«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Και συντάσσεται με όσους διαβάλουν και υπονομεύουν τη χώρα μας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, υιοθετώντας την προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Με αυτό τον τρόπο, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μεταναστευτικό και την κυβερνητική πολιτική.

Ο κ.Πέτσας τόνισε ότι «ενοχλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ που ένα χρόνο τώρα έγιναν τολμηρά βήματα για να μπει τέλος στο χάος που εγκατέλειψε φεύγοντας.

Ενοχλούνται που μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά το α' εξάμηνο του 2020, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019».

Πρόσθεσε ότι «ενοχλούνται που μειώθηκαν κατά σχεδόν 24% οι διαμένοντες στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Ενοχλούνται που αυξήθηκαν κατά 88% οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου. Ενοχλούνται που μειώθηκαν συνολικά κατά 4% οι διαμένοντες σε ολόκληρη την Ελλάδα» και κατέληξε:

«Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την καταδίκασαν με τη ψήφο τους οι Έλληνες.

Τιμώντας την επιλογή των Ελλήνων, δίνουμε τη μάχη για φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών και λειτουργία των κλειστών, ελεγχόμενων δομών».

H Φώφη Γεννηματά έκανε γνωστό ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Αυτό ανέφερε η κα. Γεννηματά, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε πως «με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες».

Υπογράμμισε πως είναι «άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες» .

Τόνισε ακόμη ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας.»

«Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό», υπογράμμισε.

 

Στον ένα χρόνο από την εκλογική του νίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου και να στείλει προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης μήνυμα συναίνεσης στην οικονομία. Αλλά και να συνεχίσει σε συνέντευξη του την πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα μέσω του Νίκου Παππά, καθώς και να βάλει οριστικό φρένο στα σενάρια για εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Σακκελαροπούλου συζήτησαν για την επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου, όπου θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για  ευκαιρία να βρεθούν κοινά σημεία συνεννόησης του πολιτικού συστήματος με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και ο πρωθυπουργός έπιασε την «πάσα» προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενόψει της πρότασης της επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των 32 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανακοίνωσε ότι το πόρισμα της επιτροπής θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ότι το εθνικό σχέδιο για την οικονομία θα κατατεθεί έως τις 15 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ βέβαια, η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις ούτε όσον αφορά στο ποσό, ούτε όσον αφορά στον τρόπο χρηματοδότησης, όπως ελπίζει η Ελλάδα, που έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί δάνεια (και άρα όρους που θα δημιουργούσαν δυσάρεστους συνειρμούς μνημονίων) αλλά η πλειοψηφία του ποσού να αφορά επιχορηγήσεις.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για συναίνεση αφορά βέβαια στην πραγματικότητα πρωτίστως το Κίνημα Αλλαγής, όμως ο πρωθυπουργός προφανώς και θα πιέσει το ΣΥΡΙΖΑ να δείξει εάν επιθυμεί να συμβάλλει σε μία εθνική προσπάθεια ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου συνεχίζει την πολιτική πίεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις καταγγελίες Μιωνή- Καλογρίτσα για το στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι θα θέτει το ζήτημα πολιτικά και πως σενάρια ειδικών δικαστηρίων δεν τίθενται υπό συζήτηση όπως θα επιθυμούσαν οι σαμαρικοί. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, λένε στελέχη που τον γνωρίζουν καλά, δεν θα κάνει το λάθος που έκανε ο αείμνηστος πατέρας του το 1989, διακινδυνεύοντας να αντισυσπειρώσει το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι εφόσον έρθει η υπόθεση των καταγγελιών Καλογρίτσα στη Βουλή, πράγμα που αναμένεται να συμβεί δεδομένου ότι ο επιχειρηματίας αναφέρεται σε πολιτικό πρόσωπο, η ΝΔ δε θα προχωρήσει σε εξεταστική σε βάρος του κ.Παππά.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης χθες έδωσε ένα... χρησμό για τον ανασχηματισμό, αλλά ήταν απολύτως ξεκάθαρος όσον αφορά στα εκλογικά σενάρια που κάθε τόσο «φουντώνουν» και όχι μόνο με ευθύνη της αντιπολίτευσης, καθώς και υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ τάσσονται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με το επιχείρημα της ανάγκης να ξεπεραστεί η απλή αναλογική και με πραγματική ανησυχία για την οικονομία. Όμως ο κ.Μητσοτάκης φέρεται οριστικά να έχει καταλήξει πως δεν θα ακούσει τις Σειρήνες των πρόωρων εκλογών. Έτσι χθες όχι μόνο διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά χαρακτήρισε «πολιτικά ανέντιμη» την προσφυγή στις κάλπες και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να σπαταλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο.

Με τον τρόπο αυτό θέλει να βάλει οριστικό τέλος στην εκλογολογία. Και αυτό διότι αφενός μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και αφετέρου γιατί εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη η ΝΔ κινδυνεύει να πάρει αυτοδυναμία ακόμη και με απλή αναλογική αλλά ως εκ τούτου με οριακή πλειοψηφία.

newsbeast.gr

Για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας συναντήθηκαν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και κλιμάκιο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), με επικεφαλής τον αντιπρόσωπο του διεθνούς Οργανισμού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος της συνεργασίας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του συστήματος προστασίας των παιδιών στην Ελλάδα, μέσω της ενίσχυσης του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας, της ανάπτυξης εργαλείων για τους επαγγελματίες στον τομέα παιδικής προστασίας στη χώρα, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με τις αναδοχές, καθώς και η καθιέρωση ενός γενικού πλαισίου για την αποϊδρυματοποίηση και η πιλοτική εφαρμογή εναλλακτικών μορφών φροντίδας με βάση την οικογένεια και την κοινότητα, όπως η ημιαυτόνομη υποστηριζόμενη διαβίωση για εφήβους άνω των 16 ετών που διαμένουν σε φορείς παιδικής φροντίδας.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από πρόσκληση της υφυπουργού Εργασίας, η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία συμμετείχε στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μια οικογένεια για κάθε παιδί», που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο - παρουσία και του πρωθυπουργού - και αφορούσε στην πολιτική του υπουργείου για τις αναδοχές και υιοθεσίες. Επιπλέον, σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία της κ. Μιχαηλίδου, το Γραφείο Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρητής στο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχών και Υιοθεσιών.

Για την έναρξη της συνεργασίας, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η συνεργασία του υπουργείου με τη UNICEF είναι ένδειξη της σοβαρότητας, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται θέματα παιδιού και οικογένειας, στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεών της. Η συνδρομή ενός διεθνούς οργανισμού, με εξειδίκευση στην παιδική προστασία, στις συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου, αποτελεί δείγμα της συστηματικότητας των πρωτοβουλιών μας μέχρι στιγμής και εγγύηση για τη συνέχισή τους στο μέλλον».

 

Ύφεση 9% για την ελληνική οικονομία το 2020, εκτιμά η Κομισιόν στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων, ενώ το 2021 το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 6%.

 

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

 

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε συνθήκες αβεβαιότητας, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στους κινδύνους που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τον αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις εαρινές προβλέψεις αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας. Αναφορικά με τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως. Ωστόσο, τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6%. Επιπλέον μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE