Στην Αθήνα ο Χαφτάρ- Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Σαράντα λεπτά κράτησε η συνάντηση Χαφτάρ-Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Νωρίτερα ο Λίβυος στρατάρχης συναντήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια. Εισερχόμενος στο κτίριο της Βουλής ο Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετείχε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναχώρησε μαζί του από τη Βουλή ενημερώνοντας ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις. Πριν αποχωρήσει, ο Λίβυος στρατάρχης μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής και παρατήρησε τον χώρο. Ας σημειωθεί ότι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό έγινε στο γραφείο στη Βουλή επειδή δεν είναι επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαλίφα Χαφτάρ -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η συνάντηση Χαφτάρ με Δένδια

Νωρίτερα ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ήρθε αιφνιδίως χθες βράδυ στη Αθήνα, όπως προαναφέρθηκε συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Χαφτάρ είπε ότι του ζήτησε να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας είπε στον Χαλίφα Χαφτάρ πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει δυνάμεις για την επόμενη μέρα στη Λιβύη. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε «είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων.

Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα».

Ο… νυχτερινός επισκέπτης Χαλίφα Χαφτάρ έφθασε χθες βράδυ στην Αθήνα αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας. Η επίσκεψή του στην Αθήνα θεωρείται ότι στέλνει πολλαπλά μηνύματα τόσο σε Αγκυρα όσο και Βερολίνο, όπου θα γίνει και η ομώνυμη Διάσκεψη την Κυριακή για τη Λιβύη.

Οι στόχοι της Γερμανίας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Δεδομένου ότι η Λιβύη είναι πλέον το σημαντικότερο σημείο αναχώρησης προσφύγων προς την Ευρώπη, η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου θα οδηγούσε, σύμφωνα με τη γερμανική θεώρηση, στην αύξηση των ροών. Επιπλέον, θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την παρουσία τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, που ήδη δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, όλες οι συμμετέχουσες πλευρές στη Διάσκεψη για τη Λιβύη έχουν ήδη συμφωνήσει στο ψήφισμα τριών σημείων για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE