Παρουσιάστηκε η επιτροπή «Ελλάδα 2021» στη Βουλή

Στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», έφθασε στις 10:30 στη Βουλή και την υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας, ο γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο επικεφαλής του Καναλιού της Βουλής Νίκος Σίμος.

Αμέσως κατευθύνθηκαν στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου ήδη βρίσκονταν ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι των κομμάτων. Η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε θερμή χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Βούτση και τον Κώστα Σημίτη, συνομίλησε για λίγο με τη Φώφη Γεννηματά, ευχαρίστησε θερμά τον Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντάς του «θα κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά», ενώ στη συνέχεια κάθισε δίπλα στην Ολγα Γεροβασίλη, η οποία εκπροσωπεί τον Αλέξη Τσίπρα που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, καθώς βρίσκεται σε περιοδεία στη Βοιωτία (είχε όμως χθες συνάντηση με την κυρία Αγγελοπούλου στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου).

 

Μητσοτάκης: Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται

«"Εν ενί λόγω, η ελληνική επανάστασις ετίμησεν την ανθρωπίνην φύσιν. Διότι το λαμπρότερον και το διδακτικώτερον των θεαμάτων -όσα παριστάνει επί της σκηνής του χρόνου η Ιστορία- είναι η ανέγερσις πεπτωκότος έθνους". Ο επίλογος της "Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως", που έγραψε ο Σπυρίδων Τρικούπης στα μέσα του 19ου αιώνα, μπορεί άριστα να αποτελέσει και τον πρόλογο μιας νέας προσέγγισής της 200 χρόνια μετά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Πράγματι, είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και, τελικά, να απελευθερώνεται. Και τιμητικό για όλους να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες, μέσα στον χρόνο. Οχι ως στοιχείο μουσειακό. Αλλά ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον του. Δύο αιώνες μετά, υποδεχόμαστε την εξέγερση των Ελλήνων ως συγκυρία, αλλά και ως μία εξέλιξη διαρκείας. Γιατί το 1821 είναι στιγμή ιδρυτική είναι ταυτόχρονα και στιγμή ρήξης: σε μίαν Ευρώπη δέσμια της Ιεράς Συμμαχίας, ξεσπά και επικρατεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Και 9 χρόνια μετά συγκροτείται κράτος!

Ενώ το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής Ιστορίας έγινε άξονας, αφετηρία μιας πολυκύμαντης πορείας στα ανατολικά της ηπείρου και στην Μεσόγειο.Ένα Έθνος αναγεννιέται και, μέσα από τις περιπέτειές του, προοδεύει όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια. Τα 200 χρόνια, λοιπόν, της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους».

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Τα 200 χρόνια από την επανάσταση αποτελούν ορόσημο για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα»

Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, επισήμανε μιλώντας στη Βουλή, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου. «Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», τόνισε.

Τα μέλη της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

O πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέλη της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Σε αυτήν συμμετέχουν:

Οι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και τη Βρετανία:

Mark Mazower,

Roderick Beaton και

Richard Clogg.

Οι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού:

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ,

Στάθης Καλύβας και

Δημήτρης Γόντικας.

Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.

Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι:

Πασχάλης Κιτρομιλίδης,

Κώστας Κωστής,

Ευάνθης Χατζηβασιλείου,

Μαρία Ευθυμίου,

Ελπίδα Βόγλη και

Ιωάννα Λαλιώτου.

Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως:

ο Γιάννης Βούλγαρης,

ο Νίκος Μουζέλης

και ο Αριστείδης Χατζής. Αλλά και οικονομολόγοι όπως ο

Ναπολέων Μαραβέγιας.

Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν επίσης δημιουργικό

«παρών». Με τους

Σταύρο Ζουμπουλάκη,

Θεόδωρο Κουρεντζή,

Δέσποινα Μουζάκη,

Δημήτρη Παπαϊωάννου και

Αικατερίνη Καμηλάκη.

Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα

πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της

Ιατρικής και της Γενετικής:

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης,

Ελευθερία Ζεγγίνη,

Μαρία Θέμελη,

Νίκολας Νεγκροπόντε,

Χρήστος Παπαδημητρίου

και Ιωάννης Ταρνανάς

Ενώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην επιτροπή οι:

Μάρκος Βερέμης και

Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

Εκπρόσωποι από το σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, βρέθηκαν στη Βουλή για την επίσημη έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021», για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE