Στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την αποκατάσταση της Γέφυρας στην Καλογριά και την βελτίωση της πρόσβασης προς τις Ιερές Μονές Αγίου Νικολάου Σπάτα και Μαρίτσης στο Σαντομέρι προχώρησαν, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπυρίδων Μυλωνάς.

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας αναλαμβάνει να εκτελέσει τα αντίστοιχα έργα, τα οποία πρόκειται σύντομα να δημοπρατηθούν.

«Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον πολίτη και γι αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρίσκουμε λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές όταν έχουμε μπροστά μας κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια των χρηστών, όπως στην περίπτωση της Γέφυρας στην Καλογριά»  σχολίασε ο Περιφερειάρχης κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 315.000 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελέτης, αλλά και η ανακατασκευή της σύμμικτης Γέφυρας.

«Σήμερα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οριστική λύση με ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, αφού δεν εξυπηρετεί μόνο τους επισκέπτες και λουόμενους, αλλά διευκολύνει την πρόσβαση για τις ανάγκες πυροπροστασίας και  πυρόσβεσης, ενώ θα συμβάλει και στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

Επίσης, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Αχαΐας αναλαμβάνει να εκτελέσει εργασίες βελτίωσης της πρόσβασης του οδικού δικτύου που οδηγεί σε δύο Ιερές Μονές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Ειδικότερα,  τον δρόμο προς  την Ιερά Μονή Μαρίτσης, που θα κατασκευαστεί ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση, όπου απαιτείται, θα αποκατασταθεί ο ασφαλτικός τάπητας, θα γίνει φρεζάρισμα του οδοστρώματος, κατασκευή στρώσης υπόβασης, καθαρισμός και μόρφωση τάφρου, άρση καταπτώσεων  κ.α . Αντίστοιχες εργασίες θα εκτελεστούν στον δρόμο προς την Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Σπάτα, κι επιπλέον, στον δρόμο από τη διασταύρωση του χωριού Αγ. Νικολάου προς Τσαμέικα, θα αποκατασταθεί ο παλιός ασφαλτικός τάπητας. Τα παραπάνω έργα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από όπου και χρηματοδοτούνται.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ζητά την έγκριση πρόσληψης 190 εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου, με πλήρες ωράριο εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας, λόγω της πανδημίας από τον covid 19.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε ότι, ο Δήμος μας έχει  διακόσια πενήντα επτά (257) σχολεία Πρωτοβάθμιας (Α/θμιας) και Δευτεροβάθμιας (Β/θμιας) εκπαίδευσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας που θα έχουμε την ερχόμενη σχολική χρονιά, λόγω της πανδημίας από τον covid 19 και την εμπειρία μας από την προηγούμενη σχολική χρονιά, καταλήξαμε ότι για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών συγκροτημάτων, απαιτούνται: α) Για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκατόν εννέα (109) εργαζόμενοι, πλήρους ωραρίου και β) Για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ογδόντα ένα (81) εργαζόμενοι, πλήρους ωραρίου.

Σας παρακαλούμε να εγκρίνετε τον προαναφερόμενο αριθμό εργαζομένων για πρόσληψη και τη διασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Περιμένουμε άμεσα την έγκρισή σας  για να προχωρήσουμε την προκήρυξη στα χρονικά όρια που ορίζονται από την υπ’ αριθ. 50175/07-08-2020 ΚΥΑ».                                                                                

Συναντήσεις πραγματοποίησε Σάββατο και Κυριακή ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Ν. Μυλωνάς και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Θανάσης Πουλίδας, με τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου με θέμα την καταμέτρηση, τον καθαρισμό και τη χλωρίωση των δεξαμενών ύδρευσης καθώς και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης του νερού. Τις συζητήσεις κατεύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κουνάβης. 

Σάββατο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο των Σαγαιΐκων με τους Προέδρους και του Δημοτικούς Συμβούλους των δημοτικών ενοτήτων Μόβρης και Λαρίσσου και την Κυριακή στο πρώην δημαρχείο των Λουσικών με τους Προέδρους και του Δημοτικούς Συμβούλους των δημοτικών ενοτήτων Δύμης και Ωλενίας. Και στις δύο συναντήσεις τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον Κορονοϊό.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΥΑ Δυμαίων είναι η θεσμική θωράκιση της Επιχείρησης. Εφόσον το πρόβλημα της επάρκειας του νερού που αντιμετώπιζε η ΔΕΥΑΔ λύθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου, ρίχνουμε το βάρος στο θέμα της ποιότητας. Τονίζοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εγκατάσταση χλωριωτών στα Υδραγωγεία του Δήμου.

Σε ότι αφορά το νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που έχει προμηθευτεί η ΔΕΥΑΔ, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η λειτουργία του θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα και θα λειτουργεί από εφαρμογή σε κινητό. «Τα ψέμματα τελείωσαν», όπως χαρακτηριστικά είπε. Με αυτό τον τρόπο οι καταμετρητές που θα προσλάβει η ΔΕΥΑΔ, μέχρι του χρόνου το Μάιο θα έχουν καταγράψει όλες τις παροχές. Και το εγχείρημα αυτό είναι τεράστιο, καθώς κανένας πλέον δεν θα μπορεί να έχει παροχή αν αυτή δεν θα είναι καταγεγραμμένη. Οπότε, η Επιχείρηση θα γνωρίζει τον όγκο των πελατών της και θα γνωρίζει και αν η παροχή θα βρίσκεται σε οικία, σε στάβλο ή σε χωράφι. Πρόκειται για μια καινοτομία που σε συνδυασμό με τον πολιτικό σχεδιασμό εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και ειδικά του Προέδρου της Θανάση Πουλίδα, θα δώσουν στην επιχείρηση τη θεσμική οντότητα που δεν απέκτησε ποτέ ως τώρα.

Η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται με σχέδιο , πρόγραμμα και πίστη και καλεί όλους τους δημότες σε αυτόν των αγώνα, να δοθεί από κοινού η λύση που η κοινωνία απαιτεί.

Δεν είναι μόνο το μαρτύριο της σταγόνας που υποβάλλονται το κατακαλόκαιρο οι πατρινοί, εξαιτίας της Δημοτικής Αρχής του κ. Πελετίδη υποβάλλονται και στο μαρτύριο αναληθειών, ανακριβειών και διαστρεβλώσεων της πραγματικότητας λόγω βαθέως ιδεολογικού χάσματος. Ο κυρίαρχος χρόνος δίνει απαντήσεις σε όλες τις πολιτικές παλινωδίες.

Τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησαν να διχάσουν για άλλη μία φορά την πόλη, που αντί να συζητά το βηματισμό της για το επόμενο διάστημα, ασχολήθηκε με το ψευτοδίλημμα του κ. Πελετίδη, ότι αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, όπως τον είχε συντάξει η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν θα πληρώνονταν οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας.

Αρνήθηκε στο δια ζώσης Δημοτικό Συμβούλιο στις /7 να θέσει την πρόταση της αντιπολίτευσης που προέβλεπε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι αλλά να σωθούν και οι κοινόχρηστοι χώροι πλατείες (Καλλιπάτειρας κ.α).

Δεν ήθελε βέβαια να σώσει τις πλατείες και ιδιαίτερα την Καλλιπάτειρα. Παραθέτουμε ένα μικρό ιστορικό:  28/2/20 στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε κατά της ένστασης των κατοίκων που προέβλεπε τη σωτηρία της πλατείας, το οποίο επιχείρησε να ολοκληρώσει σε επόμενη συνεδρίαση που έφερε προς ψήφιση, που όμως δεν πέρασε με ψήφους του «πράσινου» μετώπου της αντιπολίτευσης, έτσι έγινε ένα βήμα να σωθεί η πλατεία.

Στις 10/6 σε συνεδρίαση η αντιπολίτευση έφερε το θέμα της σωτηρίας της πλατείας και η Λαϊκή Συσπείρωση "σύρθηκε" υπερψηφίζοντας την πρόταση, αφού δεν είχε άλλη επιλογή, και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατάγγειλε την αντιπολίτευση ως "μαύρο μέτωπο".

Κάπως έτσι άδοξα με τον ετσιθελισμό της Λαϊκής Συσπείρωσης χάθηκε και η πλατεία στη Δοϊράνης για να γίνει πολυκατάστημα.

Όταν λέγαμε να απευθυνθούν στο πράσινο ταμείο και να πάρουν χρήματα για τρεις πλατείες, μας απαντούσαν ειρωνικά: «πιο πράσινο ταμείο και πράσινα άλογα».

Η πρόταση της "πράσινης αντιπολίτευσης" δηλαδή να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να σωθούν οι πλατείες πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο παρόλες τις τρικλοποδιές, νομικίστικες ακροβασίες, ακόμα και την επίκληση του βασιλικού διατάγματος του 1959 (μπράβο στο ΚΚΕ). Η πρόταση εξετάστηκε ως προς τη νομιμότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εγκρίθηκε.

Καλούμε τη δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη ΑΜΕΣΑ να πληρώσει τους εργαζόμενους, αρκετά τους χρησιμοποίησε κρατώντας τους σε ομηρία, παίζοντας με το αναφαίρετο δικαίωμά τους για δουλειά και την οικονομική τους ανάγκη και ΑΜΕΣΑ να ξεκινήσει η διευθέτηση της Καλλιπάτειρας και των άλλων κοινόχρηστων χώρων.

Θα λουστεί η Λαϊκή Συσπείρωση τα ψέματα της και θα υποστεί το μαρτύριο της πράσινης σταγόνας εν μέσω της πολιτικής λειψυδρίας της.

«Η  αρίθ. 227/2020 απόφαση  σε  ορθή  επανάληψη  ου  Δημοτικού  Συμβουλίου του  Δήμου Πατρέων, αναφορικά  με  την έγκριση  της  “3ης Αναμόρφωσης   του  Προϋπολογισμού  έτους  2020 – τροποποίησης  Τεχνικού  Προγράμματος”,  αφού  ελέγχθηκε  ως  προς  την  νομιμότητά  της,  βρέθηκε νόμιμη, γιατί είναι σύμφωνη με τις διατάξεις των άρθρων 65 παρ.5, 224-225, 238 & 266 του Ν.3852/2010, όπως

ισχύουν και του άρθρου 23 § 5 του Ν.3536/07».

Η παραπάνω είναι –αυτολεξεί- η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εκδόθηκε την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 και εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Δημοτική Αρχή. Η απόφαση αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με συμμετοχή στην εισήγηση και με θετική ψήφο και από το σπιράλ), βάση της οποίας α)θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας των 8μηνων του ΟΑΕΔ στο Δήμο Πατρέων και β)εξασφαλίζεται από τον Προϋπολογισμό του Δήμου η χρηματοδότηση της πλατείας Καλλιπάτειρας.

Υπενθυμίζεται πως η δημοτική αρχή επένδυσε επικοινωνιακά στα συγκεκριμένα θέματα, μετήλθε διαδικαστικών τεχνασμάτων σε δύο συνεδριάσεις με στόχο να αποτρέψει τη σχετική απόφαση, ισχυρίστηκε ψευδώς πως η πρόταση στερείτο νομιμότητας και προσπάθησε να χρεώσει σε αντιπολιτευόμενες παρατάξεις τη μη δρομολόγηση των πληρωμών.  Εν τέλει «ηττήθηκε» (ευτυχώς), προς όφελος των εργαζομένων, της πλατείας, της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της λογικής.

Τα συγκεκριμένα «πολιτικά τερτίπια», στο τέλος της πρώτης περιόδου αυτής της δημοτικής θητείας, έρχονται να επιτείνουν την απογοήτευση και τον προβληματισμό από την πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού της δημοτικής αρχής απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο, στις δημοτικές παρατάξεις, στις διαδικασίες και τους θεσμούς και –κατ’ επέκταση- στην Πάτρα και στους πατρινούς δημότες.

Σταχυολογούμε: Κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει ψηφιστεί, ειλημμένη απόφαση που αφορά την αφαίρεση αμιάντου από κτίρια εντός Δήμου δεν έχει υλοποιηθεί, στο θέμα της δημιουργίας φορέα για τη διαχείριση του νερού του Φράγματος Αστερίου ο Δήμαρχος επιμένει να μεταφέρει προσωπική του άποψη στις σχετικές συναντήσεις και όχι την απόφαση του Συμβουλίου του, αποφάσεις σαν την παραπάνω παρεμποδίζονται συνειδητά.

Το σπιράλ θα επανέλθει στο ξεκίνημα της ερχόμενης δημοτικής σεζόν, με παρεμβάσεις που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την προβληματική διαχείριση των αποφάσεων του από τη Δημοτική Αρχή.

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE