ΣΥΡΙΖΑ: Πρόχειρα και αποσπασματικά τα μέτρα της κυβέρνησης

“Η κυβέρνηση προχωρά με προχειρότητα, αποσπασματικότητα και αργούς ρυθμούς στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι “επιβεβαιωνόμαστε όταν λέγαμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά αυτή οικονομική κρίση με πρόχειρα μέτρα και διορθωτικές παρεμβάσεις”.

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η κυβέρνηση κινείται με την ίδια   λογική των ‘πυροσβεστικών μέτρων’ , την οποία  ακολούθησε και τα πρώτα χρόνια της κρίσης του 2008.  Τονίζουν ακόμα ότι  η  ολιγωρία της στη λήψη οριζόντιων μέτρων για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, θα την πληρώσει στο πολλαπλάσιο η ελληνική κοινωνία σε βάθος χρόνου.


“Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει το σχεδιασμό”

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι  “η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει σχεδιασμό και να εντάξει τους ελεύθερους επαγγελματίες έστω και στο ανεπαρκές επίδομα των 800 και επεσήμανε ότι η  διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα προστασίας, οδηγούμαστε σε μία πολύ βαθιά και δομική κρίση.

Αναφερόμενος στην προστασία της πρώτης κατοικίας ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι “Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αλλάξει κατεύθυνση  στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για να προστατευτούν, αλλά να χάνουν τα σπίτια τους. Είναι αδιανόητο σε αυτές τις συνθήκες να ισχύσει το καθεστώς άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου”,

Σε ότι αφορά την  ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, δήλωσε ενώ όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενίσχυσής του, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει – ακόμη και σήμερα- ουσιαστικά μέτρα όπως είναι οι προσλήψεις ιατρών, η προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στην υγεία, η ένταξη των δομών πρωτοβάθμιας υγείας στο εθνικό σύστημα και η ενίσχυση των ΜΕΘ.

Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα δώρα σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να επιτάξει τις μονάδες τους”. “Πρέπει ακόμη να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη  μέρα με μόνιμες προσλήψεις και όχι με εργαζόμενους μίας χρήσης. Σκεφτείτε πού θα βρισκόταν σήμερα το ΕΣΥ χωρίς τις 19.500 προσλήψεις προσωπικού στη δημόσια υγεία και χωρίς την αύξηση της χρηματοδότησης του υπουργείου υγείας, που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, υπενθύμισε χαρακτηριστικά.


Ερώτηση στην Κομισιόν για τις απολύσεις

Εν τω μεταξύ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτησης στην Κομισιον για το κύμα απολύσεων  στην Ελλάδα.

Στην ερώτηση τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή επιτροπή  να απαντήσει εάν εκτιμά πως οι απολύσεις και η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας   από εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους,

    «είναι πρακτικές, εναρμονισμένες με το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες της Ένωσης,
    εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στο παραγωγικό δυναμικό και προστασία της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας».

Η Κομισιόν ερωτάται επίσης αν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των νέων οικονομικών εργαλείων που εγκρίθηκαν από την Ένωση, για τη στήριξη των Ελλήνων εργαζομένων.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE