Γιώργου Ρώρου "Ώρα Πατρών", η οποία συνεχίζει

"70 ημέρες, σχεδόν, πριν από την έναρξη η Πάτρα και ο σχετικός οργανισμός δεν ξέρουν ακόμα τη μορφή των εκδηλώσεων, ποιος τις αποφάσισε, πόσο θα κοστίσουν και τι θα αποδώσουν στην πόλη. Προσπάθειες και πρωτοβουλίες ασύνδετες συλλόγων και φορέων σχετικά με το Καρναβάλι θα προσπαθήσουν να αναδείξουν ελλείμματα αλλά και προοπτικές, ωστόσο, η βασική οργανωτική δομή διεξαγωγής του Καρναβαλιού, ο Δήμος, παραμένει «οχυρωμένος» στα εκλογικά ποσοστά της δημοτικής αρχής χωρίς να τολμάει να διαβουλευτεί με τους βασικούς πρωτεργάτες του Καρναβαλιού, τους ανθρώπους του.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τα τελεσίγραφα αποχώρησης από τον χώρο που κατασκευάζονται τα άρματα χωρίς εναλλακτική λύση, πώς να εξηγήσουμε την άρνηση της Προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού να συζητήσει και να ενημερώσει για το σχέδιο δράσης για το Καρναβάλι που θα διεξαχθεί σε λίγους μόνο μήνες. Δυστυχώς, η άρνηση να διαβουλευτεί με τους κοινωνικούς φορείς συνοδεύτηκε με καταφανώς ψευδείς ισχυρισμούς με τους οποίους κατηγορούν την ΩΡΑ Πατρών και τους εκπροσώπους της για απαξιωτική συμπεριφορά έναντι μαζικών συλλόγων, όπως ο ΣΚΕΑΝΑ. Ας μην συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο. Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά ποιοί συνεργάζονται με τους μαζικούς φορείς και ποιοί προσπαθούν να τους καθυποτάξουν σε μια μίζερη και μονοδιάστατη λογική. "  

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η πόλη θα πάρει πρωτοβουλίες που θα καλύπτουν το κενό που αφήνει η δημοτική αρχή.

Σε αυτές τις πρωτοβουλίες θα είμαστε παρόντες.

 

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απομάκρυνση του άκρως επικίνδυνου αμιάντου από τις στέγες, σε 115 εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και από άλλα ακίνητα (Αμιαντίτ, στέγαστρο στο λιμάνι κ.λπ.) στο Δήμο της Πάτρας, ζητά με εισήγησή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Μελά, η δημοτική παράταξη «Πάτρα: η δική μας πόλη».

Όπως αναφέρει:

«Κύριε πρόεδρε

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1999-77-ΕΚ καθώς και με τις Αποφάσεις με αριθ. Η.Π. 13588/725 (Αριθμός Φύλλου 383-28-03-2006 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) από  01-01-2005 ισχύει Ολική Απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης Αμιάντου σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δήμος Πατρέων σε όλη την έκτασή του έχει πολλά ιδιωτικά αλλά και κρατικά κτίρια των οποίων η στέγη είναι καλυμμένη με πλάκες Αμιάντου, κάτι που προφανώς συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Τα κτίρια στην πλειονότητα ανήκουν σε ιδιώτες οι οποίοι λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αδυνατούν να προβούν σε αντικατάσταση ων πλακών Αμιάντου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία όχι μόνο των ιδίων αλλά και όσων μένουν σε γειτονικά κτίρια. Δεδομένης της κατάστασης αλλά και των συνθηκών κρίνεται απαραίτητη η ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντικατάσταση των επικίνδυνων πλακών-υλικών Αμιάντου από όλα τα ιδιωτικά κτίρια, αλλά και από εκείνα που ανήκουν στο κράτος,  προς όφελος της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Το ζήτημα το οποίο θέτουμε έχει διευρυμένο χαρακτήρα και απαιτεί και άλλες δράσεις όπως ειδικό πρόγραμμα υγείας, δίχως επιβάρυνση για τους πολίτες, το οποίο να αφορά σε ομάδες πληθυσμού με έκθεση σε ίνες αμιάντου σε άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί σε ίνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ αλλά και το στέγαστρο Νο10 στο χώρο του παλιού λιμένα ο οποίος ανήκει στην ΟΛΠΑ.

Ειδική περίπτωση όμως, τόσο για το μέγεθος του προβλήματος, όσο και για την αποσιώπηση του τα τελευταία κυρίως χρόνια, αποτελεί η περίπτωση των εργατικών κατοικιών, στη συνοικία του  Αγίου Νεκταρίου στην Πάτρα 115 στο σύνολο τους, σε οικόπεδο 22 στρεμμάτων,  έχουν κατασκευαστεί το 1955. Αμέσως μετά την παράδοση παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα αφού οι οικίες πλημμύριζαν από νερά της βροχής. Το κράτος, ο τότε ΟΕΚ το 1958-60 για να λύσει το πρόβλημα, τοποθέτησε ενιαίες στέγες από αμίαντο σε κάθε συγκρότημα. Οι κατοικίες παραχωρήθηκαν από το κράτος  στους ιδιοκτήτες την περίοδο 1981-82. Η συνοικία βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης και  είναι πυκνοκατοικημένη, ενώ περιβάλλεται από πλήθος άλλων κατοικιών, καταστημάτων και κυρίως σχολείων. Μετά από 60 χρόνια, οι στέγες με αμίαντο  έχουν υποστεί και τη φθορά του χρόνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και εργασίες, δίχως καμία προφύλαξη

Όπως είναι γνωστό η ελληνική νομοθεσία από το 2005 έχει απαγορεύσει ως επικίνδυνου για την υγεία, την εμπορία και χρήση του αμιάντου.

Με δεδομένη την επικινδυνότητα για την υγεία κατοίκων και περιοίκων από τις ίνες αμιάντου, ο Προοδευτικός σύλλογος κατοίκων και περιοίκων συνοικισμού Αγίου Νεκταρίου έχει κινήσει μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των αρμοδίων αρχών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να αντικατασταθούν οι στέγες των κατοικιών.

Στην προσπάθειά μας να διερευνήσουμε το θέμα,  αντιληφθήκαμε πως οι περισσότεροι από τους φορείς το γνωρίζουν, αλλά ουδείς έχει ασχοληθεί με αυτό.

Η δημοσιοποίηση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η συνοικία, έπειτα και από τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή του συλλόγου, έχει σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και τους αντίστοιχους αρμόδιους φορείς να ασχοληθούν με το πρόβλημα.

Σε μια εποχή που τόσο το Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο όσο και το Ελληνικό αντίστοιχο, παίρνουν μέτρα διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων και περιβαλλοντικής αποκατάστασης ρυπασμένων χώρων και εξειδικεύουν Επιχειρησιακά προγράμματα ακόμα και για κρατικά κτίρια, επιβάλλεται η άμεση βοήθεια και παρέμβαση του κράτους στη συνοικία του Αγίου Νεκταρίου.  Εξάλλου τόσο η κατασκευή όσο και η μετέπειτα παρέμβαση και ευθύνη επί της ουσίας ανήκει στο κράτος.

Η κυβέρνηση, το κράτος δηλαδή, η Διεύθυνση Υγείας, η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ, οι βουλευτές της περιοχής και κάθε αρμόδιος φορέας, καλούνται να αφουγκραστούν την ανησυχία του συλλόγου και των συμπολιτών μας, να ενσκήψουν σε ένα πρόβλημα το οποίο άπτεται της Υγείας των πολιτών την οποία αποδεδειγμένα πια επιβαρύνει και το οποίο δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά όλη την Πάτρα.

Είναι γνωστό ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε αρκετά ακίνητα είτε κρατικά είτε ιδιωτικά της πόλης, με πιο χαρακτηριστικά εκείνα που ήδη αναφέραμε, του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ στο Δρέπανο, καθώς και του στεγάστρου Νο 10 στο παλιό λιμάνι, μέσα σε χώρο που έχει παραχωρηθεί στην ΟΛΠΑ ΑΕ. Η παραπάνω δημοσιοποίηση και προσπάθεια εγρήγορσης και παρέμβασης της πολιτείας προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες της, αφορά κάθε αντίστοιχη περίπτωση στα όρια του Δήμου Πατρέων, ανεξάρτητα το σε ποιόν ανήκει η ιδιοκτησία.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και σαν τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Για τους παραπάνω λόγους:

Ζητάμε να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λόγω της σοβαρότητας του  με αποκλειστικό θέμα το παραπάνω.

Ζητάμε να κληθούν στη συνεδρίαση και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις τους προς τους συμπολίτες, αλλά και τη δική τους παρέμβαση προς την  κυβέρνηση, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο με ειδικούς επιστήμονες, το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, ο Ιατρικός σύλλογος, το Εμπορικό Επιμελητήριο, οι βουλευτές του νομού.

Επίσης ζητάμε να κληθούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης αφού το θέμα αγγίζει υπουργεία όπως το Υγείας, το Υποδομών, το Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να απαντηθεί το αν η ελληνική νομοθεσία η το κράτος έχουν ήδη ενεργήσει και έχουν τη λύση επί παρομοίων θεμάτων. Να ενημερωθούμε για το πώς προτίθενται να λύσουν το θέμα,  για συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες  λύσεις μετά δημοσιοποίηση του.

Πιστεύουμε θα συμφωνήσετε πως πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα το οποίο απαιτεί άμεση και ουσιαστική παρέμβαση και κοινή αντιμετώπιση από όλους.

Θα ενημερωθείτε εγκαίρως για τον εισηγητή μας στο συγκεκριμένο θέμα.»

 

Προς τον κ. Ρώρο και την Ώρα Πατρών

Θέλουμε προκαταβολικά να διαβεβαιώσουμε την Ώρα Πατρών και τον κύριο Ρώρο για την εκτίμηση μας, ότι και το φετινό Πατρινό Καρναβάλι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ένας βασικός λόγος είναι το ότι έχει Οργανωτικό Φορέα, μάλιστα με την ευρύτερη δημοκρατική και διαπαραταξιακή σύνθεση. Γιατί επίσης, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο Καρναβάλι μας ενσωματώνεται η μέγιστη λαϊκή πρωτοβουλία και η εθελοντικήσυμμετοχή. Θα πετύχει μάλιστα, ανεξάρτητα από την δική σας ή οποιαδήποτε άλλη ημερίδα.

Ακριβώς, από την τόσο διαδεδομένη συνείδηση συμμετοχής, το Καρναβάλι πέτυχε και όταν στο παρελθόν, βρέθηκε από κακούς διοικητικούς χειρισμούς καταχρεωμένο, μάλιστα με τριπλάσιους από σήμερα προϋπολογισμού, πέτυχε ακόμα και όταν κεντρικά διοικητικά του στελέχη, έχουν κατηγορηθεί για υπεξαιρέσεις κρατώντας το ταμείο του στο σπίτι τους. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσουμε, ότι η περίοδος εκείνη, ήταν στενά δεμένη με την παράταξη σας, στην διαχείριση και των καρναβαλικών και συνολικά των δημοτικών πραγμάτων.

Υπαινίσσεστε στις ανακοινώσεις της πρόσκλησης σας, ότι σας ενοχλεί «το κόμμα που διαχειρίζεται τον Δήμο». Δεν νομιμοποιείστε να το ισχυρίζεστε εσείς, παράταξη με ηγεσία 100% κομματική, μάλιστα με κομματικό διορισμό της ηγεσίας της κατά παράβαση και της ελάχιστης δεοντολογίας, ακόμα και των τύπων. Όχι δεν είναι κακός μόνο ο «κομματισμός» των άλλων.Αυτή δε η «κομματική» διαχείριση,ουδέποτε απαγόρευσε στην παράταξή σας να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς συζήτηση, για τη διοργάνωση και διεξαγωγή του Πατρινού Καρναβαλιού.

Προσπαθείτε να στήσετε «αντιπολιτευτικό μέτωπο», για τριτεύοντα προβλημάτατης πόλης μας και σε κατεύθυνση πολιτικά αντιδραστική. Ζηλεύετε την «δόξα» των πρόσφατων εξελίξεων στον ΣΥΔΙΣΑ (ΦΟΔΣΑ); 

Εμείς στην Ανυπότακτη Πολιτεία, έχουμε διαρκώς στην προσοχή μας τον διάλογο, την δημιουργική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη μας, για να πετύχουμε λύσεις προς το συμφέρον των δημοτών, για την οργάνωση του αγώνα για να επιβάλλουμε τις λύσεις, απέναντι στις Κυβερνήσεις, απέναντι στα συμφέροντα που τις επιβουλεύονται.

Σε διάλογο και ημερίδες που θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, πολύ ευχαρίστως να συμμετέχουμε. Στην συγκεκριμένη ημερίδα όμως δεν θα πάρουμε μέρος, διότι δεν είναι σαφής ο προσανατολισμός της, πάσχει από προχειρότητα και δεδομένη «ψευδοαντιπολιτευτική» κακοπιστία.

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE