Επί των θέσεων των παρατάξεων «Αιγιάλεια αύριο» του κ. Χρήστου Γούτου, «Ποιοτική Αιγιάλεια» της κας Βασιλικής Ψυχράμη και «ΜΠΡΟΣΤΑ για την Αιγιάλεια» του κ. Παναγιώτη Παπακωνσταντινόπουλου, που δήλωσαν πως θα απέχουν από την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας λόγω της απόφασης να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη (και με ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου), με αποτέλεσμα να αναβληθεί λόγω έλλειψης απαρτίας μια πολύ σημαντική συνεδρίαση με πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν στους δημότες και τη ζωή τους, από το γραφείο του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου δίνεται στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση:

«Καθένας αντιλαμβάνεται καθαρά πλέον, πως όλος αυτός ο θόρυβος των τριών παρατάξεων που λειτουργούν ως 'ενιαίο μέτωπο' κατά της εκλεγμένης δημοτικής αρχής, γίνεται μόνο για τις εντυπώσεις και για να δείξουν πως κατέχουν την πλειοψηφία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη ζωή των Αιγιαλέων και το μέλλον των παιδιών μας, έχοντας στους σκοπούς τους μόνο την εικόνα και όχι την ουσία, δηλαδή τι ανάγκες έχει ο Δήμος και πώς θα τις υπηρετήσουν.

Σήμερα, που η κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού ολοένα και χειροτερεύει, διαμαρτύρονται γιατί η συνεδρίαση αποφασίστηκε, από τον θεσμικά αρμόδιο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να μη γίνει δια ζώσης αλλά με τηλεδιάσκεψη. Την ίδια ώρα, σε όλη τη χώρα ο ένας μετά τον άλλον, οι Δήμοι πραγματοποιούν με τηλεδιάσκεψη τις συνεδριάσεις τους, λαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί για να μην αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα και έχοντας υπ'όψιν πως η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι πάνω απ'όλα και κυρίως πάνω από σκοπιμότητες και εντυπώσεις. Δεν θα τους εμπόδιζε κανένας να αναπτύξουν τις σκέψεις τους, να πραγματοποιήσουν διάλογο και να λάβουν αποφάσεις αξιοποιώντας αυτό το σύγχρονο μέσο. Προτιμούν τον εκβιασμό και την επίδειξη της πλειοψηφίας τους.

Υπευθυνότητα σημαίνει, σε κρίσιμες ώρες όπως αυτές που διανύουμε, να μην βάζουμε ήσσονος σημασίας ζητήματα πάνω από το συμφέρον των δημοτών. Εξάλλου, οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων, που σήμερα κόπτονται γιατί αποφασίστηκε ο πιο ασφαλής για όλους τρόπος συνεδρίασης, όταν πρόσφατα προσκλήθηκαν σε δια ζώσης σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού για ζητήματα του Δήμου, δεν εμφανίστηκαν. Τα συμπεράσματα ας τα βγάλει ο λαός της Αιγιάλειας.

Προς ενημέρωση των δημοτών, σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες, χρειάζεται αίθουσα άνω των 350 τ.μ. για να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, προϋπόθεση που δεν πληροί η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αυτόν τον χώρο ως θεσμοθετημένο και δεν μπορεί να περιφέρεται αναζητώντας άλλο χώρο, κυρίως για τεχνικούς λόγους. Γι' αυτό το λόγο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπ' όψιν και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πήρε την απόφαση της τηλεδιάσκεψης, στα πρότυπα των υπολοίπων Δήμων της χώρας και λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας. Η διαδικασία έχει προβλεφθεί να μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου, ώστε να την παρακολουθούν και οι δημότες.

Μετά από όλα αυτά, καλούμε τις παρατάξεις να αφήσουν στην άκρη αυτές τις μεθόδους στείρας αντίρρησης, που δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρά μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα σκοπιμότητες και εφ' όσον τους ενδιαφέρει η εξέλιξη και η πρόοδος του Δήμου Αιγιαλείας, να συμμετάσχουν κανονικά στην συνεδρίαση δια τηλεδιάσκεψης, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα. Και όλοι θα κριθούμε για όλα.»

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2021, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση σε προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Συντάξαμε ένα προϋπολογισμό χωρίς καμία δημιουργική λογιστική ή αριθμητική αλχημεία και κυρίως χωρίς καμία δέσμευση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, βασιζόμενοι σε έσοδα και δαπάνες μακριά από πολιτική σκοπιμότητα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις διατάξεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών (41736/23.7.20 ΚΥΑ) και συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τα όρια δαπανών, όπως επίσης τα υποδείγματα που περιγράφονται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός εστιάζει στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία, αναδεικνύοντας παράλληλα το πνεύμα της σημερινής Περιφερειακής Αρχής για ολοκλήρωση του συνόλου των έργων που εκτελούνται στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και την προσπάθεια εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών, αλλά και της επιτάχυνσης των πληρωμών.

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι στις μέρες μας το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι Ελληνες σε ολόκληρο τον κόσμο, εκείνο το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν πολιτική ηγεσία, στρατός, κλήρος και λαός είπαν με ένα στόμα «ΟΧΙ» στις σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύτηκαν την κυριαρχία και την ελευθερία της πατρίδα μας.

Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία με την πανδημία του Covid-19 και με την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Θράκη, όλοι οι Ελληνες οφείλουμε να βαδίσουμε στα χνάρια των ηρωικών μας προγόνων, να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και να έχουμε πίστη και αφοσίωση στα ιδανικά και τις αξίες της φυλής μας, αλλά και στον μεγαλοδύναμο Θεό και την Παναγία που με την Αγία της Σκέπη φροντίζει το ελληνικό έθνος.

Με αφορμή την αυριανή γιορτή, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Νίκος Παπαδημάτος και όλα τα μέλη του συνδυασμού ευχόμαστε σε όλους τους Ελληνες «Χρόνια Πολλά!!!».

Ζήτω το Εθνος!!! Και ψηλά τις σημαίες!!!

Σε κάθε σπίτι και μια γαλανόλευκη!!!

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί κορυφαία στιγμή στη νεότερη Ιστορία του Ελληνισμού και μας δίνει την δυνατότητα να αντλήσουμε όχι μόνο κρίσιμα και χρήσιμα διδάγματα αλλά κυρίως δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον», επισημαίνει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, και προσθέτει: «τις ημέρες αυτές ανακαλούμε στη μνήμη μας τις μορφές εκείνων που δεν δίστασαν να προσφέρουν τη ζωή τους, που με την ψυχή και το αίμα τους πάλεψαν, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Εκείνους που έκαναν ολόκληρη την Ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο.

 «Κόσμος πολύς χυμένος στους δρόμους, κίνηση εξαιρετική.

Περνούν μονάδες του στρατού που πηγαίνουν στο μέτωπο. Οι φαντάροι τραγουδούν, το πλήθος χειροκροτεί και ζητωκραυγάζει.

Αξίζει να είναι κανείς Έλληνας τις μέρες αυτές.» Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Γιώργος Θεοτοκάς το κλίμα ανάτασης, ομοψυχίας και αλληλεγγύης που επικρατούσε στον ελληνικό λαό τις μέρες που προηγήθηκαν του έπους του ’40.

  Αυτό το πνεύμα, την σύμπνοια και την ανιδιοτελή προσφορά των προγόνων μας – μεταξύ των οποίων και πολλών συμπατριωτών μας που για άλλη μια φορά ήταν παρόντες στους αγώνες του Έθνους- πρέπει να έχουμε οδηγό και παρακαταθήκη απέναντι στις δυσκολίες και τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. 

 «Τιμούμε και κρατάμε το πνεύμα των γεγονότων και των αφανών πρωταγωνιστών τους ζωντανό. Είναι επιτακτική η ανάγκη διατήρησης άσβεστης της Ιστορικής μας Μνήμης. Το έπος του ’40 μας καλεί να ενισχύσουμε την αφοσίωσή μας στη Δημοκρατία, στο όραμα της προόδου , της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας, την αντίθεση μας σε κάθε μορφής αυταρχισμούς και ολοκληρωτισμούς και την προσήλωσή μας σε αξίες και ιδανικά, σε αρχές και συλλογικά οράματα», καταλήγει.

Στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Το έπος του ‘40 καταγράφηκε στην ιστορία ως το μεγάλο ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στο ναζισμό, στον ολοκληρωτισμό, αλλά και σε κάθε μορφή αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Σήμερα, 80 χρόνια μετά, τιμούμε το ΟΧΙ των πατεράδων και των παππούδων μας.

Και είμαστε έτοιμοι να το επαναλάβουμε, εάν και όποτε χρειαστεί, απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Οι Έλληνες ατενίζουμε το μέλλον της πατρίδας που μας κληροδοτήθηκε, με ενότητα, με αισιοδοξία, με πίστη στις δυνάμεις μας. 

Χρόνια πολλά!»

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE