Τσίπρας: Φοβάμαι ότι οι κόποι του λαού θα πάνε στράφι

«Καμία χώρα της Ευρώπης που πλήττεται από τον κορονοιό δεν έχει φέρει τέτοια σκληρά εναντίον των εργαζομένων όπως αυτά που έφερε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ακόμα ότι η κυβέρνησης βλέπει την ύφεση και την ανεργία να καλπάζει και δεν κάνει τίποτα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνομιλία που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης με τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, αφού ανέφερε ότι αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι η προστασία  της υγείας των πολιτών και η ενίσχυση του ΕΣΥ, επεσήμανε ότι «στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα δυστυχώς είναι ακόμη πιο δυσάρεστα.

Η χώρα μας είναι ουραγός στη Ευρώπη σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί πλήρως ένα μοντέλο εργασιακής ανασφάλειας, απολύσεων και μισών μισθών. Αν επιμείνουν σε ημίμετρα και δε λάβουν γενναία οριζόντια μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έκρηξη της ύφεσης και της ανεργίας και οι κόποι του λαού μας θα πάνε στράφι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πολιτική Γραμματεία συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της οικονομίας, όπου επισημάνθηκαν τα εξής θέματα:

    «1. Το κράτος οφείλει να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων πλήρως. Το κόστος αυτού του μέτρου είναι  330 εκ / μήνα επιπλέον από αυτά που δίνει σήμερα η ΝΔ για τους μισθωτούς. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Το διαρκές και επιτακτικό ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση.
    Η κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο από το να διαφυλάττει τις θέσεις εργασίας. Με τα μέτρα της αναστέλλει τις υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ανέργους επιδοματούχους. Το μόνο που ζητά στην περίπτωση της αναστολής είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας. Όχι των ίδιων εργαζομένων, όχι των ίδιων συμβάσεων, όχι με τους όρους που δούλευαν πριν ούτε με τους μισθούς που δούλευαν πριν.
    Δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά για όσες επιχειρήσεις δεν θέσουν σε αναστολή τις σχέσεις εργασίας, η κυβέρνηση συγκρότησε και νέο μηχανισμό εκ περιτροπής εργασίας. Όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν οι μισοί την μια εβδομάδα και οι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας το 50% μισθού. Ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος μετά απ’ αυτή την κρίση χωρίς είτε να έχει κλονιστεί η θέση εργασίας του είτε να έχει συρρικνωθεί ο μισθός του.
    Έχει πραγματικά ενδιαφέρον ότι στην περίπτωση των εργαζομένων η κυβέρνηση απαιτεί να παραχωρήσουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους για να βάλουν πλάτη στην κρίση, αλλά στην περίπτωση των ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι πρέπει να διπλασιάσει την αποζημίωση τους. Εκεί δεν πληρώνει κάποιος; Ή μήπως για τους κλινικάρχες υπάρχουν λεφτόδεντρα;».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε μάλιστα ότι «είναι προφανές σε όλους ότι αυτοί που τελικά προσπαθούν με φτηνούς λαϊκισμούς να ξεγελάσουν τον κόσμο της εργασίας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE